Μίχαλος: Χιλιάδες εταιρείες κινδυνεύουν να μπουν στη «μαύρη λίστα» του Τειρεσία

Μίχαλος: Χιλιάδες εταιρείες κινδυνεύουν να μπουν στη «μαύρη λίστα» του Τειρεσία

Παράταση για τουλάχιστον ένα μήνα από το άνοιγμα των τραπεζών ζητά ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ για την ομαλή εξόφληση των επιταγών των επιχειρήσεων.  

Την παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών για την επίλυση του προβλήματος χιλιάδων επιχειρήσεων που κινδυνεύουν να βρεθούν στη «μαύρη λίστα» του συστήματος Τειρεσία εξαιτίας των αποτελεσμάτων της παρατεταμένης τραπεζικής αργίας, λόγω «λήξης» των επιταγών που έχουν εκδώσει, ζητά ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Όπως εξηγεί ο κ. Μίχαλος με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ένας πολύ μεγάλος αριθμός επιταγών που έχουν εκδοθεί από τις επιχειρήσεις έχουν λήξει ή πρόκειται να λήξουν στο διάστημα 30 Ιουνίου έως 30 Ιουλίου.

Σύμφωνα με το υπάρχον καθεστώς, οι επιταγές αυτές πρέπει να εξοφληθούν εντός 8 ημερών από το άνοιγμα των τραπεζών. Ωστόσο, η μαζική συσσώρευση των υποχρεώσεων που έχουν οι επιχειρήσεις και η αναστάτωση που έχει προκληθεί στην αγορά, καθιστά πρακτικά αδύνατο κάτι τέτοιο. Κατά συνέπεια, είναι επιτακτική η ανάγκη να δοθεί περισσότερος χρόνος, που ο κ. Μίχαλος υπολογίζει σε τουλάχιστον ένα μήνα, προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να ισορροπήσει η αγορά.

Ο κ. Μίχαλος θεωρεί πως είναι αναγκαίο να υπάρξει ταυτόχρονα ρύθμιση ώστε οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αυτή τη δύσκολη θέση, χωρίς δική τους υπαιτιότητα αλλά λόγω της τραπεζικής αργίας, να μην μπαίνουν στον Τειρεσία για αυτό το διάστημα, μέχρι να επανέλθει η κανονικότητα στις τραπεζικές συναλλαγές.