Η μία ιδιότητα που πρέπει να έχουν όλοι οι ηγέτες

Η μία ιδιότητα που πρέπει να έχουν όλοι οι ηγέτες

Ποιο είναι εκείνο το χαρακτηριστικό που δεν πρέπει να λείπει από κανέναν ηγέτη.

της Τσάινα Γκόρμαν*

Η ανάληψη ενός ηγετικού ρόλου μπορεί να είναι μια μεθυστική εμπειρία. Καταρχήν, το μυαλό σας ξεχειλίζει από ιδέες και πιθανότητες. Υπάρχουν τόσα πολλά που θέλετε να πετύχετε. Βεβαίως, θα «κληρονομείτε» και κάποια ζητήματα μαζί με τον καινούργιο τίτλο, αλλά έχετε διαβάσει αρκετά βιβλία επιχειρηματικών σπουδών για να ξέρετε ότι όλα τα ζητήματα είναι στην πραγματικότητα ευκαιρίες να δείξετε στον κόσμο από τι είστε φτιαγμένος. Από τι είστε, λοιπόν, φτιαγμένος;

Προτού μου αραδιάσετε μια λίστα των δυνατών και των αδύνατων σημείων σας, θα ήθελα να σκεφθείτε εξωστρεφώς και όχι εσωστρεφώς. Ως ηγέτης, ηγείστε των ανθρώπων και ιδανικά θα θέλατε αυτοί οι άνθρωποι να σας ακολουθήσουν σε νέα ύψη. Είναι απαραίτητο να καλλιεργήσετε θετικές σχέσεις εμπιστοσύνης με καθένα και καθεμιά που αναφέρεται σε σας στην εταιρική ιεραρχία• αυτοί θα σας βοηθήσουν να πετύχετε καθετί που θέλετε να πετύχετε.

Ο θρυλικός συγγραφέας και ομιλητής Τζον Μάξγουελ ανέφερε στην ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη ότι υπάρχουν τρεις ερωτήσεις που κάθε ακόλουθος ρωτά για τον ηγέτη του:

Νοιάζεσαι για μένα;
Μπορείς να με βοηθήσεις;
Μπορώ να σε εμπιστευτώ;

Ο Μάξγουελ ισχυρίζεται ότι σε κάθε κουλτούρα και κάθε κοινωνία, οι άνθρωποι ρωτούν αυτές τις τρεις ερωτήσεις.

Προτού ορίσετε τον πρώτο στόχο σας ή γράψετε το όραμά σας, πρέπει να κανονίσετε μια συνάντηση με τους άμεσους υφιστάμενούς σας. Προσπαθήστε να τους γνωρίσετε, βρείτε ποιοι είναι οι στόχοι και οι επιθυμίες τους, ανακαλύψτε τα δυνατά τους σημεία. Καθώς θα αναπτύσσετε μια αληθινή σχέση με τον καθένα τους, θα μάθουν κι αυτοί να σας εμπιστεύονται και θα προσπαθήσουν να γίνουν κάποιος που να μπορείτε κι εσείς να εμπιστευτείτε.

Η εμπιστοσύνη, πάνω απ’ όλα, θα καθορίσει την επιτυχία σας ως ηγέτης. Όση περισσότερη εμπιστοσύνη καλλιεργείτε, τόσο καλύτερα θα ηγείστε και τόσα περισσότερα θα πετυχαίνετε. Και είναι άλλο κάποιος να δουλεύει για σας, και άλλο μαζί με σας. Το πρώτο σημαίνει απλά ότι κάνει μια δουλειά. Το δεύτερο σημαίνει ότι συμμερίζεται μια αποστολή για να επιτευχθεί κάτι πραγματικά σημαντικό.

Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης απαιτεί μαραθώνιο, και όχι σπριντ• αναπτύσσεται, δηλαδή, σε βάθος χρόνου καθώς οι υφιστάμενοι θα βιώνουν την εμπειρία της ηγεσίας σας. Αποφασίστε, συνεπώς, να επενδύσετε τον απαραίτητο χρόνο.

Συμπερασματικά, δεν παίζει ρόλο σε ποιο κλάδο εργάζεστε, τι πόρους έχετε στη διάθεσή σας, και ποιο είναι το επίπεδο της εμπειρίας σας. Αυτό που απαιτείται για την επιτυχία σας είναι η ικανότητα χτισίματος σχέσεων εμπιστοσύνης με τους ανθρώπους που βρίσκονται υπό την εξουσία σας.

*Η Τσάινα Γκόρμαν είναι διευθύνουσα σύμβουλος του Ινστιτούτου Great Place to Work.