Μόλις 2,1 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του COVID

Μόλις 2,1 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του COVID
FLORIDA, USA - DECEMBER 30: A healthcare worker helps Norman G. Einspruch, 88, a cardiology patient, to roll up his sleeve before applying him the Pfizer/BioNTech vaccine as part of COVID-19 vaccination plan for the seniors at the Jackson Memorial Hospital in Miami, Florida, United States on December 30, 2020. Marco Bello / Anadolu Agency Photo: AFP
Μάλιστα ο Τζο Μπάιντεν, δήλωσε πως «θα χρειαστούν χρόνια, όχι μήνες, για τον εμβολιασμό του αμερικανικού λαού».

Ο Τζο Μπάιντεν επέκρινε την κυβέρνηση Τραμπ την Τρίτη για τον ρυθμό χορήγησης των εμβολίων κατά του COVID-19 και προέβλεψε ότι «τα πράγματα θα επιδεινωθούν προτού γίνουν καλύτερα» όσον αφορά την πανδημία, όπως μεταδίδει το Associated Press.

«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς – οι επόμενες εβδομάδες και μήνες θα είναι πολύ σκληροί για τη χώρα μας. Ίσως οι πιο δύσκολοι σε όλη αυτή την πανδημία», δήλωσε ο Μπάιντεν μιλώντας στο Γουίλμινγκτον του Ντελαγουέρ την Τρίτη.

Τα σχόλιά του έρχονται σε μια στιγμή που η πανδημία του κορωνοϊού έχει σκοτώσει ήδη περισσότερους από 336.000 Αμερικανούς, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι τα ταξίδια και οι συναθροίσεις των διακοπών μπορεί να προκαλέσουν μια ακόμη αύξηση των κρουσμάτων του ιού, παρόλο που ήδη η εξάπλωση του ιού εντείνεται σε εθνικό επίπεδο.

Ο Μπάιντεν ενθάρρυνε τους Αμερικανούς να «ατσαλωθούν» για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θα έρθουν και προέβλεψε ότι «τα πράγματα θα χειροτερέψουν πριν γίνουν καλύτερα».

Κατέκρινε επίσης την κυβέρνηση Τραμπ για τις προσπάθειες εμβολιασμού, προειδοποιώντας ότι η όλη επιχείρηση, με την επωνυμία Operation Warp Speed, κινείται με πιο αργό ρυθμό από ό,τι πρέπει.

«Όπως φοβόμουν και είχα προειδοποιήσει σχετικά, η προσπάθεια διανομής και χορήγησης του εμβολίου δεν προχωρά όπως πρέπει», είπε.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να διανεμηθούν 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου έως το τέλος του έτους. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχονται από τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών, έχουν διανεμηθεί μόλις πάνω από 11,4 εκατομμύρια δόσεις και μόνο 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει την πρώτη τους δόση.

Με τον τρέχοντα ρυθμό, είπε ο Μπάιντεν, «θα χρειαστούν χρόνια, όχι μήνες, για τον εμβολιασμό του αμερικανικού λαού».

Ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, δήλωσε ότι έχει δώσει οδηγίες στην ομάδα του να προετοιμάσουν μια «πολύ πιο επιθετική προσπάθεια, με περισσότερη ομοσπονδιακή εμπλοκή και ηγεσία, για να επανέλθουν τα πράγματα στον σωστό δρόμο».

Ο Μπάιντεν είπε ότι «θα κινήσει γη και ουρανό» για να πάει τα πράγματα «προς τη σωστή κατεύθυνση».

Έθεσε ως στόχο τη χορήγηση 100 εκατομμυρίων εμβολίων εντός των πρώτων 100 ημερών του στην εξουσία, αλλά είπε ότι για να πετύχει κάτι τέτοιο ο ρυθμός των εμβολιασμών θα πρέπει να αυξηθεί πέντε έως έξι φορές, σε 1 εκατομμύριο λήψεις την ημέρα. Ακόμα και με αυτόν τον ρυθμό, ωστόσο, ο Μπάιντεν αναγνώρισε ότι «θα χρειαστούν ακόμη μήνες για να εμβολιαστούν η πλειοψηφία των Αμερικανών».

Πηγή: Fortune.com