Μητσοτάκης: Δεν έδωσε απαντήσεις ο πρωθυπουργός για το «σκάνδαλο Τσίπρα-Καμμένου»

Μητσοτάκης: Δεν έδωσε απαντήσεις ο πρωθυπουργός για το «σκάνδαλο Τσίπρα-Καμμένου»
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ για την υπόθεση της πώλησης βλημάτων στην Σαουδική Αραβία, στην Ολομέλεια της Βουλής, Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Σκληρή επίθεση από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε Τσίπρα-Καμμένο για τις πωλήσεις πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία.

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη σήμερα η συζήτηση στη Βουλή σχετικά με την πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, που ξεκίνησε με τη σχετική επερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποίησε σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο επέρριψε την ευθύνη της κάλυψης του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου. Μάλιστα κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «αυτό που στην αρχή αποκαλούσαμε σκάνδαλο Καμμένου από σήμερα είναι σκάνδαλο Τσίπρα – Καμμένου».

«Αν κάποιοι ήλθαν εδώ σήμερα με ερωτήματα φεύγουν με την βεβαιότητα για την πλήρη ταύτιση του κ. Τσίπρα με τον κ. Καμμένο», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ απεθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα ανέφερε: «Μου δώσατε την εντύπωση ότι κάνατε αγγαρεία. Μπρος στον κίνδυνο να χάσετε την καρέκλα υπερασπιστήκατε με προσποιητό ενθουσιασμό τον Καμμένο. Αυτό που όλοι αποκαλούσαμε σκάνδαλο Καμμένου τώρα είναι σκάνδαλο Τσίπρα – Καμμένου».

«Δεν απαντήσατε επί της ουσίας σε κανένα από τα ερωτήματα που σας έθεσα», είπε ο κ. Μητσοτάκης και επανέλαβε:

– Το πρώτο είναι γιατί σε μία διακρατική συμφωνία χρειάζονται μεσάζοντες. Ο κ. Παπαδόπουλος ήταν μεσάζων. Το νόμο του 2011 τον ψηφίσαμε γιατί έχουμε τραυματιστεί και έχουμε πληρώσει σαν χώρα και για να τελειώνουμε με τους μεσάζοντες. Εσείς και ο υπουργός σας επιλέξατε να τους επαναφέρετε όχι από την πίσω πόρτα αλλά από την μπροστινή πόρτα. Σας είχε προειδοποιήσει ο πρέσβης σας για τον ρόλο του κ. Παπαδόπουλου. Το τηλεγράφημα που έστειλε ο πρέσβης μας στα τέλη Αυγούστου του 2017 λίγο πριν έλθει η αποστολή των Σαουδαράβων.

Γιατί επιτρέπεται στον πρωθυπουργό να έχει πρόσβαση σε διαβαθμισμένα έγγραφα και απαγορεύεται στους βουλευτές. Αυτό λέγεται συγκάλυψη, κουκούλωμα. Υποστήριξε δε ότι ο υπουργός Αμύνης είχε ζητήσει τη σύλληψη στρατιωτικού γιατί χάλασε μία δουλειά.

– Τρίτο ερώτημα, πού είναι τα λεφτά αν η συμφωνία αυτή ήταν νόμιμη; Δείξτε μου τα χρήματα. Θα υλοποιηθεί αυτή η συμφωνία; Γιατί αν υλοποιηθεί τότε θα περιμένουμε να δούμε τα χρήματα. Αν η συμφωνία χαλάσει τότε υπάρχει μείζον ζήτημα γιατί λείπουν 66 εκατομμύρια ευρώ.

