Μια ντουλάπα που προωθεί τον ελληνικό πολιτισμό

Μια ντουλάπα που προωθεί τον ελληνικό πολιτισμό

Το My Greek Closet είναι η start up που φιλοδοξεί να κάνει γνωστά τα χειροποίητα ελληνικά αντικείμενα σε όλο τον κόσμο.

Θα μπορούσε μια ντουλάπα να ξεχωρίσει σε έναν διαγωνισμό επιχειρηματικών ιδεών εξασφαλίζοντας παράλληλα ένα χρηματικό έπαθλο για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της; Φυσικά και ναι εάν δεν μιλάμε για μια συμβατική ντουλάπα, αλλά για την startup «My Greek Closet», η οποία κατέκτησε, πριν από λίγο καιρό, την πρώτη θέση στον δεύτερο Διαγωνισμό Επιχειρηματικών Ιδεών «John & Mary Pappajohn Business Plan Awards» που διοργάνωσε το Anatolia School of Business του ACT.

Και αν αναρωτιέστε τι διαφορετικό κρύβει μέσα της αυτή η ντουλάπα, η απάντηση είναι χειροποίητα αντικείμενα που διαφημίζουν με τον καλύτερο τρόπο την ελληνική παράδοση και τον ελληνικό πολιτισμό.

Η ομάδα του My Greek Closet ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη έχοντας ως στόχο τη δημιουργία και την προώθηση στην παγκόσμια αγορά χειροποίητων αντικειμένων που ξεχωρίζουν για το design τους, παντρεύοντας με έξυπνο τρόπο το μοντέρνο με το παραδοσιακό.

Αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη ντουλάπα να ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι δεν πρόκειται για αντικείμενα μαζικής παραγωγής, αλλά για χειροποίητες δημιουργίες που αφηγούνται ιστορίες και συνδέονται με τον τόπο και τα άτομα που εργάστηκαν για να τα δημιουργήσουν, διατηρώντας ένα στοιχείο αυθεντικότητας.

Από τις 131 ιδέες που κατατέθηκαν στον φετινό διαγωνισμό, η startup My Greek Closet κέρδισε τις εντυπώσεις αλλά και το πρώτο βραβείο. Συνολικά αναδείχθηκαν πέντε νικήτριες ομάδες στις οποίες απονεμήθηκαν χρηματικά έπαθλα ύψους 4.000 ευρώ το καθένα, τα οποία προσέφερε ο ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίας John Pappajohn.

Η φιλοσοφία που ακολουθεί η ομάδα που βρίσκεται πίσω από αυτό το πρωτότυπο εγχείρημα δεν είναι άλλη από τη διάσωση του πολιτιστικού και λαογραφικού παρελθόντος όπως αυτό αποτυπώνεται μέσα από τεχνικές, αντικείμενα και μεθόδους παραγωγής.

Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική στήριξη της περιφέρειας και κυρίως εκείνων των γυναικών που ενώ διακρίνονται για την επιδεξιότητά τους στην κατασκευή χειροποίητων αντικειμένων και για τις γνώσεις τους γύρω από την ελληνική χειροποίητη τέχνη, μένουν στην αφάνεια και τείνουν να καταστούν «είδος προς εξαφάνιση».

Το βραβείο του διαγωνισμού «John & Mary Pappajohn Business Plan Awards» ήταν αναμφίβολα η αρχή για την υλοποίηση ενός επιχειρηματικού project που αν συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς θα συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην ενίσχυση της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των χειροτεχνών σε θέματα παραγωγής και τεχνικών χειροποίητων ειδών.