Μήνυμα ενότητας, αλλά και αντίστασης από τον Γοργοπόταμο

Μήνυμα ενότητας, αλλά και αντίστασης από τον Γοργοπόταμο

Ενότητα κατά του φασισμού, αλλά και κριτική κατά των μνημονιακών πολιτικών επικράτησαν κατά τον εορτασμό για τα 71 χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας.

71 χρόνια πέρασαν από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου και παρά τις ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες και τη συνεχή βροχόπτωση, οι αγωνιστές της εθνικής αντίστασης από την ευρύτερη περιοχή, αλλά και από άλλα σημεία της χώρας έδωσαν και φέτος το παρών στις εκδηλώσεις μνήμης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Νότης Μαριάς έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση, όπως επίσης παρόντες ήταν βουλευτές όλων των κομμάτων και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και αντιστασιακών οργανώσεων.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στην ομιλία του στο διαχρονικό μήνυμα της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου, ένα αποτέλεσμα μιας ενωτικής προσπάθειας: «Γεφύρωσε τις διαχωριστικές γραμμές, τις αντιθέσεις, τα πάθη και τους φανατισμούς. Αποτελεί δίδαγμα για τις νεότερες γενιές και ένα καλό παράδειγμα για το τι μπορούμε να πετύχουμε με ενότητα, συνεννόηση και συνεργασία. Έχουμε χρέος να αποδειχθούμε αντάξιοι του μηνύματος του Γοργοποτάμου», είπε ο κ. Σταϊκούρας, ενώ χαρακτήρισε την ανατίναξη της γέφυρας και την εθνική αντίσταση ως «παρακαταθήκη και βαριά κληρονομιά που οφείλουμε να την αξιοποιήσουμε παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε».

Διαβάστε ακόμη: Σαμαράς: «Δεν θέλω να ξανακούσω τη λέξη Grexit»

«Αυτή η ιστορική στιγμή δεν λησμονιέται. Δεν ξαναγράφεται όπως κάποιοι πιστεύουν πως μπορούν να κάνουν. Αυτές οι στιγμές κληροδοτούνται στις επόμενες γενιές, μαζί με το μήνυμα της αντίστασης και της αξιοπρέπειας. Μόνο με αντίσταση και αγώνα μπορεί να κερδίζει κανείς την αξιοπρέπεια του και μόνο με ευρύτατη λαϊκή ενότητα μπορεί κανείς να βγει από τις δύσκολες στιγμές», είπε στον χαιρετισμό του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα, δήλωσε ότι «μας έχει κηρυχθεί οικονομικός πόλεμος. Η χώρα ζει μία μεγάλη ανθρωπιστική κρίση. Δικό μας χρέος είναι να υπερβούμε τις διαχωριστικές γραμμές, να οικοδομήσουμε μια νέα ενότητα για να σώσουμε τον λαό από την πείνα και την καταστροφή, να σπάσουμε τις άτιμες τις αλυσίδες».

Ακόμη ο Α. Τσίπρας εξαπέλυσε ευθεία επίθεση κατά της Χρυσής Αυγής, λέγοντας πως «δικό μας χρέος είναι να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία από τους νοσταλγούς του ναζισμού, τους οπαδούς και συνεχιστές του δωσιλογισμού και όσους τους χαϊδεύουν».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ως «ιστορικό χρέος» και ως «παλλαϊκό αίτημα που πρέπει να δικαιωθεί», επαναφέροντας στο προσκήνιο τόσο τις πολεμικές επανορθώσεις όσο και το κατοχικό δάνειο λέγοντας «ήρθε η ώρα να τα διεκδικήσουμε». Κλείνοντας τον σύντομο χαιρετισμό του έδωσε την υπόσχεση «επιτέλους, να διεκδικήσουμε αυτό το ιστορικό, ηθικό αλλά και υλικό χρέος. Δεν φτάνει απλά να τιμούμε. Πρέπει να χτίσουμε από την αρχή τον τόπο μας. Με αξιοπρέπεια και αντίσταση πρέπει να τα κερδίσουμε όλα».

Διαβάστε ακόμη: Οριακό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ

«Σήμερα στην Ελλάδα του μνημονίου, της φτώχειας και της περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας, τώρα που ο ναζισμός σηκώνει ξανά κεφάλι πρέπει να αναλάβουμε τις ιστορικές μας ευθύνες», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Νότης Μαριάς, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ για να συμπληρώσει πως «εμπνεόμενοι από τα οράματα της ενωμένης εθνικής αντίστασης καλούμαστε να αναλάβουμε τις ιστορικές μας ευθύνες, να πετάξουμε την τρόικα έξω από την πατρίδα μας και να ξαναπάρουμε πίσω την Ελλάδα. Να απαιτήσουμε την εξόφληση του κατοχικού δανείου και την καταβολή των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων».

Στον χαιρετισμό τους ο δήμαρχος Λαμίας Γιώργος Κοτρωνιάς ζήτησε περισσότερο σεβασμό και λιγότερες περικοπές στην γενιά του Γοργοπόταμου, «γιατί το οφείλουμε σ’ αυτή τη γενιά» όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ ο περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς διαπίστωσε πως «η χώρα μας κλυδωνίζεται από ένα καταιγισμό πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών γεγονότων και είναι ανάγκη πιο πολύ από ποτέ να αναδείξουμε τα μηνύματα του Γοργοπόταμου».

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Βασίλης Πριόβολος (καπετάν Ερμής) που παρά τα 95 του χρόνια μένει πιστός στον ετήσιο εορτασμό του Γοργοπόταμου. Ο κ. Πριόβολος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα εκείνης της εποχής και στο πως επέδρασαν συνολικότερα. Έκανε ιδιαίτερες αναφορές στον Άρη Βελουχιώτη, ασκώντας κριτική στο ΚΚΕ και τις αποφάσεις εκείνης της περιόδου, ενώ έκανε ονομαστική αναφορά στους αγωνιστές που πλήρωσαν με την ζωή τους τα αντίποινα των κατακτητών. Τέλος κάλεσε τόσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και τα κόμματα του συνταγματικού τόξου να αποβάλλουν από το κοινοβούλιο τη Χρυσή Αυγή.

Οι ομιλίες διακόπτονταν με συνθήματα κατά του μνημονίου και των κυβερνητικών επιλογών που φώναζε ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και με συνθήματα κατά της κυβέρνησης της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αλλά και κατά στελεχών της ΔΗΜΑΡ από ομάδα οπαδών των ΑΝΕΛ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Τόμσεν: «Η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα μέτρα την περίοδο 2014-2016»