Μια παράξενη ελληνική πρωτιά

Μια παράξενη ελληνική πρωτιά

Τι δείχνει πρόσφατη έρευνα της Pew Research Center για τις ανησυχίες των Ελλήνων, εκτός από την οικονομική κρίση.

Το να απαντήσουν οι Έλληνες, που έλαβαν μέρος σε μία έρευνα κοινής γνώμης, σε ποσοστό 95% ότι η παγκόσμια οικονομική αστάθεια αποτελεί απειλή για την χώρα μας, δεν θα ξάφνιαζε κανέναν στο πλανήτη. Το δήλωσαν πρόσφατα σε μία παγκόσμια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 39 χώρες από την Pew Research Center και εμφανιστήκαμε ως πλέον «ανήσυχος» λαός πάνω σε αυτό τον τομέα.

Το εντυπωσιακό είναι ότι το 87% των Ελλήνων που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση δήλωσαν επίσης την παγκόσμια κλιματική αλλαγή ως δεύτερη σημαντικότερη απειλή για την χώρα. Το ποσοστό αυτό κατατάσσει την Ελλάδα ως την πλέον ευαισθητοποιημένη χώρα και στον συγκεκριμένο τομέα, όταν άλλες χώρες του Δυτικού πολιτισμού δεν δείχνουν να συμμερίζονται τις ανησυχίες μας.

Μπορούμε να ελέγξουμε τον καιρό;

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι οι Αμερικάνοι, οι οποίοι αν και έχουν ένα από τα μεγαλύτερα μερίδια ευθύνης για την κλιματική αλλαγή, με ποσοστό 40% την κατατάσσουν ως έκτη σημαντικότερη απειλή για την χώρα τους πίσω από τα πυρηνικά προγράμματα του Ιραν και της Βορείου Κορέας, τον Ισλαμικό εξτρεμισμό, την οικονομική αστάθεια και την ενδυνάμωση της Κίνας. Οι κάτοικοι της τελευταίας, που πλέον θεωρείται ως η χώρα με την μεγαλύτερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος σήμερα, πιστεύουν μόλις σε ποσοστό 39% ότι η κλιματική αλλαγή είναι απειλή για την χώρα τους.

Η Ελλάδα βρίσκεται στον τομέα της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής σημαντικά υψηλότερα τόσο πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, όσο και τον ευρωπαϊκό (54% και στις δύο περιπτώσεις). Οι μόνες που την ακολουθούν με ποσοστά άνω του 70% είναι η Νότιος Κορέα, η Βραζιλία, ο Λίβανος, η Ιαπωνία και η Αργεντινή.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή διακυβερνητική επιτροπή IPCC ανακοίνωσε από το βήμα του ΟΗΕ ότι θεωρεί πλέον πιθανό κατά 95% πως η ανθρώπινη δραστηριότητα προκαλεί θέρμανση του πλανήτη, ενώ υποστηρίζει ότι η πρόσφατη επιβράδυνση της ανόδου της θερμοκρασίας δεν θα έχει διάρκεια εάν δεν ληφθούν μέτρα. Η προηγούμενη αναφορά του IPCC το 2007 εκτιμούσε την πιθανότητα της ανθρώπινης ευθύνης στο 90%.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την σφυγμομέτρηση της Pew Research Center ως τρίτη σημαντικότερη απειλή για την χώρας μας οι Έλληνες σε ποσοστό 64% βλέπουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.