Για ποιον δουλεύει ο κ. Παπαδόπουλος; Είναι απλώς ένας μεσάζων, ήταν ένας μεταφορέας; Γιατί δώσατε κ. Καμμένε εντολή με τον κ. Παπαδόπουλο να κάνει δουλειά με τα ΕΑΣ;  Ο ρόλος του κ . Παπαδόπουλου είναι εξαιρετικά ύποπτος, είπε ο κ. Μητσοστάκης και πρόσθεσε:

«Κύριε Τσίπρα δεν τελειώνει εδώ αυτή η υπόθεση. Υπάρχουν εργαλεία κοινοβουλευτικού ελέγχου που θα διερευνήσουν τι έχει συμβεί. Αύριο υπάρχει συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλισμών. Γιατί κ. Καμμένε δεν ζητάτε να έλθει ο κ. Κυριακίδης, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Εξοπλισμών, ή ο κ. Παπαδάκης ή ακόμη και ο κ. Σφακιανάκης. Μήπως είναι καλή ιδέα να ζητήσουμε και από τον κ. Ρουμπάτη, τον διοικητή της ΕΥΠ, να έλθει να μας διαφωτίσει για τον πραγματικό ρόλο του κ. Παπαδόπουλου».

Κλείνοντας αναφέρθηκε στην «επίθεση» που εξαπέλυσε εναντίον του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Ο εκπρόσωπός σας προχώρησε σε μία ανακοίνωση με την οποία με χαρακτήρισε “θρασύδειλο“. Σας επιστρέφω τον χαρακτηρισμό. Είστε θρασύς γιατί έρχεστε εδώ και μας κουνάτε το δάχτυλο και δειλός γιατί δεν αναλαμβάνετε τις ευθύνες σας».

Μίλησε και για την δήλωση του πρωθυπουργού ότι θα ζητήσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την φοροδιαφυγή: «Όσο για την συζήτηση για την φοροδιαφυγή και τις offshore, εδώ είμαστε να συζητήσουμε για όλα. Να συζητήσουμε και για τη Siemens και για τα paradise papers, αλλά και για την σχέση του κ. Παππά με τον κ. Αρτεμίου -του βασιλιά των offshore, για την offshore της Αυγής. Σήμερα όμως θα απολογηθείτε εσείς για ένα σκάνδαλο που ξεκίνησε σαν σκάνδαλο Καμμένου και στην πορεία έγινε σκάνδαλο Τσίπρα – Καμμένου».

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε έξι ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό σε σχέση με την επίμαχη σύμβαση, σημειώνοντας ότι είναι και ο ίδιος απολογούμενος.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Χαίρομαι που βλέπω παραταγμένο στην αίθουσα το μισό υπουργικό συμβούλιο. Δεν γνωρίζω αν η συμμετοχή του Αλ. Τσίπρα έγινε με δική του βούληση ή γιατί εκβιαστήκατε».  «Και μόνο η επιλογή Τσίπρα επιβεβαιώνει τη σοβαρότητα της σκοτεινής υπόθεσης. Ο κος Τσίπρας είναι εδώ γιατί πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Αυτός ως επικεφαλής του ΚΥΣΕΑ υπέγραψε τη σκανδαλώδη σύμβαση. Όμως πρέπει και να υπερασπιστεί τον Π. Καμμένο που επέλεξε δυο φορές για να συγκυβερνήσει».

«Όπως ήρθατε και μαζί έτσι θα φύγετε και μαζί. Χωρίς Καμμένο ο Αλ. Τσίπρας θα πέσει. Χωρίς Τσίπρα ο Καμμένος θα εκμηδενιστεί», συμπλήρωσε. «Δεν είστε δεμένος στο κατάρτι ως σύγχρονος Οδυσσέας. Είστε δεμένος χειροπόδαρα με τον κο Καμμένο. Οι μόνες σειρήνες που σας σαγηνεύουν είναι οι χαρές της εξουσίας», υπογράμμισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν είναι πρώτη φορά που εμφανίζονται μεσάζοντες σε υποθέσεις του υπ. Εθνικής Αμυνας. Θύμισε ότι ο κος Τσοχατζόπουλος ήταν το νο 2 του ΠΑΣΟΚ και σήμερα είναι στη φυλακή. Εξαιτίας όσων έγιναν τότε, απαγορεύτηκε ρητά το 2011 η δραστηριοποίηση μεσάζοντα στο Πεντάγωνο. Εσεις τους φέρατε πίσω, υπογράμμισε.  «Είστε η πρώτη κυβέρνηση που θα ελεγχθεί γιατί ξεπουλά στρατιωτικό υλικό. Αντιστρέφετε την πατέντα Τσοχατζόπουλου. Εσείς πουλάτε, αυτός αγόραζε, αλλά οι μεσάζοντες παραμένουν».

