Μητσοτάκης από Βουλή: Υποχρέωση μου να αφήσουμε πίσω μας την εποχή της χρεοκοπίας

Μητσοτάκης από Βουλή: Υποχρέωση μου να αφήσουμε πίσω μας την εποχή της χρεοκοπίας
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει, καθώς ολοκληρώνεται η διαδικασία στην 3η ημέρα της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση στην Ολομέλεια της Βουλής, Αθήνα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024. Ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία αναμένεται να ξεκινήσει περί τις 8 με 9 το βράδυ. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Η τήρηση των δημοσιονομικών στόχων σε μια Ευρώπη που αλλάζει είναι μη διαπραγματεύσιμη προτεραιότητα» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Εμείς σεβόμαστε το αποτέλεσμα των εκλογών, τη γεωγραφία της Βουλής και τα εκλογικά ποσοστά δεν τα υφαρπάξαμε από τους Έλληνες πολίτες, οι πολίτες μάς έδωσαν το ποσοστό αυτό το οποίο κατανεμήθηκε στον αριθμό των βουλευτών που έχουμε στη Βουλή. Και εσάς σας έδωσαν το δικό σας ποσοστό με τον αριθμό των βουλευτών που διαθέτετε στην κοινοβουλευτική σας ομάδα.

Επειδή μας λέτε με πολύ πάθος ότι εσείς δημοκρατικά εκπροσωπείτε τους πολίτες, θυμάμαι μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου του 2023 περιφρονήσατε πλήρως την βούληση των δικών σας ψηφοφόρων και αλλάξατε τους βουλευτές που εκλέχθηκαν με σταυρό για να βάλετε τους δικού σας διορισμένους βουλευτές» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την δευτερολογία του στη Βουλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και απαντώντας στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Απαντώντας στον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός είπε πως «αν έπρεπε να σχεδιάσω ένα παπούτσι για το ΠΑΣΟΚ όπως εκφράζεται στη Βουλή από εσάς, θα σχεδίαζα ένα παπούτσι με τον ήλιο, μόνο που ο ήλιος αντί για πράσινος θα ήταν ροζ» και προσέθεσε: «Διότι αυτά που άκουσα σήμερα σχετικά με την αξιολόγησή σας για την ευρωπαϊκή σύγκλιση ή μη της χώρας είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Μια οικονομία που αναπτύσσεται με ρυθμούς υπερδιπλάσιους της ευρωζώνης συγκλίνει ή αποκλίνει από την Ευρώπη; Μια οικονομία που μειώνει το βάρος του δημοσίου χρέους με τη μεγαλύτερη ταχύτητα από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες συγκλίνει ή αποκλίνει από την Ευρώπη; Μια οικονομία της οποία τα επιτόκια δανεισμού πέφτουν με μεγάλη ταχύτητα και προσεγγίζουν αυτά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας συγκλίνει ή αποκλίνει από την Ευρώπη; Μια οικονομία που έχει φτάσει στο σημείο το 50% του ΑΕΠ της να είναι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών, να επενδύει στην ανάπτυξη και την καινοτομία, να έχει αυξήσει το επίπεδο των επενδύσεων της συγκλίνει ή αποκλίνει; Μια οικονομία που μειώνει την ανεργία με την μεγαλύτερη ταχύτητα στην Ευρώπη συγκλίνει ή αποκλίνει από την Ευρώπη;» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίσης ο πρωθυπουργός ρώτησε «η χώρα η οποία αποκλίνει από την Ευρώπη γιατί έχει τη δυνατότητα να επηρεάζει αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όταν πρόκειται για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, όταν πρόκειται για το πλαφόν της ενέργειας στο φυσικό αέριο, όταν πρόκειται για το μεταναστευτικό;» και συνέχισε:

«Αποκλίνει ή συγκλίνει η χώρα από την Ευρώπη ως προς τις επίσημες διαπιστώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ζητήματα κράτους δικαίου; Συγκλίνει με την Ευρώπη και στα ζητήματα του κράτους δικαίου».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος όπως είπε «έταζε 2 δισ. παραπάνω επιδόματα στον προϋπολογισμό του 2009 και μετά πήγε το Καστελόριζο και μας είπε συγγνώμη χρεοκοπήσαμε».

