Μια μεγάλη διπλωματική σύγκρουση ΗΠΑ-Τουρκίας μόλις ξεκίνησε

Μια μεγάλη διπλωματική σύγκρουση ΗΠΑ-Τουρκίας μόλις ξεκίνησε
Armenians protest outside of the Turkish Ambassador's Residence on the 106th anniversary of the 1915 Armenian Genocide in Washington, DC on April 24, 2021. - President Joe Biden's recognition of the Armenian genocide was met Saturday by tempered satisfaction from the nation's US diaspora, with some saying the words need to result in more pressure against Turkey. Marchers gathered in Los Angeles, home to one of the largest Armenian communities in the world, to mark the day with Armenian flags and calls for accountability. (Photo by Samuel Corum / AFP) Photo: AFP

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, διαβιβάζοντας την «έντονη αντίδραση» της Τουρκίας για την κίνηση της Ουάσινγκτον.

Ο Τζο Μπάιντεν έγινε χθες Σάββατο ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής που χαρακτήρισε γενοκτονία τη σφαγή 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915.

Η παραδοσιακή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την ημέρα μνήμης, στις 24 Απριλίου, ανέφερε χθες για πρώτη φορά τη λέξη «γενοκτονία». «Οι Αμερικανοί τιμούν όλους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία η οποία άρχισε σαν σήμερα πριν από 106 χρόνια», έγραψε ο Τζο Μπάιντεν.

Η ιστορικής σημασίας αυτή ανακοίνωση προκάλεσε την οργή της Άγκυρας, επιδεινώνοντας περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο νατοϊκών συμμάχων.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ είπε στον πρεσβευτή των ΗΠΑ Ντέιβιντ Σάτερφιλντ ότι η ανακοίνωση των ΗΠΑ δεν έχει καμία νομική βάση και ότι η Άγκυρα «την απορρίπτει, την βρίσκει απαράδεκτη και την καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο».

Ανέφερε ότι η ανακοίνωση προκαλεί «πλήγμα στις σχέσεις που θα είναι δύσκολο να επιδιορθωθεί».

Ερντογάν: Παρέμβαση «τρίτων»

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε σήμερα “τρίτους” ότι παρεμβαίνουν στις υποθέσεις της Τουρκίαςν.

“Κανείς δεν εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι οι συζητήσεις — οι οποίες θα έπρεπε να διεξάγονται από ιστορικούς — πολιτικοποιούνται από τρίτους και γίνονται ένα μέσο παρέμβασης στη χώρα μας”, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μήνυμα που απηύθυνε προς τον Αρμένιο Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη.

Τσαβούσογλου μαινόμενος

Με ένα οργισμένο μήνυμα του στο Twitter, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρε: “Τα λόγια δεν μπορούν να αλλάξουν ή να ξαναγράψουν την ιστορία. Δεν έχουμε να μάθουμε τίποτα και από κανέναν για το παρελθόν μας. Ο πολιτικός οπορτουνισμός είναι η μεγαλύτερη προδοσία στην ειρήνη και τη δικαιοσύνη”, έγραψε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία απορρίπτει ολοκληρωτικά αυτή τη δήλωση (την αναγνώριση της γενοκτονίας) καθώς βασίζεται αποκλειστικά στον λαϊκισμό.