Μητσοτάκης: Ιστορική η αυριανή ψήφος στη Βουλή, όλοι θα αναμετρηθούν με τις ευθύνες τους

Μητσοτάκης: Ιστορική η αυριανή ψήφος στη Βουλή, όλοι θα αναμετρηθούν με τις ευθύνες τους
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021. Πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων, με φορολογικές ελαφρύνσεις για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς και κίνητρα για τους νέους, ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 85ης ΔΕΘ. Παράλληλα, έθεσε πιο ψηλά τον πήχη για την ανάπτυξη, γνωστοποιώντας πως ο νέος στόχος είναι ανάπτυξη 5,9% για το 2021 αντί για 3,6%. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θα έχουμε την ευκαιρία αύριο, στη Βουλή, να συζητήσουμε αναλυτικά για αυτήν την ιστορική Συμφωνία, είπε ο πρωθυπουργός

Τις ευθύνες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, μπροστά στην αυριανή συζήτηση στη Βουλή για τη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, αναδεικνύει ο πρωθυπουργός. 

“Θα έχουμε την ευκαιρία αύριο, στη Βουλή, να συζητήσουμε αναλυτικά για αυτήν την ιστορική Συμφωνία. Και βέβαια όλοι θα τοποθετηθούν και θα αναμετρηθούν με τις ευθύνες τους, καθώς σε μία ιστορική Συμφωνία ιστορικές είναι και οι ευθύνες όσων θα κληθούν δια της ψήφου τους να πουν “ναι” ή “όχι” σε μία Συμφωνία η οποία έχει πραγματικά εθνική διάσταση. Λυπάμαι που, δυστυχώς, κάποιοι δεν μπορούν να δουν πέρα από τις κομματικές παρωπίδες το πραγματικό εθνικό συμφέρον της χώρας, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, προερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής. 

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:  

“Είχα την ευκαιρία στο χθεσινό δείπνο να ενημερώσω αναλυτικά τους ομολόγους μου για την πολύ σημαντική Συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας που η Ελλάδα υπέγραψε με τη Γαλλία.

Τόνισα ότι η Συμφωνία αυτή ενισχύει ουσιαστικά τη δυνατότητα της Ευρώπης να χτίσει τον δικό της αμυντικό πυλώνα εντός του ΝΑΤΟ.

Είναι μία πολύ σημαντική Συμφωνία η οποία αναβαθμίζει γεωπολιτικά τη θέση της χώρας και ταυτόχρονα συνοδεύεται και από μία σημαντική επένδυση στον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεών μας, ειδικά του Πολεμικού Ναυτικού. Επαναλαμβάνω ότι αγοράζουμε τα καλύτερα πλοία, στην καλύτερη τιμή, με τον γρηγορότερο χρόνο παράδοσης.

Θα έχουμε την ευκαιρία αύριο, στη Βουλή, να συζητήσουμε αναλυτικά για αυτήν την ιστορική Συμφωνία. Και βέβαια όλοι θα τοποθετηθούν και θα αναμετρηθούν με τις ευθύνες τους, καθώς σε μία ιστορική Συμφωνία ιστορικές είναι και οι ευθύνες όσων θα κληθούν δια της ψήφου τους να πουν “ναι” ή “όχι” σε μία Συμφωνία η οποία έχει πραγματικά εθνική διάσταση.

Λυπάμαι που, δυστυχώς, κάποιοι δεν μπορούν να δουν πέρα από τις κομματικές παρωπίδες το πραγματικό εθνικό συμφέρον της χώρας”.

Σε εξέλιξη βρίσκονται από το πρωί, στο Μπρντο της Σλοβενίας οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής των 27 ηγετών, που έχουν ως κυρίαρχο θέμα την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και την πεποίθηση ότι χρειάζεται να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στήριξης στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Χθες το βράδυ και στο άτυπο δείπνο των “27”, με θέμα τον διεθνή ρόλο της Ευρώπης, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων στο Αφγανιστάν και της εταιρικής σχέσης ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου-Αυστραλίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους ομολόγους του για την συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, επέμεινε στην ανάγκη ενίσχυσης της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη κίνηση αναγκαία, ειδικά σε περιοχές ζωτικών στρατηγικών συμφερόντων για την Ευρώπη, όπως η Ανατολική Μεσόγειος.