«Εμείς έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας με ειλικρίνεια» σημείωσε και προσέθεσε: Η προσπάθεια να προσεγγίσουμε την Ευρώπη σε όλους τους δείκτες και του κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι πολύ μεγάλη και θα χρειαστεί χρόνο γιατί η κρίση ήταν πολύ βαθιά. Και αν νομίζει κάποιος ότι από το 68% θα φτάσουμε στο 100% μέσα σε δύο χρόνια, να έρθει να μου το υποδείξει» ανέφερε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80 λέγοντας: «Η Πορτογαλία και Ιρλανδία μπήκαν στην ΕΕ πολύ φτωχότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και τα πήγαν καλύτερα από εμάς. Λόγω της μεγάλης κρίσης του 2010 και γιατί στην δεκαετία του ‘80 η Ελλάδα είχε μείνει στάσιμη. Χάσαμε ουσιαστικά την πρώτη δεκαετία σύγκλισης με την Ευρώπη. Να θυμόμαστε την πραγματική οικονομική ιστορία του τόπου.».

Απαντώντας στον Σωκράτη Φάμελλο ο πρωθυπουργός είπε: «Ακούσαμε ότι η πολιτική της κυβέρνησης ευνοεί τους λίγους, ότι οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται και οι φοροαπαλλαγές αφορούσαν τους λίγους και όχι τους πολλούς. Ας τα θυμίσουμε: μείωση ασφαλιστικών εισφορών 4,4%. Αφορά ή δεν αφορά όλους τους εργαζόμενους; Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, για όλους, που ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε. Μείωση ΕΝΦΙΑ 35% για όλους. Όλα αυτά αφορούν πλούσιους ή κάθε Έλληνα ιδιοκτήτη; Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ. Κατάργηση φόρου γονικών παροχών. Αφορούν όλους τους Έλληνες αυτά ή μόνο πλούσιους; Μείωση φορολόγησης επιχειρήσεων από το 29 στο 22%. Έχετε μεγάλο ενδιαφέρον για τη φορολόγηση μερισμάτων, σας ενημερώνω ότι από τότε που μειώσαμε τον φόρο στα μερίσματα εισπράξαμε περισσότερα έσοδα», είπε και επισήμανε:

«Οι πρόσθετοι πόροι, τα υπερπλεονάσματα, είναι ακριβώς αυτοί που μας επέτρεψαν να διαθέσουμε παραπάνω πόρους στην Υγεία και να αυξήσουμε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια. Να μπορέσουμε να επενδύσουμε περισσότερο στις ένοπλες δυνάμεις, στην Παιδεία, να κάνουμε μόνιμες προσλήψεις να κάνουμε ουσιαστική πολιτική για την οικογένεια. Όλα αυτά έγιναν από το πλεόνασμα της ανάπτυξης. Η τήρηση όμως των δημοσιονομικών στόχων σε μια Ευρώπη που αλλάζει είναι μη διαπραγματεύσιμη προτεραιότητα για την κυβέρνηση μας. Η χώρα πρέπει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 2%. Η χώρα έχει καταφέρει να συγκλίνει με την Ευρώπη πρωτίστως στο κύρος της. Και πρέπει να είναι κάποιος πολύ κακοπροαίρετος για να μην το βλέπει. Εκτός αν θέλετε να χρησιμοποιείται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να πυροβολείτε την χώρα αντί να την στηρίζετε, όπως κάνετε συστηματικά».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ και στις εξαγγελίες του κ. Κασσελάκη είπε: «Το έχουμε ξαναδεί το έργο αυτό. Το ξαναείδαμε το 2015, τότε μια θυμωμένη και οργισμένη κοινωνία σάς πίστεψε και σας ψήφισε και την εξαπατήσατε. Η λέξη η οποία είναι ταυτισμένη με την παράταξη σας είναι το ψέμα. Το ξαναδοκιμάσατε το 2019 και 2023. Δεν μπορείτε να μάθετε τίποτα από τα σφάλματα σας. Αντιμετωπίζετε με αλαζονεία το 41% που μας έδωσε ο λαός αλλά μήπως να σκεφτείτε γιατί εσάς από το 32% σας πήγε στο 17%; Δεν νομίζω ότι σας προσέχει και κανείς ιδιαίτερα όταν μπαίνετε στην λογική πλεονασμού γιατί οι πολίτες μπορεί να είναι στενοχωρημένοι αλλά δεν σας πιστεύουν», ανέφερε.

«Η πρώτη μου υποχρέωση στη χώρα και στη παράταξη που ηγούμαι είναι να αφήσω οριστικά πίσω μας την εποχή της χρεοκοπίας. Δεν θα επιτρέψουμε να γυρίσουμε πίσω εκεί που θέλετε να μας πάτε» τόνισε ο πρωθυπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