«Μία στις τέσσερις τράπεζες ξεπέρασε τον στόχο διοχέτευσης ρευστότητας»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης με εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Κακοπληρωτές και διοχέτευση ρευστότητας στις επιχειρήσεις ήταν τα θέματα που συζήτησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Για το πρώτο δίμηνο του 2014, από τα τέλη του έτους που ήταν το αρχικό πλάνο, μετατίθεται ο στόχος της διοχέτευσης ρευστότητας 2 δισ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις από τα διαρθρωτικά ταμεία, μέσω των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Η απόκλιση στο στοχοδιάγραμμα που είχε συμφωνηθεί μεταξύ υπουργείου Ανάπτυξης και Τραπεζών, έγινε εμφανές τον Οκτώβριο, όταν ενώ ο στόχος ήταν να έχουν εγκριθεί συνολικά 850 εκατ. ευρώ, τελικά έχουν εγκριθεί 713 εκατ. ευρώ, δηλαδή υπάρχει απόκλιση της τάξεως του 16,11%.

Διαβάστε ακόμη: «Όχι» στη στήριξη των τραπεζών από τον ESM λέει η Γερμανία

Σε δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γιώργο Ζανιά από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, σημείωσε ότι «μόνο μία από τις τέσσερις τράπεζες ξεπέρασε τον στόχο που είχε τεθεί για τις χορηγήσεις δανείων σε επιχειρήσεις. Θέλω να πιστεύω, καθώς οι ίδιες οι τράπεζες είχαν δεσμευτεί, ότι τους επόμενους μήνες θα κάνουν ό,τι μπορούν για να καλύψουν το χαμένο έδαφος».

Πρόσθεσε εξάλλου, ότι «όλοι είμαστε σε μια ανηφόρα, ξέρουμε ότι δεν έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, πρέπει να γίνει δουλειά από όλες τις πλευρές».

Ο υπουργός ανέφερε ότι υπήρξε συζήτηση και για τη νέα προγραμματική περίοδο και πως τα εργαλεία να είναι πιο απλά και χρήσιμα, ενώ αναμένεται σχετική πρόταση από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Διαβάστε ακόμη: ΤτΕ: Διεύρυνση του ελλείμματος του προϋπολογισμού

Ο κ. Ζανιάς, σημείωσε ότι ο Οκτώβριος ήταν δύσκολος μήνας στις συμβασιοποιήσεις των συγκεκριμένων προγραμμάτων. Σημειώνοντας ότι η αγορά έχει τη δική της δυναμική. Ωστόσο σημείωσε πως το σημαντικό είναι ότι τώρα που μπήκε το νερό στο αυλάκι είναι θέμα χρόνου να διοχετευθεί ρευστότητα όχι μόνο τα 2 δισ. ευρώ για τα οποία έχουν δεσμευτεί οι τράπεζες ότι θα «ρίξουν» στην αγορά το συντομότερο δυνατόν, αλλά και ακόμη περισσότερα.

Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς τα ίδια τραπεζικά στελέχη επανέλαβαν ότι το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι τράπεζες είναι να γίνουν κέντρα διαχείρισης ακινήτων, σημειώνοντας πάντως ότι η προσαρμογή στη στεγαστική πίστη πρέπει να γίνει με τρόπο κοινωνικά δίκαιο. Επίσης σημείωσαν με έμφαση πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πίσω από τις διατάξεις κρύβεται μεγάλος αριθμός «στρατηγικών κακοπληρωτών» και εκτίμησαν ότι υπάρχει τρόπος να εντοπιστούν εάν δοθεί πρόσβαση στα στοιχεία.

Σύμφωνα με τους ίδιους τα στοιχεία περιορισμού της ύφεσης είναι ενθαρρυντικά αν και δεν παρέλειψαν να αναφέρουν ότι για να σταματήσουν να «κοκκινίζουν» τα δάνεια θα πρέπει να αντιστραφεί η πορεία της οικονομίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία: Αλέξανδρος Μπελτές