Μητσοτάκης: Έως 10.000 ευρώ η πρώτη αρωγή στους αγρότες της Θεσσαλίας – Πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας με τα F-35

Μητσοτάκης: Έως 10.000 ευρώ η πρώτη αρωγή στους αγρότες της Θεσσαλίας – Πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας με τα F-35
(ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχωρεί συνέντευξη στο ραδιόφωνο του Σκάι και στο δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, Αθήνα, την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τον Μάιο στην Τουρκία ο πρωθυπουργός.

Αύξηση της πρώτης αρωγής στους αγρότες και κτηνοτρόφους που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel από τις 2.000 ευρώ στις 5.000 έως και 10.000 ευρώ προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι αναλυτικές ανακοινώσεις θα γίνουν την Παρασκευή στη Βουλή.

Όπως επισήμανε με δηλώσεις του στον Ρ/Σ ΣΚΑΙ ο κ. Μητσοτάκης, «ο αγρότης της Θεσσαλίας έχει δίκιο για τη σχετική καθυστέρηση της τροπολογίας για το ηλεκτρικό ρεύμα. Έχουμε τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και τα σημειακά μιας Θεσσαλίας που υπέστη μια πρωτοφανή καταστροφή. Για τη Θεσσαλία έχουμε κάνει πράγματα και πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Πιστεύω ότι ναι υπάρχει ένα πεδίο για να συναντηθούμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τα F-35 καταφέραμε ένα ποιοτικό αποτρεπτικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας

«Η επιστολή που έστειλε ο κ. Μπλίνκεν αποτελεί την καλύτερη απόδειξη του στρατηγικού βάθους των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Η Ελλάδα εξασφάλισε ένα ποιοτικό πλεονέκτημα για την Πολεμική Αεροπορία αλλά και μια σημαντική συνεισφορά με δωρέαν υλικό που θα ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης για συμφωνία πώλησης των F-35 από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα.

«Ήταν μια μακρά διαπραγμάτευση αλλά και απόδειξη του οτι οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως παράγοντα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν έχουν πολλές χώρες δωρεάν πρόσβαση σε στρατιωτικό υλικό από τις ΗΠΑ. Διότι προφανώς ό,τι μπορούμε να πάρουμε δωρεάν υποκαθιστά δαπάνες που θα έπρεπε να κάνουμε για να ενισχύσουμε μελλοντικά την αποτρεπτική μας ικανότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Στόχος μας ήταν πάντα να έχουμε ένα ποιοτικό αποτρεπτικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας και στην ΠΑ το έχουμε καταφέρει. Η πάγια θέση της εξωτερικής πολιτικής ήταν ότι δεν μπορούμε να επιβάλουμε στις ΗΠΑ τι όπλα θα πουλήσει στην Τουρκία. Μπορούμε όμως να εξασφαλισουμε να μην χρησιμοποιούνται όπλα κατά νατοικών συμμάχων. Οι ΗΠΑ αν κρίνουν ότι πρέπει να διακόψουν μια αμυντική προμήθεια έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την έγκριση των F-16 από τις ΗΠΑ (με την εμπρηστική αναφορά: «Ο αγώνας μας δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στη θάλασσα στη Σμύρνη»), ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι όποιος πιστεύει ότι η προσέγγιση θα προχωρήσει χωρίς αναταράξεις είναι εκτός τόπου και χρόνου. «Έχω την εμπειρία να διακρίνω ρητορικές πράξεις από τη δράση στο πεδίο». Παράλληλα αποκάλυψε ότι τον Μάιο προγραμματίζει να επισκεφθώ την Άγκυρα, ως απάντηση στην επίσημη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Πρέπει να διαφυλάξουμε το καλό κλίμα για συζητήσεις και αναλύσεις σε ένα κλίμα που παραπέμπει σε αντιπαράθεση σαν να ξεχνάμε ότι κάναμε σημαντικά βήματα με την Διακήρυξη των Αθηνών. Έχουμε βάλει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε ένα διάδρομο και έχουμε την υποχρέωση όσοι εμπλεκόμαστε στον δημόσιο διάλογο αυτό να το διαφυλάξουμε», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το κόστος για τα F-35 ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η πρώτη φάση δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί από το ΥΕΘΑ. «Έχουμε δυνατότητα να αγοράσουμε μέχρι 40, δεν θα το κάνουμε μονομιάς γιατί είναι ακριβή προμήθεια. Έχουμε εξασφαλίσει δημοσιονομικό χώρο για μια μοίρα με χρόνο παραλαβής τα τέλη αυτής της δεκαετίας».

