Μια δεκαετία κινδυνεύουν να «χάσουν» οι φτωχότερες χώρες λόγω της πανδημίας

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να υιοθετήσει ένα σχέδιο επτά σημείων, έτσι ώστε οι φτωχές χώρες να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το Covid-19 και να ανακάμψουν γρήγορα.

Το «σοκ» από την πανδημία του Covid-19 θα οδηγήσει σε μια χαμένη δεκαετία για τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, εκτός εάν λάβουν συντονισμένη και επείγουσα βοήθεια, δήλωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το ΔΝΤ σημείωσε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες χαμηλού εισοδήματος (LIDCs) εισήλθαν στην πανδημία καθώς βρίσκονταν σε ευάλωτη θέση και ήρθαν αντιμέτωπες με την προοπτική να εξαλειφθεί η πρόοδος τους γύρω από την μείωση της φτώχειας τα τελευταία 10 χρόνια.

Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να υιοθετήσει ένα σχέδιο επτά σημείων, έτσι ώστε οι φτωχές χώρες να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το Covid-19 και να ανακάμψουν γρήγορα. Η ανάπτυξη, η οποία ήταν κατά μέσο όρο 5% το 2019, είναι πιθανό να σταματήσει φέτος, δήλωσε το ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι οι προηγούμενες πανδημίες είχαν αφήσει «μόνιμες ουλές».

Ο Οργανισμός υποστήριξε μια πρόσφατη έκκληση από τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, David Malpass, για ένα πιο φιλόδοξο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των χρεών.

Σχετικά άρθρα