Microsoft, Google και TI απογoήτευσαν τους επενδυτές

Microsoft, Google και TI απογoήτευσαν τους επενδυτές
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε οριακό σημείο» δήλωσε η Jessica Amir, αναλύτρια της Saxo Capital Markets.

Μεγάλη υποχώρηση σημείωναν μετασυνεδριακά οι μετοχές των εταιρειών της Big Tech στις ΗΠΑ, καθώς τα αποτελέσματα που ανέφεραν oι εκ των μεγαλύτερων οργανισμών του κλάδου ήταν εξόχως… απογοητευτικά.

Ως εκ τούτου, όσοι στοιχημάτιζαν πως η Wall Street, μετά το φετινό sell off που έχει προκαλέσεις πωλήσεις 5,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, μάλλον θα «γράψουν» περαιτέρω απώλειες.

Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα τριμήνου της Microsoft Corp., της Alphabet Inc. και της Texas Instruments Inc. υπογράμμισαν την εντεινόμενη πίεση που ασκείται σε οτιδήποτε… εταιρικό: από τους προϋπολογισμούς για τη μηχανοργάνωση έως τις δαπάνες ψηφιακών διαφημίσεων και τα τσιπ για βιομηχανικά εξαρτήματα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq 100 Index έγραφαν απώλειες έως και -2,4%, αντιστρέφοντας το ράλι που σημειώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς τα αποτελέσματα της Big Tech έκαναν τους επενδυτές της Big Tech να εστιάσουν εκ νέου την προσοχή τους στη ζημιά που προκαλούν στην οικονομία οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Federal Reserve.

«Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε οριακό σημείο» δήλωσε η Jessica Amir, αναλύτρια της Saxo Capital Markets. «Το ισχυρό δολάριο θα συνεχίσει να βλάπτει τα κέρδη των επιχειρήσεων, σε μια εποχή που η καταναλωτική ζήτηση είναι πιθανό να μειωθεί. Παραμένει η πίεση στις πιο επικίνδυνες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, όπως η τεχνολογία» προσέθεσε.

Σημάδια αδυναμίας 

Τα σημάδια αδυναμίας αποτυπώθηκαν στα οικονομικά αποτελέσματα. Η Microsoft σημείωσε την πιο αδύναμη αύξηση πωλήσεων, σε επίπεδο τριμήνου, τα τελευταία πέντε χρόνια. Καταλύτες ήταν η άνοδος του δολαρίου, η πτώση της ζήτησης για υπολογιστές και τα παραπαίοντα διαφημιστικά έσοδα. Στη σημαντικότερη οικονομική μηχανή της Alphabet, την αναζήτηση και τις συναφείς επιχειρήσεις, οι πωλήσεις υποχώρησαν σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς ο σπειροειδής πληθωρισμός περιόρισε την ανάπτυξη της ψηφιακής διαφήμισης.

Το selloff στις συναλλαγές ήταν ευρείας βάσης. Η Amazon.com Inc. υποχώρησε 4,9%. Όσοι αντλούν ρευστότητα από τη διαδικτυακή διαφήμιση ακολούθησαν την Alphabet, με τις Meta Platforms Inc. και Pinterest Inc. να σημειώνουν πτώση άνω του 4% η καθεμία. Μεταξύ των εταιρειών λογισμικού που κινούνται στον απόηχο της Microsoft, η Datadog Inc. σημείωνε πτώση 7%, η Snowflake Inc. 5% και η Salesforce Inc. 3%. Στον χώρο των τσιπ οι Analog Devices Inc., ON Semiconductor Corp. και Marvell Technology Inc. βυθίζονταν.

Ο δείκτης Nasdaq 100 έχει υποχωρήσει περισσότερο από 28% φέτος, διαγράφοντας τη χειρότερη ετήσια επίδοσή του από το 2008. Η απαισιοδοξία αυξάνεται στη βιομηχανία ημιαγωγών, η οποία ήταν ένας από τους πιο καυτούς τομείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η Texas Instruments, της οποίας τα τσιπ καλύπτουν τα πάντα, από οικιακές συσκευές μέχρι πυραύλους, είδε τις μετοχές της να υποχωρούν μετά το αδύναμο guidance της.

Η νοτιοκορεάτικη εταιρεία ανάπτυξης τσιπ SK Hynix Inc. ανέφερε μείωση 60% στα κέρδη και δήλωσε ότι θα μειώσει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες περισσότερο από το μισό. Προειδοποίησε για «μια άνευ προηγουμένου επιδείνωση των συνθηκών της αγοράς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι ανέφεραν Microsoft και Google

Υποχώρηση 14% κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της Microsoft το α’ τρίμηνο του 2023 (τρίμηνο χρήσης), στα 17,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Επίσης, τα κέρδη ανά μετοχή του τεχνολογικού γίγαντα μειώθηκαν κατά 13% σε ετήσια βάση, στα 2,35 δολάρια,

Από την άλλη, τα έσοδα της εταιρείας στο πρώτο τρίμηνο του οικονομικού 2023 ανήλθαν σε 50,1 δισεκατομμύρια δολάρια σημειώνοντας άνοδο 11% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Τα λειτουργικά έσοδα GAAP αυξήθηκαν κατά 6%, στα 21,5 δισεκατομμύρια δολάρια. «Σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει αυξανόμενους αντίθετους ανέμους, η ψηφιακή τεχνολογία είναι ο απόλυτος άνεμος» δήλωσε ο CEO Satya Nadella.

Aπό την άλλη, Έχασε τις εκτιμήσεις της Wall Street για τα τριμηνιαία έσοδα η μητρική εταιρεία της Google, Alphabet Inc, καθώς οι διαφημιστές μείωσαν τις δαπάνες τους ενόψει οικονομικής επιβράδυνσης.

Τα αρνητικά αποτελέσματα ενίσχυσαν τις ανησυχίες στη Wall Street ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να βλάπτει τις διαφημιστικές δαπάνες. Τα διαφημιστικά έσοδα της Google ανήλθαν σε 54,48 δισεκατομμύρια δολάρια το γ’ τρίμηνο, σε σύγκριση με 53,13 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, αλλά κινήθηκαν κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα συνολικά έσοδα ήταν 69,09 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, έναντι 65,12 δισ. δολ. ένα χρόνο νωρίτερα. Η εταιρεία είπε ότι τα συνολικά έσοδα ήταν 69,09 δισεκατομμύρια δολάρια το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, σε σύγκριση με 65,12 δισεκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι αναλυτές ανέμεναν κατά μέσο όρο έσοδα 70,58 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv. «Η απώλεια κερδών της Google αυτό το τρίμηνο αποδεικνύει ότι δεν έχει ανοσία στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία της ψηφιακής διαφήμισης γενικά» δήλωσε ο Jesse Cohen, ανώτερος αναλυτής στο Investing.com. «Σε αυτό το περιβάλλον, επικεντρωνόμαστε στο να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να κάνουν περισσότερα με λιγότερα, ενώ επενδύουμε σε τομείς ανάπτυξης και διαχειριζόμαστε τη δομή του κόστους μας με πειθαρχημένο τρόπο», πρόσθεσε.