Μια ριζοσπαστική πρόταση για το μέλλον των ευρωπαϊκών τραπεζών

Μια ριζοσπαστική πρόταση για το μέλλον των ευρωπαϊκών τραπεζών
Photo:

Η προτροπή της Ντανιέλ Νουί για μεγάλες συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο.

Υπέρ των συγχωνεύσεων των τραπεζών της Ευρωζώνης, σε διασυνοριακή βάση, τάχθηκε η Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ντανιέλ Νουί.

«Ωστόσο, δεν έχουν πραγματοποιηθεί πολλές συγχωνεύσεις μέχρι τώρα, και όσες έχουν λάβει χώρα έχουν γίνει εντός μιας συγκεκριμένης χώρας και όχι σε διασυνοριακή βάση εντός της ζώνης του ευρώ», δήλωσε η επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στη Φρανκφούρτη.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Εποπτικού Συμβουλίου, η Νουί διευκρίνισε ότι στόχος είναι η δημιουργία μίας αληθινά ευρωπαϊκής τραπεζικής αγοράς. «Αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος της τραπεζικής ένωσης. Σκοπός της τραπεζικής ένωσης είναι να χτίσει τα θεμέλια για μια αληθινά ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά, μια αγορά στην οποία θα πραγματοποιούνταν διασυνοριακές συγχωνεύσεις», δήλωσε, προσθέτοντας: «Οι τράπεζες θα αποκτούσαν περισσότερο ευρωπαϊκή οπτική, θα προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ και θα ωφελούνταν από μια μεγαλύτερη αγορά. Ταυτόχρονα, οι πελάτες θα μπορούσαν να επιλέξουν από ένα ευρύ φάσμα τραπεζών που εποπτεύονται σύμφωνα με τα ίδια υψηλά πρότυπα. Αυτό είναι το όραμά μας για το μέλλον».

Η κυρία Νουί είπε ότι κοινό χαρακτηριστικό των κερδοφόρων τραπεζών είναι οι σταθερές δομές κόστους τους, προσθέτοντας: «Όμως δεν είναι μόνο θέμα κόστους. Οι τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με πολλές προκλήσεις σήμερα. Αναφέρθηκα ήδη στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και θα μπορούσα να αναφερθώ επίσης στην πολιτική αβεβαιότητα και την υποτονική ανάπτυξη, στο δύσκολο περιβάλλον επιτοκίων, τους αυστηρότερους κανόνες και τους νέους ανταγωνιστές. Ο κόσμος αλλάζει και οι τράπεζες θα πρέπει να ενστερνίζονται αυτή την αλλαγή: πρέπει να προσαρμόσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα ώστε να επιστρέψουν σε κερδοφορία».