Μια θεατρική «Παραλλαγή Θανάτου»

Μια θεατρική «Παραλλαγή Θανάτου»

Οι ανησυχίες, οι υπαρξιακοί προβληματισμοί και οι πολλές απαντήσεις ενός σκανδιναβικού μυαλού.

Με το έργο του Γιόν Φόσσε «Παραλλαγές Θανάτου» ασχολείται για δεύτερη φορά ο Γιάννης Χουβαρδάς, στην πρώτη του σκηνοθεσία επί ελληνικού εδάφους μετά την ολοκλήρωση της θητείας του στο Εθνικό Θέατρο.

Και αυτό που παίζεται στο Θέατρο Πορεία μας αρέσει πολύ. Θέλετε γιατί ο Γιον Φόσσε είναι Νορβηγός; Που σημαίνει ότι έχει όλη εκείνη την σκοτεινή ομορφιά της σκανδιναβικής γοητείας. Ο πολυγραφότατος και πολυβραβευμένος θεατρικός συγγραφέας μας δίνει με το «Παραλλαγές Θανάτου» μια αλληγορία για την αγάπη, τη ζωή, τη γέννηση και τον θάνατο.

Η υπόθεση: Η αυτοκτονία μιας νέας γυναίκας γεννάει βασανιστικά ερωτήματα στους γονείς της, που αρνούνται να αποδεχτούν το γεγονός. Γιατί το έκανε; Ποιες είναι οι συνέπειες της πράξης της στον οικογενειακό περίγυρο; Τι είναι ο θάνατος; Τι φέρνει μαζί του; Πόσο μοιάζουν η  ζωή και ο θάνατος; Πόσο κοντά ή πόσο μακριά βρίσκονται μεταξύ τους;

Ο θάνατος παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το ψυχογράφημα της διαδικασίας που ακολουθούν οι γονείς της κοπέλας για να φτάσουν στις απαντήσεις.

Διαβάστε ακόμη: O Harry Potter… πάει θέατρο!

Η γλώσσα του έργου είναι, ως συνήθως, μινιμαλιστική ωστόσο μεγάλης πνοής. Είναι καθημερινή ωστόσο ποιητική, ρεαλιστική και μεταφορική.

Παύσεις, επαναλήψεις, ανολοκλήρωτες φράσεις, αιχμηρά νοήματα με αποτέλεσμα ένα ρυθμό ειρωνικά αντιστικτικό.

Όλα εκτυλίσσονται στο γνωστό βόρειο σκηνικό που διακατέχει το μυαλό του συγγραφέα. Οι καιρικές συνθήκες κι εδώ μας κρατούν ακίνητους και προσηλωμένους: σκοτάδι, βροχή, άνεμος, θαλασσοταραχή, κρύο. Οι πρωταγωνιστές της παράστασης Νίκος Καραθάνος, Χρήστος Λούλης, Γιάννος Περλέγκας, Άλκηστη Πουλοπούλου, Μαρία Πρωτόπαπα και Λυδία Φωτοπούλου ενσαρκώνουν τους ιδιαίτερους χαρακτήρες του Γιον Φόσσε με τον καλύτερο τρόπο και εδώ έχουμε μια εξαιρετική παράσταση που θα απασχολήσει το μυαλό μας για πολύ πολύ καιρό.

Παραθέτουμε και δυο λόγια από τον ίδιο τον Φόσσε για τους χαρακτήρες των έργων του και σας αφήνουμε να κρίνετε οι ίδιοι: «Όλοι μου οι χαρακτήρες έχουν τον παιδικό φόβο της εγκατάλειψης. Αυτή είναι η εικόνα: ένα μωρό, ολομόναχο στον κόσμο. Χωρίς επικοινωνία. Ενσωματωμένο βίαια. Εγώ κινούμαι στον ίδιο χώρο όπως οι χαρακτήρες μου και δεν αναλύω τις ιστορίες ανάμεσά τους. Η ανασφάλειά τους είναι πάντα και η δική μου..», λέει ο Γιον Φόσσε μεταξύ πολλών άλλων.

Μια γεύση από την παράσταση θα πάρετε εδώ

Θα δείτε την παράσταση «Παραλλαγές Θανάτου» στο Θέατρο Πορεία, Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69, Πλατεία Βικτωρίας  μέχρι τις 2 Μαρτίου 2014. Συγκεκριμένα για τον Ιανουάριο θα παίζεται 4.1,6.1, 8.1, 9.1, 10.1, 12.1, 15.1, 16.1, 17.1, 19.1, 22.1, 23.1, 24.1, 25.1, 29.1, 30.1, 31.1 στις 21.00. Κάποιες μέρες θα υπάρξουν και απογευματινές παραστάσεις.

Το κόστος εισόδου κυμαίνεται από τα 12 ευρώ (άνεργοι) έως τα 20 ευρώ (Σάββατο και Κυριακή)