Μια πρωτοποριακή «πράσινη» βιβλιοθήκη STEM δημιουργεί το ΠΛΑΙΣΙΟ στο 52ο ΓΕΛ Αθηνών

Μια πρωτοποριακή «πράσινη» βιβλιοθήκη STEM δημιουργεί το ΠΛΑΙΣΙΟ στο 52ο ΓΕΛ Αθηνών
Η ομάδα της ΠΛΑΙΣΙΟ δημιούργησε στο 52ο ΓΕΛ Αθηνών την πρώτη STEM βιβλιοθήκη σε δημόσιο σχολείο στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Η σημασία των νέων τεχνολογιών υπογραμμίστηκε ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο. Με τη νέα πραγματικότητα που δημιουργήθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η χρήση της τεχνολογίας κρίθηκε επιτακτική τόσο για την απρόσκοπτη συνέχιση της εργασίας μας, όσο και των καθημερινών μας υποχρεώσεων. Η εκπαίδευση, μάλιστα, ήταν από τους κλάδους που χρειάστηκε να προσαρμοστούν γρήγορα στις νέες καταστάσεις, με την τηλεκπαίδευση να γίνεται ο «κανόνας» για εκατομμύρια μαθητές παγκοσμίως.

Στο πλαίσιο της χρήσης νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση, αναδείχθηκε και η σημασία του εξοπλισμού των σχολείων με τα απαραίτητα τεχνολογικά εργαλεία που θα βοηθήσουν τους μαθητές να εξελίξουν αλλά και να καλλιεργήσουν τις σύγχρονες δεξιότητες που είναι απαραίτητες πλέον στην αγορά εργασίας.

Έτσι, ο δήμος Αθηναίων με δωρεά της Πλαίσιο Computers δημιούργησε μια πρωτοποριακή βιβλιοθήκη, την πρώτη βιβλιοθήκη STEM σε σχολείο, στο 52ο Γενικό Λύκειο στον Κολωνό. Η εν λόγω δράση ανήκει σε μια εξελισσόμενη προσπάθεια του Εργαστηρίου TUC TIE Lab του Πολυτεχνείου Κρήτης για την αλλαγή παραδείγματος στην εκπαίδευση, όπου η τεχνολογία, ο χώρος και το design thinking έχουν ενεργό ρόλο στην μάθηση, δημιουργώντας πολλαπλές αφορμές μάθησης πέρα από το βιβλίο.

Καθοριστικός γνώμονας σε αυτή την προσπάθεια ήταν η βιωσιμότητα, καθώς η βιβλιοθήκη STEM σχεδιάστηκε με έμφαση στη δημιουργία ενός χώρου λειτουργικού, ασφαλούς, με ταυτότητα, που υποστηρίζει την αυτενέργεια και, κυρίως, προωθεί την περιβαλλοντική συνείδηση. Οι custom-designed κατασκευές επίπλωσης είναι παραμετρικά σχεδιασμένες ώστε να υποστηρίζουν τις διαφορετικές δραστηριότητες των χρηστών. Πρόσφατα, μάλιστα, βραβεύτηκαν με το Bronze Βραβείο στα International Design Awards (IDA2020). Υλοποιήθηκαν από την ομάδα του TUC TIE Lab στο Εργαστήριο ΠΟΙΩ του Δήμου Αθηναίων, με χρήση ανακυκλώσιμων υλικών, και μέσα από την εφαρμογή προηγμένων τεχνικών ψηφιακής κατασκευής. Πολύ περισσότερο, βρίσκονται εκεί για να υπενθυμίζουν καθημερινά στα παιδιά τη σημασία της δημιουργικής επανάχρησης υλικών μέσα από τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων, προωθώντας την ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον και τη βιωσιμότητά του.

Τι είναι μια βιβλιοθήκη STEM και από τι αποτελείται

Η STEM Library δημιουργήθηκε ως μια υποστηρικτική εκπαιδευτική δομή που ενθαρρύνει τη βιωματική μάθηση στο σχολείο, αναδεικνύοντας την έρευνα, την ανακάλυψη συσχετισμών, την κριτική σκέψη και την πρακτική προσέγγιση στην επίλυση προβλημάτων.

