Το καλύτερο μάθημα στο Facebook που μόνο η Google μπορεί να δώσει: «Σκοτώστε» το meta

Το καλύτερο μάθημα στο Facebook που μόνο η Google μπορεί να δώσει: «Σκοτώστε» το meta
Mark Zuckerberg announcing the new name of the company and Meta logo are seen during Facebook Connect livestream displayed on a laptop screen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on October 28, 2021. Mark Zuckerberg announced during Facebook Connect event that the new name of Facebook company will be Meta (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Meta-verse "killed by Google".

Με γυαλιά VR αξίας 1.500 δολαρίων και ένα μήνυμα προς τους εργαζόμενούς του να γίνουν με το… ζόρι meta-φίλοι, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ προσπαθεί με τον λάθος τρόπο να κάνει το όραμά του για το metaverse ρεαλιστικό.

Meta, Metamates, Me, έγραψε στον λογαριασμό του πριν από οκτώ μήνες στο Facebook ο ιδρυτής του, σε μια επιστολή στην οποία επενεξέταζε τις αξίες που ακολουθούν την εταιρεία από το 2007, αλλάζοντας το κεντρικό μήνυμα από «move fast» σε «move fast together».

Πρώτο “παιδί” αυτού του οράματος ήταν η πλατφόρμα Horizon Worlds. Και από την πρώτη της εικόνα που έμοιαζε με screenshot από video game των ‘90s, κυριάρχησαν οι φόβοι πως αυτή η εκδοχή του metaverse είναι το ίδιο «άψυχη» και παρωχημένη. Βασισμένη, μάλιστα, στην εμμονή σε ένα πλάνο που μοιάζει μη αποδεκτό από τους ίδιους τους εργαζόμενους της Meta.

Ακόμη κι αν ο ιδρυτής του Facebook προσπάθησε να χρυσώσει το χάπι μερικές μέρες “meta”, το κακό είχε γίνει.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το Horizon Worlds είναι το «επίσημο VR metaverse app» του Facebook, για το οποίο τα μεγαλύτερα τεχνολογικά sites των ΗΠΑ έγραφαν πριν λίγες μέρες ότι πρόκειται για μια προβληματική πλατφόρμα γεμάτη bugs, την οποία δεν χρησιμοποιούν ούτε όσοι εργάζονται μαζί με τον Ζούκερμπεργκ.

Στο Horizon Worlds οι χρήστες κυκλοφορούν με τα avatar τους χωρίς πόδια, και μπορούν να χτίζουν νέα δημιουργήματα της φαντασίας τους αλλά και να επικοινωνούν με τα υπόλοιπα μέλη της πλατφόρμας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Metaverse VP της εταιρείας, Vishal Shah, έγραψε σε σημείωμά του προς την διοίκηση πως το όραμα του metaverse δεν μπορεί να ολοκληρωθεί εάν πρώτα δεν λυθούν τα προβλήματα σταθερότητας και η αδυναμία χρήσης του Horizon Worlds χωρίς προβλήματα.

Μιλάμε για μια εφαρμογή η οποία βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης εδώ και χρόνια, με το κόστος όλου του meta-εγχειρήματος να ξεπερνά τα 10 δισ. δολάρια.

Επιπλέον, είδαμε και το επόμενο μοντέλο των -εξαιρετικών- Oculus VR γυαλιών να έρχεται για να βγάλει ένα μέρος από τα σπασμένα του meta-ονείρου. Το Meta Quest Pro headset των 1.500 δολαρίων στοχεύει, σύμφωνα με τον Ζούκερμπεργκ, να αντικαταστήσει τα παραδοσιακά λαπτοπ και να βουτήξει τον κόσμο της εργασίας στις meta-δουλειές τους.

Οι κινήσεις της διοίκησης της Meta δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει εκ των έσω πίστη στο όραμα του Ζούκερμπεργκ. Ούτε οι επενδυτές της εταιρείας δείχνουν πως πιστεύουν πραγματικά σε αυτό το οποίο προσπαθεί να κάνει το «χρυσό παιδί» της Σίλικον Βάλεϊ.

Είναι γεγονός ότι δεν μπορεί να αποδοθεί σωστά καμία εικόνα από τον κόσμο του VR σε δυσδιάστατη διάσταση. Όμως αυτό που είχε παρουσιάσει πριν λίγους μήνες ο επικεφαλής της Meta ήταν κάτι παραπάνω από απογοητευτικό, και χωρίς καμία ουσιαστική βελτίωση μέχρι σήμερα. Το ίδιο απογοητευτικό με την πορεία της μετοχής της εταιρείας από τη στιγμή της μετονομασίας της και του meta-οράματός της, με τις απώλειές της να αγγίζουν το 60% μόνο το τελευταίο έτος, οδηγώντας σε «πάγωμα» προσλήψεων τον Σεπτέμβριο.

Ο τρόπος με τον οποίο φαίνεται να προσεγγίζει η εταιρεία το metaverse και τις πραγματικές του δυνατότητες μοιάζει βιαστικός, πιεστικός και «νεόπλουτος». Πλατφόρμες και εφαρμογές όπως η Roblox και το Minecraft χρειάστηκαν χρόνια και εκατοντάδες/χιλιάδες ανθρώπους να συνδράμουν με τις γνώσεις και τη φαντασία τους για να χτιστεί ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό οικοδόμημα. Η Meta πάει να το κάνει σε δύο-τρία χρόνια, μόνο και μόνο επειδή είχε 10 δισ. δολάρια για να «κάψει».

Όσο το όραμα αυτό δεν τυγχάνει καν της στήριξης των εργαζόμενων, με αποτέλεσμα να βλέπουμε διαρροές σημειωμάτων της Meta στις οποίες επικεφαλής τμημάτων επιβάλλουν στις ομάδες εργασίας να χρησιμοποιούν το Horizon Worlds όσο περισσότερο μπορούν, τόσο φαίνεται όλο και πιο ξεκάθαρα πως είναι καταδικασμένο να αποτύχει.

Κι όταν μιλάμε για μια αποτυχία η οποία καίει πάρα πολλά λεφτά, μόνο ένας υπάρχει στην αγορά που ξέρει πώς να «σκοτώνει» projects χωρίς δεύτερη σκέψη: η Google. Η ιστοσελίδα με το «νεκροταφείο» εφαρμογών killed by google είναι τεράστια, το τελευταίο της θύμα ήταν το διάσημο Google Stadia, και το ηθικό δίδαγμα είναι σαφές: Εξαφάνισε τώρα κάτι που έχει ξεκινήσει από την αρχή στραβά πριν να είναι πολύ αργά.

Τουλάχιστον μάθαμε ότι σύντομα τα avatars του Horizon Worlds θα βγάλουν πόδια