ΕΕ: Η πρωτοβουλία των 7+1 κατά των πολυεθνικών – Το έγγραφο στην Κομισιόν και οι στόχοι

ΕΕ: Η πρωτοβουλία των 7+1  κατά των πολυεθνικών – Το έγγραφο στην Κομισιόν και οι στόχοι
Photo: pixabay.com
Βέλγιο, Κροατία, Δανία και Ελλάδα υποστηρίζουν μια πρόταση της Ολλανδίας για τον τερματισμό των TSCs.

Οκτώ κυβερνήσεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, επιδιώκουν να σταματήσουν τις πρακτικές των πολυεθνικών εταιρειών που αναγκάζουν τους λιανοπωλητές να πληρώνουν διαφορετικές τιμές για το ίδιο επώνυμο προϊόν.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι κυβερνήσεις αυτές θα παρουσιάσουν έγγραφο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας την αυστηροποίηση των κανόνων της ενιαίας αγοράς ώστε να απαγορευτεί το λεγόμενο παράλληλο εμπόριο, όπου οι λιανοπωλητές αγοράζουν προϊόντα φθηνότερα από άλλο κράτος μέλος.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι χώρες όπως το Βέλγιο, η Κροατία, η Δανία και η Ελλάδα υποστηρίζουν μια πρόταση της Ολλανδίας για τον τερματισμό των αποκαλούμενων “Γεωγραφικών Περιορισμών Εφοδιασμού” (TSCs), που προκαλούν “διαφορετικές τιμές εντός της ΕΕ για πανομοιότυπα προϊόντα”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια έρευνα της ολλανδικής κυβέρνησης διαπίστωσε ότι τα TSC εφαρμόζονται σε 1 στα 25 προϊόντα, με τιμές κατά μέσο όρο 10% υψηλότερες από ό,τι στις φθηνότερες αγορές. Μια μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε 16 κράτη μέλη το 2020 έδειξε ότι τα TSC κοστίζουν στους καταναλωτές 14,1 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη η Κομισιόν επέβαλε πρόστιμο 337,5 εκατ. ευρώ στη Mondelez για παρεμπόδιση του διασυνοριακού εμπορίου σοκολάτας, μπισκότων και προϊόντων καφέ μεταξύ κρατών μελών, κατά παράβαση των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: