Μια «φονική μηχανή» στον αέρα: Αυτά είναι τα F35 για τα οποία ξεκινάει άμεσα η διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ

Μια «φονική μηχανή» στον αέρα: Αυτά είναι τα F35 για τα οποία ξεκινάει άμεσα η διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ
In this photo provided by South Korea Defense Ministry, U.S. Air Force F-35 stealth fighter jets and South Korean F-15 fighter jets fly over the Korean Peninsula, South Korea, Thursday, Aug. 31, 2017. The United States flew some of its most advanced warplanes in bombing drills with ally South Korea on Thursday, a clear warning after North Korea launched a midrange ballistic missile designed to carry nuclear bombs over Japan earlier this week, South Korea's military said. North Korea hates such displays of U.S. military might at close range and will likely respond with fury. (South Korea Defense Ministry via AP)
Ένα πραγματικό υπερόπλο, με ασυναγώνιστες δυνατότητες και τεχνολογίες, είναι το μαχητικό F-35 της Lockheed Martin (βίντεο).

Άμεσα θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την αγορά των F35, των αμερικανικών μαχητικών αεροπλάνων, όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Στόχος είναι η απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών νέας τεχνολογίας, αφού ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των F16 και με βάση και τις δυνατότητες παραγωγής των F35 από το 2024 και μετά.

Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Η Ελλάδα, κ. Πρόεδρε, ενδιαφέρεται για συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35. Όπως γνωρίζετε ήδη αναβαθμίζουμε τα F-16 μας κι αυτό το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2023-24, οπότε ενδιαφερόμαστε πολύ να λάβουμε μέρος στο πρόγραμμα των F-35 μετά από αυτό. Είμαι βέβαιος πως οι ΗΠΑ θα λάβουν υπόψη τους το γεγονός ότι η Ελλάδα βγαίνει από μία οικονομική κρίση, ώστε η δόμηση του προγράμματος να γίνει με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο για τη χώρα μου».

Στο Μαξίμου, όπως όλα δείχνουν, ανεξαρτήτως της θερμής σχέσης που έχει ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θεωρούν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσει από τώρα τις συζητήσεις με τους Αμερικανούς σε ανώτατο επίπεδο για την περαιτέρω ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Οι ραγδαίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Τουρκία να ξεπερνάει κάθε όριο προκλητικότητας, είναι φανερό ότι επιβάλλουν αναθεώρηση και επικαιροποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Η αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35 δεν είναι κάτι απλό. To κόστος αγοράς και χρήσης τους είναι πάρα πολύ υψηλό με δεδομένες και τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας μας. Ωστόσο πλέον η Αθήνα έχει αρχίσει να εξετάζει εναλλακτικές και σενάρια, ειδικά μετά την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35.

Ένα άλλο σενάριο που φέρεται να έχει εξεταστεί είναι ακόμα και άμεση αγορά μικρού αριθμού F-35, αλλά υπό προϋποθέσεις. Μία απ’ αυτές θα είναι να μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35 με ταυτόχρονη μείωση του αριθμού αναβάθμισης των ελληνικών F-16 στη μορφή Viper.

Τα χαρακτηριστικά των F35

Το F-35 Lightning (αστραπή) είναι ένα μονοθέσιο, υπερηχητικό και χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth) αεροσκάφος πέμπτης γενιάς.

Πρόκειται για ένα μαχητικό πολλαπλών χρήσεων, καθώς μπορεί να μετέχει σε αερομαχίες και αναχαιτίσεις, να χτυπήσει «αθόρυβα» στόχους εδάφους, να κάνει ηλεκτρονικές επιθέσεις μπλοκάροντας εχθρικά συστήματα ραντάρ ή και να πραγματοποιήσει αποστολές παρακολούθησης. Αναλυτές χαρακτηρίζουν το F-35 ως «φονική μηχανή» καθώς μπορεί να πλησιάζει στόχους -π.χ. αεροσκάφη- τελείως «αθόρυβα», δίχως να γίνει αντιληπτό.

Τα συστήματα του F-35 δίνουν στον πιλότο του αναλυτικούς χάρτες και στοιχεία για το πεδίο της μάχης και πιθανές απειλές, από πολύ μεγάλη απόσταση, προσφέροντας κρίσιμα πλεονεκτήματα.

Στα μοναδικά χαρακτηριστικά του F-35 συγκαταλέγεται το κράνος που φορά ο πιλότος του,  το οποίο δίνει  τη δυνατότητα στόχευσης, μόνο με την κίνηση του κεφαλιού. Με κόστος περί τα 400.000 δολάρια, το κράνος δίνει μια τελείως νέα οπτική στον χειριστή του αεροσκάφους, καθώς έχει νυχτερινή όραση και δικές του «οθόνες» με τις οποίες μπορεί να ζουμάρει πάνω σε στόχους και περιοχές.

Το «έξυπνο» F-35 δέχεται και φωνητικές εντολές από τον πιλότο μέσω ενός συστήματος που ονομάζεται DVI (Direct Voice Input).

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ και την κατασκευάστρια εταιρεία, τα F-35 είναι αεροσκάφη που πετούν μέρα και νύχτα, ανεξάρτητα από τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες

Ανάλογα με τον τύπο του (τα F-35 βγαίνουν σε τρεις εκδόσεις), το F-35 μπορεί να απογειώνεται σε «κοντό» αεροδιάδρομο ή και να προσγειώνεται κάθετα, όπως τα πασίγνωστα Harrier του παρελθόντος.

Δείτε τα βίντεο: