Μικρή ανάκαμψη της τουρκικής λίρας – Ισχυρές πιέσεις στις διεθνείς αγορές

Μικρή ανάκαμψη της τουρκικής λίρας – Ισχυρές πιέσεις στις διεθνείς αγορές
epa06940355 A Turkish trader works during the morning session at the Borsa Istanbul Stock Exchange in Istanbul, Turkey, 16 January 2018. Turkish and global stocks fell on 10 August because or fears of ongoing financial instability in Turkey. The Turkish currency had plunged by almost 30 percent against the US dollar since the end of last year. EPA/SEDAT SUNA

Οι ανακοινώσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας καθησύχασαν λίγο τους επενδυτές, ωστόσο επικρατεί ακόμη αναταραχή στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η τουρκική λίρα ανέκαμψε από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 7,24 λιρών έναντι του δολαρίου που σημείωσε σήμερα το πρωί, αφού η κεντρική τράπεζα δεσμεύθηκε να παράσχει ρευστότητα και να μειώσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τουρκικές τράπεζες, αλλά η βουτιά της συνέχισε να προκαλεί αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές.

Το νόμισμα έχει χάσει πάνω από το 40% της αξίας του έναντι του δολαρίου φέτος, κυρίως λόγω των ανησυχιών για την επιρροή του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην οικονομία, των συνεχών δηλώσεών του υπέρ των χαμηλότερων επιτοκίων και της επιδείνωσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Την Παρασκευή αυτή η ανελέητη πτώση μετατράπηκε σε κατάρρευση: η λίρα υποχώρησε έως και 18%, πλήττοντας τις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές μετοχές καθώς οι επενδυτές φοβήθηκαν για την έκθεση των τραπεζών στην Τουρκία.

Η νέα κατάρρευση της λίρας αργά χθες έπληξε τις ασιατικές μετοχές, οδήγησε σε εξασθένιση το ραντ της Νότιας Αφρικής και έστρεψε τους επενδυτές στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, μεταξύ των οποίων το δολάριο, το ελβετικό φράγκο και το γεν.

Πτωτικά κινούνταν και οι μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης. Ο τραπεζικός δείκτης της ευρωζώνης σημείωσε νωρίτερα πτώση κατά 1,6%, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο της χρονιάς και υποχωρώντας για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση.

Η λίρα, που υποχώρησε στο χαμηλό ρεκόρ των 7,24 λιρών έναντι του δολαρίου στη διαπράγματεύσή της στην Ασία, μετρίασε τις απώλειες μετά τα σχόλια του υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ και την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας. Στις 13.24 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία της διαμορφώθηκε στις 6,8700 λίρες ανά δολάριο.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί σε ποσοστό 0,15% και διαμορφώνεται στα 1,1394 δολάρια. Το ευρώ διαπραγματεύεται στα 126,002 γεν, στο 0,8927 με τη στερλίνα και στο 1,1333 με το ελβετικό φράγκο.

Το δολάριο έναντι του γεν υποχωρεί 0,23% στα 110,572 γεν, ενώ η στερλίνα έναντι του δολαρίου υποχωρεί οριακά σε ποσοτό 0,02%, στα 1,2765 δολάρια.

 

Η τουρκική κεντρική τράπεζα, που αιφνιδίασε τις αγορές τον περασμένο μήνα όταν άφησε τα επιτόκια αμετάβλητα παρά τον διψήφιο πληθωρισμό και την υποχώρηση της λίρας, ανακοίνωσε σήμερα κινήσεις για τη ρευστότητα και τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών αφού ο Αλμπαϊράκ δήλωσε ότι οι αρχές θα αρχίσουν να εφαρμόζουν ένα σχέδιο δράσης για την οικονομία.

Οι κινήσεις αυτές θα αποδεσμεύσουν έως 10 δισεκ. λίρες, 6 δισεκ. δολάρια και χρυσό που θα ισοδυναμεί με 3 δισεκ. δολάρια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα. Παράλληλα, δεσμεύθηκε να παράσχει «όλη τη ρευστότητα που χρειάζονται οι τράπεζες».

Ισχυρές πτωτικές τάσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ισχυρές πτωτικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία υποχωρεί προς τα επίπεδα των 730 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών υποχωρεί κατά 1,58%, στις 731,97 μονάδες. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί 1,74% και ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 2,05%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Σαράντης (+1,37%) και της Motor Oil (+1,11%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές της Εθνικής (-5,08%) και της Eurobank (-4,95%). Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει ο δείκτης των Πρώτων Υλών (+0,77%) και τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνει ο τραπεζικός δείκτης (-4,45%). Από τις μετοχές που έχουν διακινηθεί, 25 κινούνται ανοδικά, 63 πτωτικά και 18 παραμένουν σταθερές.