Μια εταιρεία 100 εκατομμυρίων δολαρίων φτιαγμένη πάνω σε… λάσπη

Μια εταιρεία 100 εκατομμυρίων δολαρίων φτιαγμένη πάνω σε… λάσπη

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που πληρώνουν καλά λεφτά για να πάρουν μέρος σε πρωτότυπες λασπομαχίες.

Τρέξιμο μέσα στις λάσπες για 15 χιλιόμετρα, βουτιές σε παγωμένο νερό, αναρρίχηση ψηλών τοίχων, και πολλές άλλες σκληρές δοκιμασίες. Δεν ακούγεται καθόλου ελκυστικό.

Κι όμως, μόνο φέτος, μισό εκατομμύριο άνθρωποι πλήρωσαν έως και 200 δολάρια ο καθένας για να κάνουν ακριβώς αυτό. Καλώς ορίσατε στον κόσμο της Tough Mudder.

«Ο λόγος που όλοι επιστρέφουν και θέλουν να βιώσουν την εμπειρία ξανά είναι επειδή έχει πλάκα» λέει ο Γουίλ Ντιν, ο Βρετανός ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Tough Mudder. «Και στο τέλος νοιώθεις πραγματικά υπερήφανος με τον εαυτό σου».

Η εταιρεία του Ντιν διοργανώνει events αντοχής που αντλούν έμπνευση από τη στρατιωτική εκπαίδευση. Την ιδέα τη σκαρφίστηκε ως φοιτητής στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ, αλλά οι καθηγητές του δεν εντυπωσιάστηκαν ιδιαίτερα.

«Ο καθηγητής μου μού είπε ότι ήταν φρικτή ιδέα κι ότι κανένας δεν θα με πλήρωνε για να τρέχει μέσα στη λάσπη» θυμάται ο Ντιν. Κι όμως, ο καθηγητής είχε άδικο. Μέσα σε μόλις έξι χρόνια, η Tough Mudder κατάφερε να έχει πλέον ετήσιο τζίρο 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πάνω από δύο εκατομμύρια έχουν συμμετάσχει σε τουλάχιστον μία εκδήλωση της Tough Mudder από το 2010, όταν και ξεκίνησε τη λειτουργία της, μέχρι σήμερα.

Η εταιρεία απασχολεί περίπου 160 άτομα, μαζί με εκατοντάδες υπεργολάβους και εθελοντές. Ετησίως, διοργανώνονται περίπου 50 events σε τρεις ηπείρους, και κάθε ένα εξ’ αυτών συγκεντρώνει περίπου 10.000 συμμετέχοντες. Ο καθένας πληρώνει από 75 έως 210 δολάρια για τη συμμετοχή, ανάλογα με το πόσο νωρίς εγγραφεί.

Το Tough Mudder χαρακτηρίζεται ως «ίσως η σκληρότερη εκδήλωση στον πλανήτη» και απαιτεί τεράστια σωματική και πνευματική δύναμη από τους συμμετέχοντες. Μάλιστα, ένας αγωνιζόμενος πέθανε κατά τη συμμετοχή του στο Tough Mudder.

«Αν διοργανώνεις εκδηλώσεις για εκατομμύρια ανθρώπους, αναπόφευκτα κάτι θα συμβεί ακόμα κι αν κάνεις τα πάντα σωστά – και πιστεύω ότι πράγματι τα κάνουμε όλα σωστά» λέει ο Ντιν.

Παρόλη τη μεγάλη αξία της εταιρείας, ο Ντιν δεν ενδιαφέρεται να την πουλήσει. Πάντως, νωρίτερα φέτος ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος Γουάνγκ Γιανλίν πλήρωσε 650 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά του brand του τριάθλου Iron Man.