Μήνυμα Σολτς σε Αθήνα: «Εικασίες» τα περί αναβολής στις μειώσεις των συντάξεων

Μήνυμα Σολτς σε Αθήνα: «Εικασίες» τα περί αναβολής στις μειώσεις των συντάξεων
epa06760088 German Minister of Finance Olaf Scholz (L) and Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (R) chat as they wait for the start of an Eurogroup Finance Ministers' meeting at the European Council in Brussels, Belgium, 24 May 2018. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να παραβιάσει τα όσα συμφωνήθηκαν.

Νέο μήνυμα τήρησης των δεσμεύσεων από την Αθήνα στέλνει το Βερολίνο δια στόματος του υπουργού Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στο σενάριο κατάργησης του μέτρου για περικοπή των συντάξεων το 2019.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο Γερμανός υπουργός, κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο αναβολής των μειώσεων στις συντάξεις, δηλώνει πως δεν θέλει να συμμετάσχει σε «εικασίες» και διαμηνύει ότι η Αθήνα δεν θα πρέπει να παραβιάσει τα όσα συμφωνήθηκαν για τις μεταρρυθμίσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα, το μηχανισμό εποπτείας και το ρόλο του ΔΝΤ.

«Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται» τονίζει ο Σοσιαλδημοκράτης Σολτς, προσθέτοντας ότι η τήρησή τους «αποτελεί τη βάση, ώστε επενδυτές και επιχειρηματίες να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και να επενδύσουν στη χώρα». «Οι συμφωνίες είναι σημαντικές, προκειμένου να μπει η χώρα σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους» ξεκαθαρίζει.

Ο κ. Σολτς αναγνωρίζει πάντως ότι η Ελλάδα «ανέβηκε ένα μεγάλο βουνό και οι Έλληνες πολίτες μπορούν να είναι υπερήφανοι που η χώρα μπορεί να χαράσσει πλέον αυτόνομα την οικονομική της πορεία».

Όπως αναφέρει δίνεται τώρα η ευκαιρία «με μία συνετή και φερέγγυα δημοσιονομική και οικονομική πολιτική να αναθερμανθεί η οικονομία», ενώ εκφράζει την πεποίθηση ότι με το μακροπρόθεσμο προσανατολισμό της ευρωπαϊκής υποστήριξης, «η Ελλάδα έχει το χρόνο» να επιτύχει την έξοδο στις αγορές.

Σχετικά με το ρόλο του ΔΝΤ, ο κ. Σολτς διευκρινίζει ότι «παραμένει όπως και πριν στην Ελλάδα με πιστώσεις άνω των 10 δισ. ευρώ και συμμετέχει επίσης με την τεχνογνωσία του στο πλαίσιο της επιτήρησης μετά το τέλος του προγράμματος».