Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές: Οι απειλές Κομισιόν ρίχνουν τις ιταλικές μετοχές

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές: Οι απειλές Κομισιόν ρίχνουν τις ιταλικές μετοχές
epa07289665 A trader works on the floor of stock exchange in Frankfurt Main, Germany, 16 January 2019. EPA/ARMANDO BABANI
Απώλειες για τον δείκτη των τραπεζών, έχοντας ως βαρίδι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ιταλίας.

Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την αγορά του Μιλάνου να αποτελεί τη μοναδική «παραφωνία», μετά τις απειλές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να τιμωρήσει την Ιταλία για το υψηλό χρέος.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,3%, με τις μετοχές των εταιρειών κοινής ωφελείας να ενισχύονται σχεδόν 1,3%. Απώλειες για τον δείκτη των τραπεζών, έχοντας ως βαρίδι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ιταλίας.

Στο Μιλάνο, ο γενικός δείκτης FTSE MIB σημείωσε από τις χειρότερες επιδόσεις, μετά την είδηση ότι η Κομισιόν απειλή με έναρξη πειθαρχικής διαδικασίας εναντίον της Ρώμης. Ο δείκτης έκλεισε με πτώση 0,35%, με τις ιταλικές τράπεζες να κάνουν βουτιά έως και 2%.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη, ο DAX στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης έκλεισε με οριακή άνοδο, χάνοντας σημαντικό μέρος των κερδών του μετά την προειδοποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για απώλεια 445 δισ. δολαρίων από το παγκόσμιο ΑΕΠ λόγω εμπορικού πολέμου. Οριακά κέρδη και για τον FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ενώ στο Παρίσι, ο CAC 40 ενισχύθηκε 0,45%.