Παράλληλα, ζήτησε υπομονή μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. «Χρειαζόμαστε και οπλικά συστήματα και πρόβλεψη για διαρκή υποστήριξη ώστε τα οπλικά συστήματα να μην απαξιώνονται και αυτό ζήτησα από τη νέα ηγεσία του ΓΕΕΘΑ να φροντίσει να λειτουργούν σωστά τα υπάρχοντα εξοπλιστικά συστήματα πριν να προχωρήσουμε σε νέες προμήθειες». Όπως είπε, θα γίνει αντίστοιχη διαπραγμάτευση όπως αυτή για τα βλήματα meteor.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «η Τουρκία έχει σημαντική εξαγωγική πολεμική βιομηχανία και εμείς τρέχουμε για να καλύψουμε την απόσταση από το παρελθόν. Έχουμε το βλέμμα μας και στο μέλλον με drone ή μη επανδρωμένα υποβρύχια. Πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή αυτών των εξελίξεων».

Θα είναι αμείλικτο το κράτος σε φαινόμενα κερδοσκοπίας

Αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι αγρότες της Θεσσαλίας έχουν δίκιο για την καθυστέρηση της κατάθεσης της τροπολογίας να μην κόβεται το ρεύμα στους πλημμυρόπληκτους αγρότες, λέγοντας ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα, και επιφυλάχθηκε να πει αναλυτικά τις παρεμβάσεις για τους αγρότες. Είπε ακόμη ότι συνολικά οι αποζημιώσεις ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ κατά τη θητεία της κυβέρνησής του και από αυτά μόνο τα 500 εκατομμύρια ήταν εισφορές των αγροτών ενώ τα άλλα 500 ήταν από τον προϋπολογισμό, επειδή η οικονομία πάει καλά.

«Η κυβέρνηση κινείται με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από άλλες στο παρελθόν» είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ αναφερόμενος στην ακρίβεια είπε ότι δεν πρέπει να είμαστε θύματα των εμπόρων που πουλάνε ελληνικά προϊόντα με ξένες πρώτες ύλες.

«Θα είναι αμείλικτο το κράτος σε φαινόμενα κερδοσκοπίας» προσέθεσε λέγοντας ότι υπήρξε έξαρση εισαγόμενης ακρίβειας και κάποιοι εδώ βρήκαν ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν. Προειδοποίησε ότι θα είναι «πάρα πολύ σκληρή η απάντηση του κράτους» και παρέπεμψε στα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί.

Το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια θα ψηφιστεί πριν το τέλος του Φεβρουαρίου

Για τα Πανεπιστήμια ο κ. Μητσοτάκης είπε είναι προτεραιότητα η στήριξη του δημόσιου πανεπιστήμιου που -όπως είπε- είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ ότι πριν 4 χρόνια. Χαρακτήρισε «παράνομη πράξη» τις καταλήψεις λέγοντας ότι η κατάληψη δεν μπορεί να είναι κατ’ έθιμο ανεκτή και δεν καθρεφτίζει την πραγματική θέληση των φοιτητών. Είπε ακόμη ότι όραμά του είναι να γίνει η Ελλάδα περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο, ενώ τάχθηκε υπέρ της εξ αποστάσεως διεξαγωγής των εξετάσεων λόγω των καταλήψεων.

«Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί πριν το τέλος του Φεβρουαρίου. Θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον από τα μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια είτε αυτοτελώς, είτε σε συνεργασία με τα δημόσια πανεπιστήμια» είπε ο πρωθυπουργός.

Τέλος αναφέρθηκε στην ένταξη της κ. Χριστοφιλοπούλου στη ΝΔ και είπε ότι ο ίδιος όταν ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος είχε δεσμευτεί ότι θα διευρύνει τη ΝΔ και θα την ξανακάνει κόμμα εξουσίας.

«Το πετύχαμε αυτό δυο φορές» είπε ενώ προσέθεσε ότι δεν θα επιτρέψει να εισχωρήσει η αλαζονεία στο κόμμα, εξαιτίας της ισχύος της ΝΔ σε σχέση με τα άλλα κόμματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: