Μητσοτάκης- Ερντογάν: Το πρώτο βήμα για ένα ήρεμο καλοκαίρι

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η συνάντηση των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε σε «θετικό κλίμα» και, όπως ανέφερε ελληνική διπλωματική πηγή, «έσπασε ο πάγος» που υπήρχε μεταξύ τους.

Σημάδι πως αναμένεται ένα «ήρεμο καλοκαίρι» στα ελληνοτουρκικά αποτέλεσε η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε σε «θετικό κλίμα» και, όπως ανέφερε ελληνική διπλωματική πηγή, «έσπασε ο πάγος» που υπήρχε μεταξύ τους.

Έτσι, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν να αφήσουν πίσω την ένταση του 2020, παρά τις σημαντικές διμερείς διαφορές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπήρξε αμοιβαία κατανόηση για την ανάγκη να μην επαναληφθεί η ένταση του 2020 και να αποφεύγονται προκλήσεις που οδηγούν σε καταστάσεις που δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμες.

«Συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ σήμερα. Αν και παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών μας, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι γείτονες και η συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος είναι προς όφελος όλων. Συνεπώς, ο διάλογος είναι πάντα σημαντικός», έγραψε στο Twitter μετά τη συνάντηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για το καλό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών είχε προϊδεάσει νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος ο οποίος μιλώντας σε γερμανικό ινστιτούτο δήλωσε ότι «η αναζωογόνηση των διαύλων διαλόγου με τη γείτονά μας, Ελλάδα, συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων και την περιφερειακή σταθερότητα».

Έπειτα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το βράδυ, σημείωσε πως «το 2021 θα είναι μια ήσυχη χρονιά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι συμφώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό να παραμείνουν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας της Τουρκίας με την Ελλάδα και τόνισε πως οι δύο χώρες δεν χρειάζονται διαμεσολαβητές για να επικοινωνήσουν.

«Συμμερίζομαι απόλυτα την άποψη του (Κυριάκου Μητσοτάκη) ότι θα πρέπει στο Αιγαίο και σε άλλες περιοχές να κυριαρχήσει η ειρήνη και να αποφευχθεί κάθε ένταση και βεβαίως του είπα ότι δεν υπάρχει λόγος να μπαίνουν τρίτοι ανάμεσα μας», είπε χαρακτηριστικά.