Μητσοτάκης: Οι μεθοδεύσεις στο ΣτΕ παραπέμπουν σε παρακράτος

Μητσοτάκης: Οι μεθοδεύσεις στο ΣτΕ παραπέμπουν σε παρακράτος
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Κ ΒΟΥΛΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

«Η πατρίδα δεν αντέχει να προσθέσει στην κρίση της οικονομίας μία κρίση Δημοκρατίας».

Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για το θέμα της αδειοδότησης των καναλιών και την συγκρότηση του ΕΣΡ σε συνδυασμό και με τις εξελίξεις στην Δικαιοσύνη, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Βουλή, πριν από την σύσκεψη των προέδρων για την σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

O κ. Μητσοτάκης άρχισε την ομιλία του θυμίζοντας ότι στην τελευταία ομιλία του είχε προειδοποιήσει ότι η πατρίδα δεν αντέχει να προσθέσει στην κρίση της οικονομίας μία κρίση Δημοκρατίας.

«Η χώρα βιώνει έναν πρωτοφανή θεσμικό εκφυλισμό, υπονομεύει την ποιότητα της Δημοκρατίας. Βιώσαμε μεθοδεύσεις με σκοπό την άσκηση πίεσης στου δικαστές που παραπέμπουν σε κράτος ανομίας και όχι σε κράτος δικαίου», είπε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στις πιέσεις που δέχθηκε δικαστής του Συμβουλίου της Επικρατείας για προσωπικές του υποθέσεις. Διάβασε δε, την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και προσέθεσε ότι ποτέ δεν έχει εκδοθεί τέτοια ανακοίνωση γιατί «ποτέ δεν είχαμε προσπάθεια για την ηθική εξόντωση όποιου στέκεται εμπόδιο στα σχέδια της κυβέρνησης».

Αναφέρθηκε και στην εφημερίδα “Αυγή” που δημοσίευσε φωτογραφίες για τα προσωπικά δεδομένα ανώτατου δικαστή και σημείωσε ότι «τα δεδομένα αυτά είχαν χρησιμοποιηθεί στη Βουλή από τους γνωστούς εργολάβους της λάσπης. Είναι αυτά δείγματα γραφής μίας εξουσίας που δεν έχει καμία αναστολή στο να υποσκάψει ότι της αντιστέκεται. Μία εξουσία που στέλνει στο σπίτι τους στελέχη που καταγγέλλουν διασπάθιση δημοσίου χρήματος».

Συνεχίζοντας την επίθεση ανέφερε: «Η Δικαιοσύνη είναι το τελευταίο θεσμικό ανάχωμα απέναντι στον αυταρχισμό της εκτελεστικής εξουσίας. Η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σηματοδοτεί την βούληση του Δικαστηρίου να κρίνει την ουσία της αντισυνταγματικότητας του νόμου Παππά, που δικαιώνει απόλυτα την θέση της ΝΔ να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στην αδειοδότηση των καναλιών, πριν το Δικαστήριο κρίνει την αντισυνταγματικότητα του νόμου. Προειδοποιώ την κυβέρνηση να αφήσει τη Δικαιοσύνη, να πάρει την απόφαση ανεπηρέαστη και να μην προχωρήσει στο κλείσιμο των καναλιών. Η αντίδραση των πολιτών και της Δικαιοσύνης έχουν σταματήσει τα σχέδια της κυβέρνησης». Ζήτησε δε να μην ξαναφέρει την πραξικοπηματική -όπως την χαρακτήρισε- τροπολογία του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά για το κλείσιμο των καναλιών, και προσέθεσε ότι «το μαύρο στην ενημέρωση δεν θα περάσει».

Κλείνοντας ανέφερε ότι «η ΝΔ διαχρονικά υποστηρίζει τη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών. Ισχυρές αρχές, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, όχι μαριονέτες. Απαιτούμε την επιστροφή στο ΕΣΡ των συνταγματικών του αρμοδιοτήτων. Η κυβέρνηση δεν θέλει συναίνεση, θέλει συνενόχους στην προσπάθεια ελέγχου των Μέσων. Είχαμε βάλλει από την αρχή μία προϋπόθεση, την αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας, την ακύρωση του νόμου Παππά και την επιστροφή των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ. Η συγκρότηση του ΕΣΡ είναι μεταγενέστερο θέμα. Εφόσον το Δικαστήριο κρίνει ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός η κυβέρνηση θα έχει μόνο μία επιλογή, να ακυρώσει το νόμο και να επιστρέψει τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ».
Κάλεσε μάλιστα τον λαό σε δημοκρατική εγρήγορση. «Η πατρίδα μας δεν αντέχει άλλη υπονόμευση των θεσμών. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να προσφέρει στους πολίτες καλύτερη προοπτική», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφέρθηκε όμως και στο θέμα του χρέους λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει την αξιοπιστία για να πετύχει τον στόχο της ρύθμισης του χρέους, ενώ πρόσθεσε ότι δεν θα βοηθήσει τον κ. Τσίπρα ούτε ο ανασχηματισμός.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