Μειώνεται η ανεργία στους νέους, αλλά τρεις στους δέκα είναι εκτός αγοράς

Μειώνεται η ανεργία στους νέους, αλλά τρεις στους δέκα είναι εκτός αγοράς
Διαβάτες προσπερνούν το συντριβάνι της πλατείας Συντάγματος, Αθήνα Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019. Η θερμοκρασία στην Αθήνα έφθασε σε πολύ υψηλά επίπεδα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διπλάσιο το ποσοστό ανέργων κάτω των 25 συγκριτικά με τον μ.ο. της ΕΕ - Οι πρωτοβουλίες, τα κίνητρα και οι διεθνείς τάσεις.

Βελτίωση παρουσιάζουν οι δείκτες απασχόλησης στους νέους, αν και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα συγκριτικά με τον μ.ο. στην Ευρώπη συντηρώντας τον προβληματισμό σε μια περίοδο που αυξάνεται το κόστος διαβίωσης λόγω της δίδυμης κρίσης που «απογειώνει» τις τιμές σε ενεργειακά προϊόντα, τρόφιμα και βασικά αγαθά.

Επιδόματα, χρηματοδότηση του συστήματος των startups, προγράμματα τύπου «πρώτο ένσημο», προσέλκυση επενδύσεων σε κέντρα καινοτομίας είναι μερικές από τις πολιτικές με τις οποίες η χώρα επιχειρεί να διαχειριστεί την ανεργία στους νέους και να δώσει ευκαιρίες σε περίπου τρεις στους δέκα που είναι εκτός αγοράς, την ώρα μάλιστα που οι εργοδότες δηλώνουν αδυναμία να καλύψουν νέες θέσεις εργασίας με το κατάλληλο προσωπικό.

Είναι ενδεικτικό ότι στη χώρα μας τα ποσοστά ανεργίας στους νέους είναι διπλάσια συγκριτικά με τον μέσο όρο στην Ευρώπη. Διαμορφώνεται σε 27% στις ηλικίες 15-24 ετών, σύμφωνα με στοιχεία της Ελλ.Στατ. για τον Δεκέμβριο του 2021 από 12,8% πριν ένα χρόνο.

Αν και σημειώνει μείωση 6,5 ποσοστιαίων μονάδων από τα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2020 παραμένει πρόβλημα σε σύγκριση με τις επιδόσεις στις ηλικίες 25- 74 ετών, όπου ο δείκτης διαμορφώνεται σε 12,1%. Την ίδια ώρα στην ΕΕ το ποσοστό ανεργίας των νέων κάτω των 25 ετών διαμορφώνεται σε 14,9%, σύμφωνα με στοιχεία της Ελλ.Στατ. για τον Δεκέμβριο του 2021. Συνολικά 2,7 εκατ. νέοι είναι χωρίς δουλειά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα εμφανίζει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ στην ανεργία των νέων μετά την Ισπανία και επιχειρεί να διαχειριστεί το πρόβλημα με κίνητρα για τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις.

Ενδεικτικά σημειώνεται ότι από την 1.1.2022 εγκαινιάστηκε το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο». Υλοποιείται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και στόχο έχει τη διευκόλυνση της πρώτης ένταξης των νέων στην αγορά εργασίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Μέσω της επιδότησης παρέχονται κίνητρα τόσο στους νέους, προκειμένου να αναζητήσουν την επιχείρηση που θα τους προσλάβει για να λάβουν την επιδότηση, όσο και στους εργοδότες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καθώς θα μειώνεται το μισθολογικό τους κόστος. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους ηλικίας 18-29 ετών που δεν διαθέτουν προϋπηρεσία εξαρτημένης εργασίας. Η νέα θέση με σύμβαση πλήρους απασχόλησης επιδοτείται με ποσό 1.200 ευρώ, που επιμερίζεται μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη. Το πρόγραμμα αφορά και σε θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης (με επιδότηση 600 ευρώ), καθώς απευθύνεται και σε φοιτητές που επιδιώκουν να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία ενώ σπουδάζουν.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πόροι κατευθύνονται και σε προγράμματα για την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων από νέους, τόσο μέσω δημόσιων φορέων, όπως το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που έτρεχε μέχρι πριν λίγους μήνες, όσο και μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων. Είναι ενδεικτικές επίσης οι κινήσεις που γίνονται στο οικοσύστημα των startup, με την αύξηση της χρηματοδότησης σε υφιστάμενα και τη δημιουργία νέων funds. Οι πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και τεχνογνωσίας, σε συνδυασμό με τις επενδύσεις σε hub έρευνας και ανάπτυξης από ξένους ομίλους έχουν επίσης στόχο να προσελκύσουν νέους δημιουργώντας ευκαιρίες σε μια εποχή που η πανδημία αλλάζει τα δεδομένα στην αγορά εργασίας αναδεικνύοντας νέες τάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νέο περιβάλλον θα πρέπει να αναζητήσουν ευκαιρίες και να αντιληφθούν τους κινδύνους όχι μόνο οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι αλλά και οι εργοδότες. Σύμφωνα με την ManpowerGroup εάν ένας εργοδότης δεν ικανοποιεί ό,τι αναζητούν οι εργαζόμενοι, διατρέχει τον κίνδυνο να τους χάσει καθώς η μάχη για τα ταλέντα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, με το 70% των εργοδοτών να αναφέρει ότι δεν μπορεί να προσλάβει άτομα με τις δεξιότητες που χρειάζεται. Επίσης, σύμφωνα με την Adecco, οι εταιρείες στρέφονται σε περισσότερο ευέλικτα μοντέλα εργασίας ενώ παράλληλα γίνεται μια μετάβαση σε ένα πιο ψηφιακό και πράσινο μέλλον επιβεβαιώνοντας ότι η έλλειψη ταλέντων είναι ένα από τα βασικά θέματα που απασχολούν ολόκληρο τον κόσμο της εργασίας.