Μητσοτάκης: «Η υπόθεση Μπαλτάκου έχει κλείσει»

Μητσοτάκης: «Η υπόθεση Μπαλτάκου έχει κλείσει»

Ο υπουργός Διοικ. Μεταρρύθμισης απέρριψε ακόμη το αίτημα της τρόικας για 16.000 νέες διαθεσιμότητες, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει ως στόχος».

«Η τρόικα προσήλθε στη διαπραγμάτευση ζητώντας επιπλέον 16.000 δημοσίους υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα. Αυτός ο στόχος δεν υπάρχει. Αποσυνδέουμε πλήρως την κινητικότητα από ενδεχόμενες απολύσεις», δήλωσε σήμερα, μιλώντας στο Βήμα FM, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, όμως, δεν σχολίασε συγκεκριμένα το έγγραφο που ήρθε σήμερα στο φως, με το οποίο ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, ζητά επιπλέον 2.000 απολύσεις στο α’ τρίμηνο του 2015 και δεσμευτική είσοδο στην κινητικότητα 25.000 δημοσίων υπαλλήλων, ως προαπαιτούμενα για να εγκριθούν τα 6,3 δισ. ευρώ.

Για την έξοδο της χώρας στις αγορές, είπε ότι «είναι μία κίνηση αποκατάστασης της κανονικής λειτουργίας της οικονομίας» και υποστήριξε ότι «αν γυρίζαμε το ρολόι του χρόνου πίσω έξι μήνες και υποστηρίζαμε ότι σήμερα θα ήταν έτοιμη η Ελλάδα να δανειστεί από τις αγορές με ένα λογικό επιτόκιο, θα λέγατε ότι είμαστε τρελοί».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «θα περίμενα από την αντιπολίτευση λιγότερη μικρότητα σε τέτοια ζητήματα. Είναι μια επιτυχία της χώρας, όχι μόνο της κυβέρνησης». Επισήμανε επίσης ότι «το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να δανείζεται με ένα αξιοπρεπές επιτόκιο δανεισμού αποδεικνύει ότι το ρίσκο χρεοκοπίας της χώρας ανήκει στο παρελθόν».

Ερωτηθείς για την αποπομπή του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Παναγιώτη Μπαλτάκου, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι  «η υπόθεση Μπαλτάκου έχει κλείσει» και προσέθεσε ότι η «συμπεριφορά του τέως κυβερνητικού στελέχους ήταν απαράδεκτη και πολύ καλά έκανε ο πρωθυπουργός που τον απέπεμψε άμεσα».

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είπε πως «η ΝΔ είναι ένα μεγάλο κεντροδεξιό, φιλελεύθερο κόμμα, η ιδεολογική της ταυτότητα είναι δεδομένη» για να προσθέσει ότι «υπάρχει μία ομάδα πολιτών που αυτοπροσδιορίζονται στο κέντρο του πολιτικού φάσματος. Μετριοπαθείς, που αποστρέφονται τον ακραίο πολιτικό λόγο, που δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην πρακτική πολιτική και που αισθάνονται ότι δεν εκφράζονται από κανένα κόμμα. Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να τους εκφράσει καλύτερα από κάθε άλλο κόμμα».

Τέλος, ανέφερε ότι πρέπει να επανέλθουν στην ατζέντα θέματα που αφορούν την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στην πολιτική τάξη, καθώς και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον εκλογικό νόμο και το πολιτικό χρήμα. Είπε ότι «η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να ανοίξει σύντομα».

Διαβάστε ακόμη:

Έγγραφο – «βόμβα» του Eurogroup για απολύσεις

Σε εξέλιξη οι πρώτες προσφορές για το ελληνικό ομόλογο