Μόνο υλικές ζημιές στην Ζάκυνθο από τον σεισμό 6,4R στο Ιόνιο

Μόνο υλικές ζημιές στην Ζάκυνθο από τον σεισμό 6,4R στο Ιόνιο
Ζημιές έχει υποστεί το λιμάνι της Ζακύνθου από τον σεισμό , Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018. Σεισμική δόνηση 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, σημειώθηκε στη 01:54 τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Ζακύνθου, στο Ιόνιο Πέλαγος, προκαλώντας πάντως, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες μόνο υλικές ζημιές .Η σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο θαλάσσια περιοχή 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, διευκρίνισε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Κωνσταντίνος Συνετός

Το επίκεντρό του εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά του νησιού.

Σεισμική δόνηση 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε περί τη 01:55 σήμερα νοτιοδυτικά της Ζακύνθου. Ιδιαίτερα αισθητός σε περιοχές της Ηλείας, της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας έγινε ο σεισμός. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε θαλάσσιο χώρο 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και 280 χλμ. δυτικά-νοτιοδυτικά της Αθήνας. Συνεχείς μετασεισμοί, ορισμένοι αρκετά ισχυροί, συνέχιζαν να γίνονται αισθητοί στο νησί, μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Ζάκυνθο.

Όλα τα σχολεία του νησιού θα παραμείνουν κλειστά σήμερα, με απόφαση του Δημάρχου Ζακύνθου Παύλου Κολοκοτσά.

Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε για αρκετές ώρες στην πρωτεύουσα της Ζακύνθου και άλλες περιοχές του νησιού. Πολλοί αναστατωμένοι κάτοικοι πέρασαν μεγάλο μέρος της νύχτας στους δρόμους, μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Ζάκυνθο.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε στην ΕΡΤ ότι οι ζημιές στο νησί ήταν «εξαιρετικά περιορισμένες», προσθέτοντας «ανησύχησα για τη νότια Ζάκυνθο, αλλά άντεξε η περιοχή», ενώ επισήμανε πως αν η σεισμική δόνηση είχε γίνει «πιο κοντά» στο νησί «θα είχαμε μεγάλα προβλήματα». Ο σεισμός προκάλεσε ζημιές σε λιμενικές εγκαταστάσεις, καταστήματα και σπίτια, κατά τις μέχρι τώρα πληροφορίες.

Υλικές ζημιές

Στο λιμάνι της Ζακύνθου απομακρύνθηκαν όλα τα οχήματα, καθώς ο σεισμός προκάλεσε καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού. Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα. Ακόμη αναφέρθηκαν ζημιές σε αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών, ένα ευτυχώς ακατοίκητο σπίτι στο χωριό Αγ. Κήρυκας έχει σχεδόν καταστραφεί, ενώ πολλές τζαμαρίες έσπασαν και σημειώθηκαν μικροζημιές σε δεκάδες καταστήματα και σπίτια σε όλο το νησί.

Θλίψη προκάλεσε στην τοπική κοινωνία η είδηση της κατάρρευσης του καστρομονάστηρου του Αγίου Διονυσίου, στο νησί των Στροφάδων, το οποίο απέχει 27 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου.

Περιορισμένης έκτασης υλικές ζημιές από τον σεισμό στο Ιόνιο αναφέρθηκαν σε περιοχές της Ηλείας, μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Πάτρα Ηλίας Κάνιστρας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, κατέρρευσε μάντρα στην οδό Δραγατσανίου στον Πύργο, με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί σταθμευμένο αυτοκίνητο, ενώ στη κοινότητα Καβάσιλα προκλήθηκαν ρωγμές σε υδραγωγείο.

«Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί πολιτών έως αυτή τη στιγμή. Έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές σε κτίρια και σπίτια, κυρίως στη περιοχή του Λαγανά και του Αγίου Σωστή, που βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο. Ακόμη, έχουμε ζημιά στο λιμάνι του νησιού αλλά και σε κολώνες ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ», δήλωσε στις 3 τα ξημερώματα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου, κ. Νίκος Τσίπηρας, ο οποίος βρίσκεται στο συντονιστικό κέντρο που έχει στηθεί στα κτίρια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Ζακύνθου.

Έγινε αισθητός ως τη Μάλτα, την Ιταλία, την Αλβανία και τη Λιβύη

Ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός σε άλλα νησιά του Ιονίου, στην Αθήνα, στην Πελοπόννησο καθώς και στη Μάλτα, στην Ιταλία, στην Αλβανία, ακόμη και στη Λιβύη. Κατά την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Il Messaggero, η πυροσβεστική στη Σικελία, στην Καλαβρία και στην Απουλία δέχθηκε χιλιάδες τηλεφωνικές κλήσεις για πληροφορίες σχετικά με τη σεισμική δόνηση από θορυβημένους πολίτες.

Εκδόθηκε προειδοποίηση για τον κίνδυνο να εκδηλωθεί τσουνάμι, πάντως το Ευρωμεσογειακό Κέντρο ανέφερε μέσω Twitter ότι δεν αναμενόταν παρά μόνο μια μικρή άνοδος του επιπέδου της θάλασσας, κατά περίπου 20 εκατοστά κατά τόπους.

Η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά και η Ιθάκη είχαν χτυπηθεί τον Αύγουστο του 1953 από μια ακολουθία ισχυρών σεισμών, με πάνω από 450 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, προκαλώντας επίσης μεγάλες υλικές καταστροφές.

«Σιγά- σιγά αποσβένεται το φαινόμενο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, που μεταβαίνει σήμερα στην Ζάκυνθο, επικεφαλής κλιμακίου επιστημόνων. Ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου ισχυρού μετασεισμού τις επόμενες ώρες μεγέθους 5-5,5 Ρίχτερ.

Δυο μετασεισμοί 5,1 και 5,2 Ρίχτερ, αλλά και άλλοι 10 πάνω από 4 Ρίχτερ έχουν ακολουθήσει τον σεισμό 6,4 Ρίχτερ, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας.

Ο κ. Χουλιάρας σημείωσε ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό ενώ δεν απέκλεισε έναν νέο μετασεισμό 5-5,5 Ρίχτερ τις επόμενες ώρες. Κάτι που συνήθως γίνεται όπως είπε στους σεισμούς του Ιονίου.

Κλιμάκιο της Πολιτική Προστασίας μεταβαίνει στη Ζάκυνθο. Ευρεία σύσκεψη το μερημέρι

Οι Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση. Στην περιοχή μεταβαίνει κλιμάκιο αποτελούμενο από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλη, την ειδική γραμματέα Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων, του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Φωτεινή Παντιώρα, τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα, καθώς και στελέχη της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Με την ίδια αποστολή, στη Ζάκυνθο μεταβαίνει κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (ΔΑΕΦΚ), για τη διενέργεια ελέγχων στατικότητας στα κτίρια και την καταγραφή των ζημιών από τη σεισμική δόνηση.

Στις 13:00 σήμερα, θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη παρουσία του περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θεόδωρου Γαλιατσάτου, του δημάρχου Ζακύνθου, Παύλου Κολοκοτσά και εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για την εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και τη σχεδίαση των ενεργειών αντιμετώπισης των συνεπειών μετά τη σεισμική δόνηση.

Πάντως, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής καταγραφές, η σεισμική δόνηση προκάλεσε υλικές ζημιές χωρίς να έχουν αναφερθεί τραυματισμοί, ενώ προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και σε μικρής έκτασης κατολισθητικά φαινόμενα, έχουν ήδη αντιμετωπιστεί.

Διαβάστε ακόμη: Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση σεισμού