Χαρακτήρισε πιο σύντομο ανέκδοτο το «ηθικό πλεονέκτημα». Όπως είπε, ο Π. Καμμένος όταν δεν βρίζει και δεν εκτονώνεται με μετρητά στα καζίνο εκτονώνεται πουλώντας όπλα σε αραβικές χώρες. «Σε άλλη χώρα θα είχε καθαιρεθεί ο υπ. Αμυνας μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα. δεν το κάνετε; Σας εκβιάζει ότι θα ρίξει την κυβέρνηση;», διερωτήθηκε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να απειλήσει κανέναν. «Έχει διαταχθεί προκαταρκτική έρευνα από τον Αρειο Πάγο και θέλω να πιστεύω ότι δεν θα δούμε το ίδιο έργο: η Δικαιοσύνη να σκοντάφτει σε πολιτική πρόσωπο, η υπόθεση να έρχεται στη Βουλή και να κλείνει με συνοπτικές διαδικασίες». Όπως είπε, η Βουλή κάποια στιγμή θα αλλάξει και η υπόθεση θα διερευνηθεί, όπως και άλλες. Θα αναζητηθούν οι ευθύνες. Σήμερα όμως η κυβέρνηση έχει ευκαιρία να δώσει απαντήσεις.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε έξι ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό:

1) Γιατί ενώ η Βουλή είχε εγκρίνει διακρατική συμφωνία εμπλέχθηκε μεσάζοντας;

2) Γιατί υπεγράφη η συμφωνία με τον συγκεκριμένο που ενέχεται από το 2014 σε σοβαρές παραβάσεις και ενώ η πρεσβεία στο Ριάντ είχε ενημερώσει ότι δεν εκπροσωπεί τη Σαουδική Αραβία.

3) Υπάρχει συμφωνία; Αν υπάρχει γιατί δεν έχουν πιστωθεί 66 εκατ. στα δημόσια ταμεία; Αν δεν υπάρχει συμφωνία ποιος έχει την ευθύνη;

4) Γιατί εκ των υστέρων δεν ενημερώθηκε η Βουλή για τον μεσάζοντα;

5) Η Βουλή είχε συμφωνήσει να πουληθούν 300.000 βλήματα. Από την Πρεσβεία στο Ριάντ υπήρξε ενημέρωση για 100.000 βλήματα. Πού θα πήγαιναν τα υπόλοιπα;

6) Εχει και άλλες δουλειές με το ελληνικό δημόσιο επί των ημερών Καμμένου ο κος Βασίλης Παπαδόπουλος; Πώς εξηγείται ότι υπάρχει επιστολή 27 Ιουνίου του 2017 του τελευταίου προς την ΕΑΣ στην οποία γίνεται λόγος για συνάντηση του Β. Παπαδόπουλου στο γραφείο του υπ. Αμυνας με τον υπουργό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρώτησε αν ο Αλ. Τσίπρας τα γνώριζε όλα αυτά και αν υπήρχε η έγκρισή του. «Συνεχίζετε να στηρίζετε τον Π. Καμμένο, έγιναν όλα καλώς;», ρώτησε.

Μην μας πείτε πάλι για συμφέροντα που σας πολεμούν. Μια χαρά τα έχετε βρει με αυτά, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Σήμερα θα απολογηθείτε για τα δικά σας πεπραγμένα, κατέληξε.

Τα καθεστώτα, όπως αυτό του κ. Τσίπρα πέφτουν με πάταγο για τις καταστροφές που έκαναν. Παραδεχτήκατε πριν λίγο καιρό ότι «είστε ψεύτες αλλά όχι κλέφτες». Μετά τα σημερινά ο λαός θα καταλάβει ότι ηγείσθε μιας ανήθικης κυβέρνησης, κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Διαβάστε όλα όσα προηγήθηκαν κατά τη συζήτηση στη βουλή