Η «μυστική» βάση των ΗΠΑ και το Boeing

Η «μυστική» βάση των ΗΠΑ και το Boeing

Σε απόγνωση οι ερευνητές, καθώς εξαντλούνται οι μπαταρίες από το μαύρο κουτί του χαμένου αεροσκάφους. 

Η μπαταρία από τα μαύρα κουτιά του Boeing εξαντλείται και πλέον τρεις μέρες μετά τον εντοπισμό των πρώτων σημάτων που μπορεί να προέρχονται από αυτά, οι ελπίδες για την ανεύρεση του Boeing λιγοστεύουν.  Ο επικεφαλής των επιχειρήσεων της Αυστραλίας για την αναζήτηση του χαμένου Boeing, Άνγκους Χιούστον, είπε νωρίς την Τρίτη ότι ο εξοπλισμός αναζήτησης της θέσης των δύο νέων ηχητικών σημάτων που έλαβε το πλοίο Ocean Shield, δεν βρήκε τίποτε απολύτως στην περιοχή αναζήτησης. «Δεν έχει υπάρξει καμία περαιτέρω επαφή με οποιοδήποτε σήμα και πρέπει να συνεχίσουμε την αναζήτηση για αρκετές ημέρες μέχρι το σημείο όπου δεν θα υπάρχει απολύτως καμία αμφιβολία ότι οι μπαταρίες θα έχουν αποφορτιστεί» συμπλήρωσε ο Χιούστον.

Το γεγονός αυτό φέρνει σε απόγνωση τους συμμετέχοντες στην έρευνα, αλλά και τους συγγενείς των αγνοουμένων, καθώς είναι γνωστό ότι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας των μαύρων κουτιών είναι συγκεκριμένη και αυτές τις ημέρες υπολογιζόταν ότι θα έφταναν στο σημείο εξάντλησης.

Το τι συνέβη με την πτήση 370 της Malaysia Airlines περιβάλλεται από μυστήριο που ίσως να μη λυθεί ποτέ. Πολλοί από τους συγγενείς των θυμάτων χαρακτηρίζουν ως «ύποπτη» την σιωπή των Αμερικάνων στη διάρκεια των ερευνών και αφήνουν υπόνοιες για τη δράση της βάση τους στον νότιο τμήμα του Ινδικού ωκεανού.

Η βάση Ντιέγκο Γκαρσία περιβάλλεται η ίδια από μυστήριο, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι δημοσιογράφος έχει να πατήσει το πόδι του εκεί από το 1981. Η μεγάλη αυτή αμερικανική ναυτική και αεροπορική βάση συνδέθηκε με την τύχη του χαμένου αεροπλάνου, επειδή τα ραντάρ έδειξαν ότι μία ώρα μετά την απογείωσή του από τη Μαλαισία έκανε στροφή και για ένα διάστημα πετούσε με κατεύθυνση προς τα εκεί.

Κάποιοι ερευνητές αποκλείουν τα υπερσύγχρονα ραντάρ της βάσης να μην εντόπισαν το Boeing 777. H επίσημη ονομασία της βάσης είναι «Αποτύπωμα της Ελευθερίας», ενώ το όνομα που χρησιμοποιείται ευρέως είναι αυτό του Ισπανού θαλασσοπόρου Ντιέγκο Γκαρσία ντε Μογέρ.

Η βάση βρίσκεται στην τροπική κοραλλιογενή ατόλη του Αρχιπελάγους Τσάγκος και απέχει 3.650 χλμ. από την ανατολική ακτή της Αφρικής, 1.790 χλμ. από το νότιο άκρο της Ινδίας, 4.720 χλμ. από τη δυτική ακτή της Αυστραλίας και «μόνο» 1.930 χλμ. από τον «γειτονικό» Μαυρίκιο – στον οποίο ανήκε ως το 1965, όταν την αγόρασε η Βρετανία προς 3 εκατ. στερλίνες.

Ο λόγος ήταν ότι η Βρετανία είχε συνεννοηθεί προηγουμένως με τις ΗΠΑ να χτιστεί εκεί μια αμερικανική βάση. Μόλις το Λονδίνο αγόρασε το Αρχιπέλαγος Τσάγκος, το παραχώρησε στην Ουάσιγκτον ως το 2036. Οι γεωπολιτικοί λόγοι ήταν πολλοί, με κορυφαία την ψυχροπολεμική ανάγκη των ΗΠΑ να έχουν μια παρουσία στον Ινδικό Ωκεανό ως αντίβαρο στη σοβιετική επιρροή στην περιοχή – ενώ σήμερα παραμένει γεωπολιτικά σημαντική, καθώς γειτνιάζει με τις ανερχόμενες Κίνα και Ινδία.

Διαβάστε περισσότερα: 

Νέα ηχητικά σήματα παραπέμπουν στο μαύρο κουτί του Boeing

«Μπορεί να μην λυθεί ποτέ το μυστήριο με το αεροπλάνο»