Μητσοτάκης στο Bloomberg: Οι αγορές δανείζουν άνετα την Ελλάδα

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Οι αγορές δανείζουν άνετα την Ελλάδα
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει σε τηλεδιάσκεψη με τους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Πέμπτη 23 Απριλίου 2020, στο Μέγαρο Μαξίμου. Μέσω τηλεδιάσκεψης διεξάγεται σήμερα η σύνοδος κορυφής της ΕΕ, στην οποία οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν στο να χρησιμοποιήσουν τον κοινό τους προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-27 για να βοηθήσουν να τονωθεί η ανάπτυξη. Αναμένεται επίσης να εγκρίνουν μέτρα άμεσης βοήθειας ύψους 500 δισ. ευρώ που θα τεθούν σε ισχύ από τον Ιούνιο. Χαμηλά, ωστόσο, βρίσκεται ο πήχης των προσδοκιών για επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το πώς ακριβώς θα χρηματοδοτήσουν την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία του κορονοϊού, καθώς συνεχίζουν να υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες στους κόλπους της Ένωσης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων και το χαμηλό επίπεδο των αποδόσεων.

«Οι αγορές αισθάνονται άνετα όταν δανείζουν την Ελλάδα» επισήμανε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.

Αυτό άλλωστε αντανακλάται στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων οι οποίες καθημερινώς μειώνονται, βελτιώνοντας έτσι όχι μόνο το κόστος δανεισμού της χώρας, αλλά και τη βιωσιμότητα του δημοσίου Χρέους.

Στην ευρωζώνη, οι φόβοι για ένα δεύτερο κύμα πανδημίας διατηρούν επίσης τις αποδόσεις των ομολόγων σε χαμηλό επίπεδο, παρόλο που κάποια θετικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας θα δικαιολογούσαν μία μικρή διόρθωση των τιμών.

Στην εγχώρια αγορά η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου υποχώρησε έως το 1,16% από 1,18% χθες, του 5ετούς στο 0,47% από 0,48% και του 15ετούς ομολόγου στο 1,33% από 1,39%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 67 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 51 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές πώλησης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,18% από 1,25%, έναντι 0,43% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,61%.

Στην αγορά συναλλάγματος σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει σήμερα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματεύονταν νωρίς το απόγευμα στο 1.1222 δολ. από το επίπεδο του 1,1263 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η βελτίωση του οικονομικού κλίματος ευνοεί το αμερικανικό νόμισμα. Άλλωστε θετικά ήταν για το δολάριο τα καλύτερα των εκτιμώμενων στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ ενώ περιορισμένη επίπτωση είχε η εξαμηνιαία κατάθεση του προέδρου της Fed στη Γερουσία.

Από την άλλη πλευρά την περαιτέρω άνοδο του δολαρίου ανέκοψαν τα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης ZEW για τον μήνα Ιούνιο στη Γερμανία.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1232 δολ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