Μια ταξιδιωτική…φούσκα θέλουν να δημιουργήσουν τα νησιά Φίτζι εν μέσω κορωνοϊού

Μια ταξιδιωτική…φούσκα θέλουν να δημιουργήσουν τα νησιά Φίτζι εν μέσω κορωνοϊού
Photo: pixabay.com
Τα νησιά Φίτζι σχεδιάζουν μια ταξιδιωτική «φούσκα» σε συνεργασία με την Αυστραλία και τη Ν. Ζηλανδία κατά τη μετά- κορωνοϊό εποχή, προκειμένου να επανέλθει σταδιακά η τουριστική βιομηχανία.

Τα νησιά Φίτζι σκοπεύουν να δημιουργήσουν μια ταξιδιωτική φούσκα με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία στην μετά- κορωνοϊό εποχή καθώς ο τουρισμός της χώρας έχει πληγεί σημαντικά.

Ο πρωθυπουργός του νησιωτικού κράτους δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι το σχέδιό του για μια «κοινωνία μετά την πανδημία» περιλαμβάνει μια αργή επαναφορά της τουριστικής βιομηχανίας στην οποία βασίζεται η χώρα.

«Ενώ η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία επεξεργάζονται την προοπτική για μια ταξιδιωτική φούσκα, η επιτυχία των Φίτζι απέναντι στην διαχείριση της πανδημίας, μας βοηθάει να πρωτοστατήσουμε τουριστικά στον Ειρηνικό», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Φρανκ Μπαϊνιμαράμα. «Εργαζόμαστε για να φτιάξουμε τη δική μας ταξιδιωτική φούσκα με την ονομασία Bula- μεταξύ των Φίτζι, της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας».

Οι ταξιδιωτικές φούσκες είναι επί της ουσίας ασφαλείς ταξιδιωτικές «διαδρομές» μεταξύ χωρών, ώστε να αποφευχθεί ένα άναρχο κύμα τουριστών λόγω της πανδημίας. Το Bula είναι ένας χαιρετισμός που σημαίνει γεια ή καλωσόρισμα στη γλώσσα των κατοίκων στα Φίτζι.

Τα Φίτζι κατέγραψαν το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στις 19 Μαρτίου. Υπήρξαν μόνο 18 καταγεγραμμένα περιστατικά και μηδενικοί θάνατοι, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, και δεν έχουν διαγνωστεί νέα κρούσματα από τον Απρίλιο.

Σε μία κανονική τουριστική περίοδο, ο τουρισμός αποτελεί το 40% του ΑΕΠ των Φίτζι και η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία είναι οι δύο μεγαλύτερες «δεξαμενές» τουριστών. Οι πρωθυπουργοί της Αυστραλίας και της Νέα Ζηλανδίας δεν έχουν ακόμη σχολιάσει ακόμα την πρόταση των Φίτζι.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο πάντως, οι επισκέπτες από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία θα πρέπει είτε να έχουν περάσει καραντίνα δύο εβδομάδων στη χώρα προέλευσής τους αμέσως πριν από το ταξίδι τους, είτε να μπουν σε καραντίνα σε ένα εγκεκριμένο ξενοδοχείο με δικό τους κόστος κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο των Φίτζι.

Οι τουρίστες επίσης θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ για τον κορωνοϊό. Η Fiji Airways, η εθνική αεροπορική εταιρεία αερομεταφορέων με σημαία, και ο εθνικός τουριστικός φορέας, Tourism Fiji, θα είναι οι κύριοι εταίροι της κυβέρνησης στο έργο αυτό, αναφέρει η κυβέρνηση, ενώ δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη μια λίστα εγκεκριμένων ξενοδοχείων για καραντίνα.

Οι επισκέπτες που ελπίζουν να έρθουν στα Φίτζι δια της θαλάσσης αντί του αέρα μπορούν να εισέλθουν μόνο εάν πληρούν ορισμένα κριτήρια. Όσοι βρίσκονται ή εργάζονται σε σκάφη πρέπει να αποδείξουν ότι βρίσκονταν στη θάλασσα για τουλάχιστον 14 ημέρες, και θα υποβληθούν σε τεστ κατά την άφιξη. Οι επισκέπτες θα πληρώνουν οι ίδιοι το τεστ για τον Covod-19. Ωστόσο, τα κρουαζιερόπλοια απαγορεύονται επ’ αόριστον.