«Μυθική» πρόταση: Αύξησε την προσφορά για τη SABMiller η AB InBev

«Μυθική» πρόταση: Αύξησε την προσφορά για τη SABMiller η AB InBev

Ο όμιλος που θα προκύψει αν ολοκληρωθεί η εξαγορά, θα παράγει το ένα τρίτο της μπύρας που καταναλώνεται παγκοσμίως.

Δεν τα παρατάει η Anheuser-Busch InBev, η μεγαλύτερη ζυθοποιία στον κόσμο, καθώς υπέβαλε σήμερα βελτιωμένη προσφορά για την SABMiller, προσφέροντας κάτι παραπάνω από 68 δισεκ. λίρες (104 δισεκ. δολάρια) για τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της. Η εταιρία είπε σε ανακοίνωσή της ότι προσφέρει 42,15 λίρες για κάθε μετοχή της SABMiller, έχοντας ήδη κάνει άλλες δύο προσφορές στις 38 και 40 λίρες.

Στόχος της πρότασης είναι η εταιρεία να επεκτείνει την παρουσία της στην Αφρική και άλλες αγορές. Η AB InBev είπε ότι θεωρεί πως η προσφορά θα είναι ελκυστική για τους μετόχους της ανταγωνίστριας εταιρίας, προσθέτοντας ότι έχει απογοητευτεί που το διοικητικό συμβούλιο της SABMiller, η οποία έχει την έδρα της στη Βρετανία, απέρριψε τις δύο προηγούμενες προσπάθειες προσέγγισης.

Ο όμιλος που θα προκύψει από τη συνένωση των δυνάμεων των δύο εταιριών θα έχει ηγετική θέση στον κλάδο της ζυθοποιίας, παράγοντας σχεδόν το ένα τρίτο της μπύρας που καταναλώνεται παγκοσμίως.

Η AB InBev, που έχει ήδη εκτατεμένη παρουσία στην αμερικανική ήπειρο, θα αποκτήσει πρόσβαση στην Αφρική και σε κάποιες χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας, ενώ θα εμπλουτίσει τα εμπορικά της σήματα – που αυτή τη στιγμή περιλαμβάνουν την Budweiser, τη Stella Artois και την Corona – με μια σειρά από διεθνείς μάρκες μπύρες όπως η Peroni, η Grolsch και η Pilsner Urquell.

Τα επόμενα χρόνια στην Αφρική αναμένεται να αυξηθεί το όριο ηλικίας για την κατανάλωση αλκοόλ ενώ παράλληλα εκτιμάται ότι θα αυξηθεί η κατανάλωση μπύρας σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη μεσαία τάξη. Στη δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, ο όγκος της μπύρας που καταναλώνεται μειώνεται σταθερά εδώ και δύο δεκαετίες, με τους Αμερικανούς καταναλωτές μάλιστα να στρέφονται σε μικρές ανεξάρτητες ζυθοποιείες, επισημαίνει το πρακτορείο Reuters.