Μιχάλης Ασλάνης: Ποιος βύθισε τις επιχειρήσεις του;

Μιχάλης Ασλάνης: Ποιος βύθισε τις επιχειρήσεις του;

Ο ρόλος δύο γυναικών που ο ίδιος φωτογράφιζε, λίγο πριν τον τραγικό θανατό του, ως διαχειριστές των χρημάτων του.

Οι συλλογές του παρουσιάστηκαν σε πασαρέλες στο Μιλάνο, το Παρίσι, τη Νέα Υόρκη και σε πολλά άλλα παγκόσμια κέντρα της μόδας. Οι δραστηριότητες του στην Ελλάδα περιλάμβαναν, εκτός από τα ατελιέ μόδας των Αθηνών, παρουσία στους χώρους της διακόσμησης, των ειδών σπιτιού και εξωτερικού χώρου, των παιδικών ρούχων και των εσωρούχων. Η εταιρεία «Vero by Aslanis» επεκτάθηκε στην Ελλάδα και την Κύπρο, με 22 και 17 καταστήματα αντίστοιχα.

Οι δημιουργίες του έγιναν αντικείμενο αναφοράς στον παγκόσμιο Τύπο, με τα μεγαλύτερα περιοδικά μόδας, όπως το Vogue και το L’ Officiel, να αφιερώνουν σελίδες στις συλλογές του Έλληνα μόδιστρου. Στη μεγάλη έκθεση μόδας IGEDO στο Düsseldorf, η γαλλική Liberation παρουσίασε την εμπνευσμένη από το Βυζάντιο collection του.

Στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, είχε αναλάβει το σχεδιασμό των ρούχων για τους υπαλλήλους του μετρό και του διεθνούς αεροδρομίου Αθηνών.

Η οικονομική καταστροφή
Με τα χρέη να «πνίγουν» τις επιχειρήσεις του, ο Μιχάλης Ασλάνης μετακόμισε τον Οκτώβριο του 2010 στην Σαλβαντόρ ντε Μπαχία της Βραζιλίας.  Εκεί, κοντά σε ελληνικής καταγωγής φίλους, προσπάθησε να προχωρήσει σε νέα επιχειρηματικά σχέδια, με στόχο πάντα την ελληνική αγορά. Η προσπάθειά του απέτυχε όμως, κι αναγκάστηκε να επιστρέψει.

Στις αρχές του 2013 κυκλοφόρησαν οι πρώτες φήμες ότι ο διάσημος μόδιστρος πωλούσε μερικά από τα πολύ μεγάλης αξίας ακίνητα του, σε Κολωνάκι, Λυκαβηττό και Μύκονο. Παράλληλα, ορισμένα δημοσιεύματα τον έφερναν αντιμέτωπο με πρώην υπαλλήλους του για παλιές οφειλές.

Κάποιοι έλεγαν πως η οικονομική κρίση τον είχε γονατίσει, ο ίδιος το διέψευδε: «Υπάρχουν κάποια χρέη τα οποία λόγω κρίσης καθυστερούν, αλλά είναι μικρά. Είναι σε τρεις υπαλλήλους, τα οποία και θα τα αποδώσω, γιατί άνθρωποι σαν εμένα δεν τους έχουν φάει πενταράκι, όπως λέγανε παλιά».

Άγνωστη παραμένει η περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο μυστηριώδεις γυναίκες εκμεταλλεύτηκαν τον Μιχάλη Ασλάνη. Μια από τις τελευταίες κινήσεις του ήταν να κλείσει το ατελιέ του στην Πλάκα, πριν από οκτώ μήνες και να ανοίξει ξανά στο Κολωνάκι.  Άνθρωποι που τον γνώριζαν καλά λένε πως όταν κατάλαβε τι γινόταν πίσω από την πλάτη του, ήταν πλέον αργά. Οι δύο γυναίκες -μητέρα και κόρη- είχαν εξαφανιστεί.

Εκτός από τα χρήματα για τις φορολογικές του υποχρεώσεις, ο Μιχάλης Ασλάνης υποστήριζε πως οι συνεργάτιδές του είχαν καταφέρει να «βάλουν χέρι» και στις προκαταβολές από συγκεκριμένες παραγγελίες. «Όταν έρχονταν οι νύφες και άφηναν κάποια προκαταβολή για το φόρεμα που είχαν διαλέξει, η “κυρία από την Πάτρα” έδινε τον λογαριασμό της κόρης της, η οποία ήταν τραπεζικός υπάλληλος. Εκεί έβαζαν τα λεφτά μου».

Στην τελευταία του συνέντευξη είχε πει ότι οι πρώην συνεργάτιδες του, του είχαν προτείνει να πάρουν ένα τραπεζικό δάνειο για να ανακαινίσουν το ατελιέ. Εκείνος τους έδωσε τη συγκατάθεσή του, όμως λίγες μέρες αργότερα τον πληροφόρησαν ότι η τράπεζα είχε απορρίψει το αίτημα του. Ο μόδιστρος υποψιαζόταν, λίγο πριν από τον θάνατό του, ότι το δάνειο είχε εγκριθεί και οι γυναίκες κράτησαν τα χρήματα για τον εαυτό τους.

Ο Μιχάλης Ασλάνης προετοίμαζε εδώ και καιρό μία μεγάλη έκθεση για τα 40 του χρόνια στο χώρο της μόδας.