Μειώνει τις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες η Goldman Sachs

Η Goldman Sachs αναφέρει πως οι στόχοι για μείωση των NPEs παραμένουν μια ουσιαστική πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες.

Άκρως επιφυλακτική για την πορεία των ελληνικών τραπεζών εμφανίζεται η Goldman Sachs, η οποία αναθεωρεί προς τα κάτω τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες.

Παρά το γεγονός ότι, όπως παρατηρεί, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών είναι εκείνες με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη από τον Ιανουάριο του 2019, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι η πορεία τους στο εξής βρίσκεται ενώπιον της μεγάλης πρόκλησης σε ό,τι αφορά τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Συγκεκριμένα η Goldman Sachs, στην ανάλυσή της, υποστηρίζει πως το έως τώρα ράλι οφείλεται στις βελτιωμένες προσδοκίες για την ελληνική οικονομία, σε μία πιο δυναμική δευτερογενή αγορά για τις μη εξυπηρετούμενες υποχρεώσεις, αλλά και στις προσδοκίες για μία συστημική λύση για τον κλάδο.

Η εκτίμηση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας είναι πως οι μετοχικές τιμές διαπραγματεύονται ουσιαστικά σήμερα σαν να έχουν ήδη επιτευχθεί οι στόχοι για τη μείωση των κόκκινων δανείων το 2021 και χωρίς να έχει υπολογιστεί ακόμη το ρίσκο εκτέλεσης.

Η Goldman Sachs αναφέρει πως οι στόχοι για μείωση των NPEs παραμένουν μια ουσιαστική πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς υπάρχει ένα κεφαλαιακό κενό 3,4 δισ. ευρώ που πρέπει να καλυφθεί μέχρι το τέλος του 2023.

Σύμφωνα με την ανάλυση, οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν το υψηλότερο στην Ευρώπη ρίσκο εκτέλεσης στους στόχους των κόκκινων δανείων. Υπό τις συνθήκες αυτές η σύσταση για την Πειραιώς αναθεωρείται σε «πώληση» από ουδέτερη, ενώ για την Alpha διατηρείται σε «αγορά». «Ουδέτερη» είναι η σύσταση για Εθνική Τράπεζα και Eurobank.

Συγκεκριμένα ο οίκος διατήρησε την σύσταση «buy» για την Alpha Bank μειώνοντας την τιμή στόχο στα 2,13 ευρώ, ενώ διατήρησε την σύσταση «neutral» στις Εθνική Τράπεζα και Eurobank, με τιμές στόχους 2,60 ευρώ και 0,82 ευρώ αντίστοιχα. H Goldman Sachs άλλαξε επίσης την σύσταση της Τράπεζας Πειραιώς σε «sell» με τιμή-στόχο τα 1,85 ευρώ.

Κατά μέσο όρο η επενδυτική τράπεζα υποβαθμίζει τις τιμές στόχους κατά 15% (από -32% για την Πειραιώς έως -3% για την Εθνική).

Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, ένα σημαντικό μέρος της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, που έχει σχεδιαστεί έως και το 2022 θα οδηγήσει σε αύξηση του αποθέματος των ακινήτων. Αν περιληφθεί το μεγαλύτερο απόθεμα ακινήτων στον ορισμό των NPEs, τότε η ευρύτερη αναλογία θα είναι άνω του 10%, δηλαδή αρκετά υψηλότερη του στόχου.

Σχετικά άρθρα