Μήνυμα Γκουτέρες για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού: Ο τουρισμός είναι κινητήρια δύναμη ευημερίας

Μήνυμα Γκουτέρες για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού: Ο τουρισμός είναι κινητήρια δύναμη ευημερίας
epa07314875 United Nations Secretary General Antonio Guterres attends a plenary session at the 49th annual meeting of the World Economic Forum, WEF, in Davos, Switzerland, 24 January 2019. The meeting brings together entrepreneurs, scientists, corporate and political leaders in Davos under the topic 'Globalization 4.0' from 22 - 25 January 2019. EPA/LAURENT GILLIERON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της πανδημίας στον τουρισμό, στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

«Με πολλά εκατομμύρια νοικοκυριά να βρίσκονται σε κίνδυνο, είναι η ώρα να ξανασκεφτούμε, να αλλάξουμε και να επανεκκινήσουμε με ασφάλεια τον τουρισμό» τονίζει σε μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Στην Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, αναγνωρίζουμε την ισχύ και τις δυνατότητες του τουρισμού για την προώθηση της ευημερίας και της χωρίς αποκλεισμούς βιώσιμης ανάπτυξης» αναφέρει ο Αντόνιο Γκουτέρες και επισημαίνει ότι ο τουριστικός τομέας αφορά σχεδόν κάθε μέρος τής οικονομίας και της κοινωνίας, επιτρέποντας σε παραδοσιακά περιθωριοποιημένα άτομα και σε αυτούς που κινδυνεύουν να μείνουν πίσω, να ωφεληθούν από μία ανάπτυξη που είναι τοπική και άμεση.

Εν συνεχεία ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της πανδημίας στον τουρισμό. «Ο τουρισμός συνεχίζει να πλήττεται τρομερά λόγω της πανδημίας COVID- 19. Στους πρώτους πέντε μήνες του έτους, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών μειώθηκαν κατά 95% σε μερικά μέρη του κόσμου, ενώ οι προβλέψεις δείχνουν απώλεια πάνω από 4 τρισεκατομμύρια δολάρια του παγκόσμιου ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2021. Αυτό είναι ένα τεράστιο σοκ για τις αναπτυγμένες χώρες και μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις αναπτυσσόμενες» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εξίσου, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που «πλήττει πολλούς μεγάλους τουριστικούς προορισμούς, ειδικότερα τα μικρά αναπτυσσόμενα νησιωτικά κράτη όπου ο τουρισμός αποτελεί σχεδόν το 30% της οικονομικής δραστηριότητας».

Σε αυτό το πλαίσιο, διαμηνύει πως «με πολλά εκατομμύρια νοικοκυριά να βρίσκονται σε κίνδυνο, είναι η ώρα να ξανασκεφτούμε, να αλλάξουμε και να επανεκκινήσουμε με ασφάλεια τον τουρισμό». Με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, ο τουριστικός τομέας μπορεί να προσφέρει αξιοπρεπή εργασία, να συμβάλει στην οικοδόμηση ανθεκτικών, βιώσιμων οικονομιών και κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς και με ισότητα φύλων που θα λειτουργούν για όλους, προσθέτει και διευκρινίζει ότι αυτό σημαίνει στοχευμένες δράσεις και επενδύσεις προκειμένου να στραφούμε προς τον πράσινο τουρισμό, με τους αναδυόμενους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των εναέριων και θαλάσσιων μεταφορών και φιλοξενίας, να κινούνται προς την ουδετερότητα του άνθρακα. Σημαίνει επίσης, όπως υπογραμμίζει, να έχουν όλοι λόγο για το πώς ο τουρισμός διαμορφώνει το μέλλον των κοινωνιών μας και του πλανήτη μας.

Καταληκτικά, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ καθιστά σαφές ότι μόνο μέσω της λήψης αποφάσεων χωρίς αποκλεισμούς μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη και να υλοποιήσουμε την υπόσχεση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και να μεταμορφώσουμε τον τουρισμό, ώστε να πραγματοποιήσει τις δυνατότητες του ως μία κινητήρια δύναμη ευημερίας, ως ένα όχημα ενσωμάτωσης, ως ένα μέσο προστασίας του πλανήτη και της βιοποικιλότητας, ως ένας παράγοντας πολιτιστικής κατανόησης ανάμεσα στους λαούς.