Είναι ένας ανοιχτός χώρος πειραματισμού όπου οι επιστήμες της κατεύθυνσης STEM συναντώνται με την τέχνη και τον σχεδιασμό, επιδιώκοντας την εξοικείωση της σχολικής κοινότητας με τις νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση, αλλά και την ενδυνάμωση της φαντασίας σε κάθε στάδιο. O εξοπλισμός της καλύπτει τα παρακάτω πεδία:

  • 3D σχεδίαση και 3D εκτύπωση
  • Εκπαιδευτική Ρομποτική
  • Μηχανική και κατασκευές
  • Ηλεκτρονικά και εφαρμογές μικροελεγκτών
  • Περιβάλλον, φυσικά φαινόμενα και οικολογία
  • Εικονική πραγματικότητα [VR]
  • DIΥ και χειροτεχνίες
  • Οπτικοακουστικό εξοπλισμό

Όταν το design κάνει «focus on green»

Η αρμονία με το περιβάλλον αποτελεί έναν εξ ορισμού σημαντικό παράγοντα στο design, καθώς οι αναλογίες της φύσης καθορίζουν τα πλαίσια της αισθητικής. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, η ευαισθησία στην κλιματική αλλαγή και η φιλο-περιβαλλοντική συμπεριφορά αποτελούν πηγή έμπνευσης αλλά και στόχος του σύγχρονου design, που έχει τη δυνατότητα να «εισβάλλει» σε κάθε σπίτι και να επηρεάσει την κοινωνία με τον πιο άμεσο τρόπο, αποτελώντας τον κύριο πρεσβευτή αυτών των προσπαθειών.

Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για interior design, η έννοια της βιωσιμότητας αποτελεί μια πολύπλευρη έννοια, που ξεκινά από τον κύκλο ζωής των προϊόντων. Συγκεκριμένα, τη χρήση και διαθεσιμότητα υλικών από μακρινές πηγές, το υψηλό ενεργειακό κόστος παραγωγής, τις συνέπειες του να μεταφερθούν, να εγκατασταθούν, να λειτουργούν και να συντηρούνται, τη διάρκεια που είναι χρήσιμα και επιθυμητά, καθώς και το πώς αλληλοσυμπληρώνονται με άλλα.

Η κοινωνία μας, ευτυχώς, κατανοεί πλέον το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που έχει η ανθρώπινη δραστηριότητα και υπάρχει ένα συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό ανθρώπων που ζητούν παρεμβάσεις, υπευθυνότητα, ευελιξία και αντοχή, με γνώμονα πλέον την περιβαλλοντική συνείδηση. Το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία, ειδικά μέσα από κινήσεις όπως η STEM Library, όπου τα νέα παιδιά αντιλαμβάνονται βιωματικά πώς να λειτουργούν με μεγαλύτερο σεβασμό στο περιβάλλον.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπου η βιωσιμότητα αποτελεί κομβικό παράγοντα στο σύγχρονο design, η τεχνολογία παίζει κεντρικό ρόλο, καθώς επαναφέρει στο προσκήνιο την ανθρώπινη δημιουργικότητα, υποστηρίζοντας την ικανότητά μας να παράγουμε τα προϊόντα που χρειαζόμαστε, με τρόπους πιο φιλικούς προς το περιβάλλον. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς μας ανοίγει τον δρόμο να επεξεργαστούμε και να μεταποιήσουμε ένα μέρος των απορριμμάτων μας για να μετατρέπει τελικά σε κάτι χρήσιμο. Ειδικά, η τεχνολογία του digital fabrication, με πιο γνωστούς συντελεστές τους 3d printers, μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην κουλτούρα της δημιουργικής επανάχρησης.

Τα σχέδια επέκτασης της δράσης

Υπάρχει ένα πολυεπιπέδο σχέδιο υποστήριξης μαθητών, εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων από την ομάδα της ΠΛΑΙΣΙΟ, στην κατεύθυνση αυτή, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, το οποίο ετοιμάζεται μεθοδικά το διάστημα αυτό και σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία σε πανελλαδικό επίπεδο.