Η Microsoft «μιλάει» ελληνικά: Η επένδυση στα Data Centers και τα 30 χρόνια στην Ελλάδα

Η Microsoft «μιλάει» ελληνικά: Η επένδυση στα Data Centers και τα 30 χρόνια στην Ελλάδα
(Ξένη Δημοσίευση) Ο CEO της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας Θεοδόσης Μιχαλόπουλος μίλησε στην εκδήλωση για τα 30 χρόνια παρουσίας της Microsoft στην Ελλάδα, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε καλό δρόμο βρίσκεται η επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα που αφορά τα τρία data centers της εταιρείας. Με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων παρουσίας και επενδύσεων στην ελληνική αγορά, ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Θεοδόσης Μιχαλόπουλος ανέφερε ότι η αδειοδότηση προχωράει, ενώ έχουν ήδη αποκτηθεί οι εκτάσεις που απαιτούνται.

«Η χώρα πέρασε μια δύσκολη δεκαετία, αλλά την άφησε πίσω και εμφανίζει μια νέα δυναμική, κάτι το οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να ληφθεί η απόφαση για μια τόσο μεγάλη επένδυση» ανέφερε ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος.

Ο ίδιος τόνισε ότι το σύμπλεγμα των data centers, επένδυση της τάξης του 1 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας, θα είναι πλήρως λειτουργικό σε βάθος δύο-τριών ετών, ενώ πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα εμβληματικής σημασίας έργο. Aκόμη τόνισε ότι η Microsoft συνεχίζει να ενισχύει το γραφείο της στην Ελλάδα με σημαντικά στελέχη από την εγχώρια αγορά και το εξωτερικό. «Έχουμε τριπλασιάσει το προσωπικό μας στην Αθήνα, τα τελευταία 3 χρόνια» ανέφερε ενδεικτικά.

Αναφερόμενος στην 30ετή παρουσία του ομίλου στην Ελλάδα ο κ. Μιχαλόπουλος σχολίασε: «Το 1992 δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε πώς θα επηρέαζε η τεχνολογία τον κόσμο. Ούτε πόσα data θα χρειάζονταν. Τότε τα data centers φάνταζαν επιστημονική φαντασία. Σε όλα αυτά τα χρόνια ενισχύσαμε την παρουσία μας στη χώρα. Αλλάξαμε, μετασχηματιστήκαμε από μια εταιρεία που πουλούσε άδειες λογισμικού, σε μία πλατφόρμα για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και για την παροχή λύσεων».

Έμφαση δόθηκε και στο θέμα της εκπαίδευσης σε ψηφιακές δεξιότητες, καθώς σύμφωνα με τη Microsoft φέτος εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η εκπαίδευση συνολικά 100.000 Ελλήνων σε νέες ψηφιακές δεξιότητες στο πλαίσιο του προγράμματος GR for GRowth, με τους πρώτους 35.000 να έχουν ήδη συμπληρώσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Microsoft.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για το brand name της Ελλάδας ενισχύεται μέσα στην πολυεθνική. Για τη Microsoft η Ελλάδα είναι πολύ σημαντική» ανέφερε ο κ. Μιχαλόπουλος. Θέλοντας να υπογραμμίσει τον ρόλο που αποδίδει στην ελληνική αγορά η αμερικανική πολυεθνική, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας ανέφερε ως παράδειγμα ότι πλέον η ελληνική γλώσσα είναι στα Microsoft Teams, δηλαδή μπορεί ακόμα και να μιλάει τσέχικα, ενώ γίνεται άμεση μετάφραση στα ελληνικά.

Επίσης ιδιαίτερη αναφορά έγινε για την ενίσχυση του οικοσυστήματος καινοτομίας μέσω της συνεργασίας της Microsoft με την Startup Pathways για τη δημιουργία του πρώτου Social Sustainable Entrepreneurship Accelerator στην Ελλάδα, ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης διάρκειας τριών μηνών με στόχο να προετοιμάσει τις startups για να ενσωματώσουν στη λειτουργία τους τουλάχιστον 4 από τους 17 στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Τέλος αναφερόμενος στο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης, ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος επισήμανε ότι η τεχνολογία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο ως παράγοντας αποκλιμάκωσης του κόστους, μέσω της αυτοματοποίησης. Αναφερόμενος στο «πράσινο» cloud τόνισε ότι μπορεί να υπάρξει μέχρι και μείωση κατά 93% του ανθρακικού αποτυπώματος από τη μεταφορά των υπηρεσιών στο «σύννεφο».

Κλείνοντας επισήμανε ότι παραμένει ψηφιακά αισιόδοξος και ότι παρά τις δυσκολίες πιστεύει ότι η τεχνολογία θα εξακολουθεί να δίνει λύσεις.

Δείτε αναλυτικά το impact report της εταιρείας για τα 30 χρόνια ΕΔΩ

Διαβάστε ακόμη:

Θεοδόσης Μιχαλόπουλος στο Fortune Greece: Θα συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε τη Microsoft και το οικοσύστημα τεχνολογίας στην Ελλάδα

Μητσοτάκης στα 30 χρόνια της Microsoft στην Ελλάδα: Αποδείξαμε ότι μπορούμε να προσελκύουμε μεγάλες επενδύσεις