Μητσοτάκης από Σύνοδο Κορυφής: Η Ελλάδα στο πλευρό Τουρκίας και Συρίας

Μητσοτάκης από Σύνοδο Κορυφής: Η Ελλάδα στο πλευρό Τουρκίας και Συρίας
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει δηλώσεις προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020, Είναι η πρώτη Σύνοδος με φυσική παρουσία από τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται να προτείνει πρόταση-συμβιβασμό για το Ταμείο Ανάκαμψης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/consilium.europa.eu/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πρωταγωνίστρια στην απορρόφηση κονδυλίων η Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Το μήνυμα πως η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό της Τουρκίας και της Συρίας μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, έστειλε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που ξεκαθάρισε πως η χώρα μας θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στην απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε και πάλι την οδύνη του εκ μέρους του ελληνικού λαού για τις τραγικές απώλειες και επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό των δύο λαών με παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και αποστολής δυνάμεων για τον εντοπισμό επιζώντων. Αποκάλυψε μάλιστα ότι στις Βρυξέλλες θα γίνει σύντομα διάσκεψη δωρητών για πρόσθετους πόρους για την ανοικοδόμηση πληγεισών περιοχών και την ανακούφιση των σεισμόπληκτων.

Αναφορικά με το ρωσοουκρανικό, επεσήμανε πως ο κ. Ζελένσκι θα βρεθεί στις Βρυξέλλες και θα δεχτεί τη στήριξη της ΕΕ στην προσπάθεια του Κιέβου να διαπραγματευτεί μία δίκαιη ειρήνη με τον Ρώσο εισβολέα, αλλά με τους όρους του.
Επίσης, παρατήρησε πως το μεταναστευτικό δείχνει έντονες τάσεις σημαντικής αύξησης τον τελευταίο χρόνο.

«Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να αγωνίζεται έτσι ώστε η ΕΕ να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα» συμπλήρωσε. Τόνισε ότι η Αθήνα διεκδικεί πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους για να έχει όλα τα μέσα στη διάθεσή της, ενώ στάθηκε και στη σημασία εμποδίων όπως είναι ο φράχτης στον Έβρο ενώ η ΕΕ πρέπει να επιταχύνει τις πολιτικές επιστροφών για όσους δεν δικαιούνται άσυλο.
Στα θέματα της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, επεσήμανε πως η συζήτηση είναι ολοένα και πιο επιτακτική μετά τις αποφάσεις στις ΗΠΑ ενώ η Ελλάδα υποστηρίζει επί της αρχής τη χαλάρωση του πλαισίου των κρατικών ενισχύσεων, η οποία πρέπει να γίνει με έναν τρόπο ο οποίος πρέπει να είναι στοχευμένος και να μην φέρει σε δύσκολη θέση κράτη – μέλη που δεν έχουν τόσο δημοσιονομικό χώρο για να υποστηρίξουν τις εθνικές τους επιχειρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέλος, τόνισε πως για να βελτιωθεί η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, χρειάζεται και η χαλάρωση του τρόπου αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων αλλά είναι βέβαιο πως κάποια στιγμή θα ανοίξει η συζήτηση και για πρόσθετους χρηματοδοτικούς πόρους.
«Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα εξακολουθεί να είναι από τους πρωταγωνιστές στην απορρόφηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών πόρων.

Είμαστε πρωταγωνιστές στο ταμείο ανάκαμψης. Είμαστε πρωταγωνιστές στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων από το Ταμείο Συνοχής, από το από το ΕΣΠΑ και σε αυτή την πορεία θα εξακολουθούμε να κινούμαστε και το επόμενο διάστημα» υπογράμμισε καταληκτικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: