Μια «πράσινη» ελληνική εταιρεία στις κορυφαίες της Ευρώπης

Μια «πράσινη» ελληνική εταιρεία στις κορυφαίες της Ευρώπης

Ο Βύρων Βασιλειάδης μιλά για τη διάκριση της Green στα European Business Awards καθώς και για τη στρατηγική του ομίλου.

Ανήκει στην κατηγορία των επιχειρηματιών που διακρίνονται για το πείσμα και την επιμονή τους να αναρριχηθούν στον επιχειρηματικό στίβο δημιουργώντας κάτι που θα έχει διαχρονική αξία. Ο Βύρων Βασιλειάδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Antipollution, μαζί με τον αδερφό του Φίλιππο, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, έχουν δημιουργήσει έναν όμιλο εταιρειών που για πολλούς θεωρείται «success story».

Μια μάλιστα από τις τρεις εταιρείες που διοικεί, η Green, εξασφάλισε το πολυπόθητο εισιτήριο για τα European Business Awards διεκδικώντας μια θέση στο βάθρο με τις καλύτερες επιχειρήσεις της Ευρώπης. Λίγες ημέρες πριν από το μεγάλο τελικό ο Βύρων μιλά στο Fortune Greece για την διάκριση της Green καθώς και για τα άμεσα επιχειρηματικά του σχέδια.

Τα πρώτα επιχειρηματικά βήματα

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, η πρώτη επαφή με τον χώρο του επιχειρείν έγινε το 2000, όταν σε ηλικία 22 χρονών ο κ Βασιλειάδης, προσλαμβάνεται ως εργάτης στην εταιρεία ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΤΙΚΗ, νυν Antipollution, σε μια ιστορική εταιρεία  που έχει συνδέσει το όνομά της από το 1946 με τους λεμβούχους του λιμανιού του Πειραιά, οι οποίοι έφτιαξαν μια ένωση και συνέλεγαν τα απορρίµµατα από τα πλοία που κατέπλεαν στο λιµάνι. Έχοντας περάσει από όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας και αποκτήσει γνώση του αντικειμένου ο ίδιος καλείται το 2003 σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία να αναλάβει τα ηνία της επιχείρησης που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας.

Έκτοτε η εταιρεία έχει περάσει σε κερδοφόρο τροχιά και έχει μεγαλώσει την οικογένειά της προσθέτοντας δύο νέα μέλη την εταιρεία Kafsis μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης ζωικών αποβλήτων και την Green που αποτελεί εταιρεία προμήθειας, εμπορίας και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και μάλιστα τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας σε όλες τις χώρες  της Ν.Α. Ευρώπης.

Τα εμπόδια της κρίσης δεν ήταν αρκετά

Μολονότι η Green ξεκίνησε το 2010, με την οικονομική κρίση να αφήνει ανεξίτηλα τα σημάδια της στην εγχώρια αγορά, η εταιρεία κατάφερε χρόνο με το χρόνο να αυξήσει με γεωμετρική πρόοδο τα οικονομικά της μεγέθη. «Είναι εκπληκτικό αυτό που έχουμε πετύχει στην Green τα τελευταία πέντε χρόνια. Ξεκινώντας από το μηδέν εμφανίσαμε το 2014 τζίρο άνω των 85 εκατομμυρίων ευρώ καταγράφοντας σε σχέση με το 2013 ανάπτυξη 100%».

Στα άμεσα σχέδια της εταιρείας είναι να εδραιώσει ακόμη περισσότερο την παρουσία της σε Ελλάδα και εξωτερικό, να μπει πιο δυναμικά στο κομμάτι της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και σε εκείνο των ΑΠΕ χρησιμοποιώντας ως «όχημα» την εταιρεία Kafsis.

Πεποίθηση του κ. Βασιλειάδη είναι πως το μέλλον βρίσκεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εν γένει. Σε ό,τι αφορά την Kafsis, η οποία θεωρείται ηγέτης στον κλάδο της διαχείρισης ζωικών υποπροϊόντων και αποτελεί μια από τις πιο «δυνατές» επιχειρήσεις του χώρου βάσει Ευρωπαϊκών οδηγιών, στήνει ένα δίκτυο μονάδων παραγωγής βιοαερίου, με την πρώτη μονάδα να ξεκινά και επίσημα τη λειτουργία της στην Πελοπόννησο μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Μηδενική εξάρτηση από τραπεζικό δανεισμό

Στοιχείο το οποίο αξίζει να αναφερθεί είναι ο μηδενικός τραπεζικός δανεισμός, χάρη στον οποίο οι αδελφοί Βασιλειάδη συνεχίζουν τις επενδύσεις στην εγχώρια αγορά, διατηρώντας ταυτόχρονα τον εξωστρεφή προσανατολισμό τους. «Η έδρα των εταιρειών μας είναι και θα παραμείνει ο Πειραιάς. Παρά τις όποιες δυσκολίες επενδύουμε στην Ελλάδα, προσλαμβάνουμε διαρκώς κόσμο, απασχολώντας σήμερα 300 εργαζομένους, και δεν προβήκαμε σε καμία μείωση σε ότι αφορά τις μισθοδοσίες».

Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας πως έχει έρθει πλέον η εποχή να μπουν νέοι επιχειρηματίες στην αγορά και πως αυτό είναι κάτι που το κράτος πρέπει να δει με σοβαρότητα και να στηρίξει την οποιαδήποτε επιχειρηματική προσπάθεια που θα μπορούσε να συμβάλλει στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Το μυστικό της επιτυχίας για κάποιον που κάνει τα πρώτα του βήματα στο επιχειρείν συνοψίζεται για τον κ. Βασιλειάδη στην εξής φράση: «Όραμα που να το ασπάζονται και οι συνεργάτες σου, ομαδική εργασία, ικανότητα να οργανώνεις και να προβλέπεις καταστάσεις και λίγο τύχη».