Μήπως σας παρακολουθεί η τηλεόρασή σας;

Μήπως σας παρακολουθεί η τηλεόρασή σας;

Ανοιχτές σε επιθέσεις χάκερ οι νέες «έξυπνες» τηλεοράσεις.

Πολλές τηλεοράσεις σήμερα είναι εξοπλισμένες με «έξυπνες» λειτουργίες, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η σύνδεση στο διαδίκτυο, ποικίλες εφαρμογές, μικρόφωνα και κάμερες. Όμως, όπως επισημαίνει και το CNN Money, ένα κενό ασφαλείας που ανακαλύφθηκε πρόσφατα σε κάποια μοντέλα Smart TV της Samsung δείχνει ότι αυτές οι λειτουργίες ορισμένες φορές συνοδεύονται κι από προβλήματα.

Το πρόβλημα με τις Smart TV της Samsung -που πλέον επιλύθηκε- επέτρεπε σε χάκερς να θέσουν εξ’ αποστάσεως σε λειτουργία την ενσωματωμένη κάμερα της τηλεόρασης χωρίς να εμφανίζεται κάτι στην οθόνη. Με άλλα λόγια, καθώς εσείς βλέπατε τηλεόραση, ένας χάκερ οπουδήποτε στον κόσμο θα μπορούσε να σας βλέπει ή, ακόμα χειρότερα, να σας παραπέμψει σε μία κακόβουλη ιστοσελίδα για να υποκλέψει τα στοιχεία του τραπεζικού σας λογαριασμού.

Διαβάστε ακόμη: Το Tile που βρίσκει τα πάντα 

Η Samsung διόρθωσε άμεσα το πρόβλημα, αφότου ειδοποιήθηκε από ερευνητές ασφαλείας της iSEC Partners, και απέστειλε μία ενημέρωση λογισμικού σε όλους τους κατόχους των συγκεκριμένων μοντέλων.

Όμως, το εν λόγω κενό ασφαλείας ίσως αντανακλά και το ευρύτερο πρόβλημα της ύπαρξης συσκευών που συνδέονται στο διαδίκτυο αλλά έχουν εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο ασφαλείας.

Κάμερες ασφαλείας, φώτα, συστήματα ελέγχου θέρμανσης, ακόμα και κλειδαριές θυρών και παραθύρων συνοδεύονται πλέον από λειτουργίες που επιτρέπουν στους χρήστες να ελέγχουν τις συσκευές εξ’ αποστάσεως. Δίχως τους κατάλληλους ελέγχους ασφαλείας, πολύ λίγα εμπόδια μπορούν να σταματήσουν τους χάκερς από το να παραβιάσουν την ιδιωτικότητα των χρηστών, υποκλέπτοντας προσωπικές πληροφορίες ή κατασκοπεύοντας άτομα.

Διαβάστε ακόμη: Πέντε φήμες για το μεγάλο γεγονός της Apple 

Στην περίπτωση των Smart TV της Samsung, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μπορούσαν με μεγάλη ευκολία να εισβάλλουν στον περιηγητή Ιστού της τηλεόρασης. Με αυτόν τον τρόπο, οι χάκερς αποκτούσαν πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες που ελέγχονται από τον περιηγητή, συμπεριλαμβανομένης και της ενσωματωμένης κάμερας.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι μπορούσαν να «πειράξουν» τον περιηγητή με τρόπο τέτοιο ώστε οι χρήστες να μεταβαίνουν σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα της επιλογής του χάκερ. Βεβαίως, κάτι τέτοιο θα γινόταν εύκολα αντιληπτό από το χρήστη αν η ιστοσελίδα στην οθόνη δεν ταίριαζε με την ιστοσελίδα που είχε επιλέξει ο ίδιος. Όμως, είναι πιθανό η ιστοσελίδα που επιλέγει ο χάκερ να μοιάζει με την ιστοσελίδα στην οποία επιθυμεί να μεταβεί ο χρήστης, με κίνδυνο ο τελευταίος να δώσει προσωπικά στοιχεία, π.χ. σχετικά με τους τραπεζικούς του λογαριασμούς.

Διαβάστε ακόμη: Και το όνομα αυτού: «Samsung Galaxy Gear»

Σε δήλωσή της στο CNN Money, η Samsung τόνισε ότι θεωρεί ως εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα την ασφάλεια του χρήστη, ενώ προτείνονται και τρόποι κάλυψης ή απενεργοποίησης της κάμερας, καθώς και αποσύνδεσης της τηλεόρασης από το οικιακό δίκτυο όταν οι λειτουργίες Smart TV δεν χρησιμοποιούνται. Τέλος, η Samsung συστήνει τη χρήση κωδικοποιημένων σημείων ασύρματης πρόσβασης.

Όσο για τους ερευνητές, αυτοί παραμένουν σκεπτικοί: «γνωρίζουμε ότι επιδιορθώθηκε το κενό ασφαλείας που χρησιμοποιήσαμε εμείς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι κακόβουλης παρέμβασης που θα μπορούσαν να ανακαλυφθούν στο μέλλον».