Μια εφαρμογή στη μάχη κατά της ενδοοικογενειακής βίας στην Τουρκία

Μια εφαρμογή στη μάχη κατά της ενδοοικογενειακής βίας στην Τουρκία
A Turkish woman looks at her smartphone in the Eminonu district of Istanbul, with the Suleymaniye mosque in the background, on March 21, 2014. Turkey's combative prime minister warned March 21, 2014 that he would eradicate Twitter in the wake of damaging allegations of corruption in his inner circle that have spread across social networks in recent weeks. "We will wipe out Twitter. I don't care what the international community says," premier Recep Tayyip Erdogan said at an election rally in the western province of Bursa. AFP PHOTO / OZAN KOSE (Photo credit should read OZAN KOSE/AFP/Getty Images)

Η εφαρμογή Easy Rescue επιτρέπει στις γυναίκες να καλούν σε βοήθεια χωρίς να το καταλαβαίνει ο επιτιθέμενος.

Τα κινητά τηλέφωνα μας βοηθάνε στην επίλυση πολλών μικρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα. Πλέον, οι συσκευές μπορούν επίσης να βοηθήσουν με ένα τεράστιο – και δυνητικά θανατηφόρο – πρόβλημα: την ενδοοικογενειακή βία.

Αυτή είναι η ιδέα πίσω από την τουρκική εφαρμογή ‘Easy Rescue’ («Εύκολη Διάσωση») η οποία έχει σχεδιαστεί για να συνδέει τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων της αστυνομίας, των ασθενοφόρων και των ανοικτών τηλεφωνικών γραμμών ειδικής βοήθειας, χωρίς να προειδοποιείται ο δράστης ότι το θύμα έχει ζητήσει βοήθεια. Για να ενεργοποιήσουν την εφαρμογή, οι γυναίκες απλά πρέπει να κουνήσουν το τηλέφωνό τους. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 100.000 γυναίκες έχουν χρησιμοποιήσει το app ‘Easy Rescue’ και περισσότερες από 250.000 γυναίκες το έχουν κατεβάσει.

Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα πιεστικό ζήτημα στην Τουρκία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών, πάνω από 28.000 γυναίκες στη χώρα εκτέθηκαν σε πράξεις βίας το 2013, ενώ 802 γυναίκες έχουν σκοτωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, ως αποτέλεσμα ενδοοικογενειακής βίας.

Η εφαρμογή αναπτύχθηκε από την εταιρεία κινητής τεχνολογίας Vodafone Turkey, και αντανακλά τη δέσμευση της εταιρείας να «χρησιμοποιούνται τα κινητά τηλέφωνα για καλό σκοπό», λέει η Γκιζέμ Κεσετσί, διευθύντρια εταιρικής επικοινωνίας και ποικιλομορφίας. «Φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε μια θετική κοινωνική αλλαγή μέσω των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας» λέει η Κεσετσί.

Ο σχεδιασμός μιας εφαρμογής που θα επέτρεπε στις γυναίκες να καλούν διακριτικά σε βοήθεια ήταν ένα μόνο σκέλος της πρόκλησης που αντιμετώπισε η Vodafone. Το πραγματικό τέχνασμα ήταν να βρεθεί ένας τρόπος για να γνωστοποιηθεί η ύπαρξη του app στις γυναίκες της Τουρκίας χωρίς να ενεργοποιηθούν τα αρνητικά αντανακλαστικά κάποιων ανδρών. «Για να αξιοποιηθεί πλήρως η υπηρεσία ‘Easy Rescue’, οι γυναίκες πρέπει να ενθαρρύνονται και να υποστηρίζονται για να αποκαλύπτουν το πρόβλημά τους εγκαίρως», λέει η Μπιλγκέ Σιφτσί, διευθύντρια στρατηγικής μάρκετινγκ στη Vodafone Turkey. «Ωστόσο, η πρόσβαση σε αυτές τις γυναίκες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανδρών ήταν μια πρόκληση για μας».

Δουλεύοντας με την παγκόσμια διαφημιστική εταιρεία Y&R, η Vodafone υιοθέτησε μια στρατηγική που θα επέτρεπε τη «μυστική επικοινωνία» σχετικά με το app μεταξύ των γυναικών, λέει η Σιφτσί. Στο πλαίσιο της εκστρατείας, η εταιρεία δημιούργησε ειδικά βίντεο εκμάθησης πάνω σε θέματα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τις γυναίκες – π.χ. με συμβουλές για καλλυντικά, για παράδειγμα – και ενσωμάτωσε μηνύματα σχετικά με την εφαρμογή εντός των βίντεο. Οι σχεδιαστές της εκστρατείας φρόντισαν να τοποθετήσουν τα μηνύματα σχετικά με το app προς το μέσο των βίντεο ώστε οι άνδρες να είναι απίθανο να δουν τα μηνύματα αυτά.

Για να βοηθήσουν στην προσέλκυση περισσότερων γυναικών, τα μέλη του καστ εμφανίστηκαν σε αρκετές πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές όπου και προώθησαν τα βίντεο. Επίσης, η εταιρεία σχεδίασε και διένειμε ειδικές ετικέτες για γυναικεία εσώρουχα και μπικίνι που κατεύθυναν τις γυναίκες στην ιστοσελίδα. Τέλος, η ομάδα απέστειλε μηνύματα SMS σε γυναίκες ιδιοκτήτριες κινητών τηλεφώνων και δημιούργησε viral βίντεο για να ενθαρρυνθούν οι γυναίκες να μοιραστούν πληροφορίες σχετικά με το app με τις φίλες και τις συγγενείς τους.