Μειωμένα κατά 29% τα έσοδα της Huawei για φέτος

Μειωμένα κατά 29% τα έσοδα της Huawei για φέτος
epa07609928 A view of Huawei logo during the event '5G is On' in Madrid, Spain, 29 May 2019. The Chinese telecoms giant Huawei held an event to present 5G technology with a demonstration. EPA/EMILIO NARANJO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο κολοσσός των τηλεπικοινωνιών επλήγη από τις κυρώσεις των ΗΠΑ αλλά τα αποτελέσματα «συμβαδίζουν με τις προβλέψεις μας» λέει ο πρόεδρος Guo Ping.

Ο κινεζικός τηλεπικοινωνιακός γίγαντας Huawei δήλωσε την Παρασκευή ότι τα ετήσια έσοδά του μειώθηκαν κατά σχεδόν το ένα τρίτο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς συνέχισε να επιβαρύνεται από τις κυρώσεις των ΗΠΑ που έπληξαν τις πωλήσεις των smartphones του.

Η Huawei έχει βρεθεί στο επίκεντρο της εμπορικής και τεχνολογικής αντιπαλότητας ΗΠΑ-Κίνας, αφότου η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση κατά της εταιρείας λόγω ανησυχιών ότι θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και φορέας κατασκοπίας.

Τα έσοδα της εταιρείας για φέτος μειώθηκαν κατά 29% σε ετήσια βάση στα 634 δισεκατομμύρια γιουάν (99,5 δισεκατομμύρια δολάρια), δήλωσε ο πρόεδρος Guo Ping στο ετήσιο μήνυμα για το νέο έτος.

«Το 2021, παρά τις δοκιμασίες και τις δυσκολίες, εργαστήκαμε σκληρά για να δημιουργήσουμε απτή αξία για τους πελάτες μας και τις τοπικές κοινότητες», δήλωσε ο Guo.

«Βελτιώσαμε την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των δραστηριοτήτων μας και αναμένουμε να ολοκληρώσουμε το έτος με συνολικά έσοδα 634 δισεκατομμυρίων γιουάν».

Ο ίδιος προσέθεσε ότι ο τομέας των τηλεπικοινωνιών «παρέμεινε σταθερός» και «η συνολική απόδοση ήταν σύμφωνη με τις προβλέψεις μας».

Τα έσοδα της Huawei μειώθηκαν το 2021, εν μέρει λόγω του διαχωρισμού της μάρκας οικονομικών τηλεφώνων Honor, η οποία πουλήθηκε στα τέλη του περασμένου έτους.

Η Huawei δεν είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο και το μήνυμα δεν περιείχε άλλες οικονομικές λεπτομέρειες.

Ο Guo δήλωσε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε έναν «δρόμο με λακκούβες αλλά και με επιβραβεύσεις», προσθέτοντας ότι το 2022 θα έρθει με «τις προκλήσεις που του αναλογούν».

Οι κακουχίες της Huawei την ανάγκασαν να στραφεί γρήγορα σε νέους επιχειρηματικούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένης της επιχειρηματικής υπολογιστικής, των φορετών συσκευών και της τεχνολογίας υγείας, της τεχνολογίας για έξυπνα οχήματα και του λογισμικού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν στη Huawei να αποκτά κρίσιμα εξαρτήματα, όπως μικροτσίπ, και την ανάγκασαν να δημιουργήσει το δικό της λειτουργικό σύστημα, αποκόπτοντάς την από τη χρήση του λειτουργικού συστήματος Android της Google.

Αυτόν τον μήνα, η εταιρεία λάνσαρε ένα νέο πτυσσόμενο τηλέφωνο και δήλωσε ότι 220 εκατομμύρια συσκευές της Huawei τρέχουν το δικό της λειτουργικό σύστημα HarmonyOS.

Ο όμιλος είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής εξοπλισμού τηλεπικοινωνιακών δικτύων στον κόσμο και κάποτε ήταν ένας από τους τρεις κορυφαίους παραγωγούς smartphones μαζί με την Apple και τη Samsung.

Όμως έχει πέσει χαμηλότερα στην ιεραρχία των smartphone λόγω της πίεσης των ΗΠΑ.

Πηγή: Fortune.com