Μονόδρομος το ψηφιακό κανάλι για την επιβίωση των ΜμΕ

Μονόδρομος το ψηφιακό κανάλι για την επιβίωση των ΜμΕ
Κόσμος κάνει τα ψώνια του σε κατάστημα υποδημάτων, σε κεντρική αγορά της Αθήνας την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των καταστημάτων λιανικής, τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021. Ανοίγουν τις πόρτες τους από σήμερα τα καταστήματα για να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές, ύστερα από μήνες, με τη διαδικασία click away και click inside, ενώ κλειστό θα παραμείνει το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη. Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, οι επισκέψεις των καταναλωτών στα εμπορικά καταστήματα θα γίνονται μόνο με ραντεβού και με τη χρήση sms στον αριθμό 13032 για διάστημα τριών ωρών και μία φορά την ημέρα.ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προβληματισμός από την ΕΣΕΕ - Η περίπτωση της αγοράς του Πειραιά - Τι είπαν στελέχη του λιανεμπορίου στην παρουσίαση ψηφιακών εργαλείων για τα καταστήματα της περιοχής.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί μονόδρομο για τις επιχειρήσεις του εμπορίου στην μετά Covid εποχή, όχι μόνο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους αλλά και για την επιβίωσή τους.

Η πανδημία αποδείχθηκε επιταχυντής των εξελίξεων, σύμφωνα με τον Γιώργο Καρανίκα, πρόεδρο της ΕΣΕΕ, ο οποίος μιλώντας σε εκδήλωση στον Πειραιά για τις τάσεις στο λιανικό εμπόριο ανέδειξε το θέμα της έλλειψης ρευστότητας για τις μικρές επιχειρήσεις, σε συνέχεια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης που ακολούθησε. Κατά την άποψή του ο ψηφιακός μετασχηματισμός μετατράπηκε σε συνθήκη όχι μεγέθυνσης των εμπορικών επιχειρήσεων αλλά κυρίως βιωσιμότητας. Στο πλαίσιο αυτό, εγείρεται μια σειρά προβληματισμών όπως: η εύρεση του βέλτιστου τρόπου συμβολής των ψηφιακών τεχνολογιών στην επικοινωνία μεταξύ επιχειρήσεων προμηθευτών και καταναλωτών, η σχέση ψηφιακών τεχνολογιών και κόστους λειτουργίας, η ειρηνική συμβίωση μικρών επιχειρήσεων με πολυεθνικές και πλατφόρμες στην ψηφιακή εποχή και η διατήρηση του ρόλου των φυσικών καταστημάτων ως σημείων φυσικής επαφής και εγγύησης παροχής υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στον καταναλωτή.

Το φυσικό κατάστημα παραμένει σημείο αναφοράς παρά τις ραγδαίες αλλαγές και θα συνεχίσει να προσελκύει τους καταναλωτές λειτουργώντας ως θεματοφύλακας των πόλεων, όπως τόνισαν στελέχη της αγοράς στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιά, το ΙΝ.ΕΜ.Υ.- ΕΣΕΕ, τον Δήμο Πειραιά και το Πανεπιστήμιο Πειραιά στο πλαίσιο του έργου «Κοινότητα Γνώσης και Καινοτομίας».

Η τάση του μέλλοντος είναι shopping χωρίς εμπόδια απαιτώντας από τις επιχειρήσεις υιοθέτηση τεχνολογιών, ηλεκτρονικά ράφια, εστίαση στο ταξίδι του καταναλωτή, ενημέρωση από πολλές πηγές πληροφόρησης και εξυπηρέτηση μετά την αγορά. Κρίσιμος θεωρείται ο ρόλος των social media, που είναι το κανάλι πωλήσεων της επόμενης γενιάς. Οπότε είναι πρόκληση για το φυσικό κατάστημα να ενσωματώσει νέες τεχνολογίες και να κρατήσει τους πελάτες του, σύμφωνα με τους επαγγελματίες. Ειδικά τα μικρά καταστήματα, εκτιμάται ότι με τις κατάλληλες πρωτοβουλίες θα περάσουν στη νέα εποχή, διατηρώντας την επαφή με τον πελάτη που είναι το πιο ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα, καθώς δεν χαρακτηρίζει τα ηλεκτρονικά καταστήματα και τις πλατφόρμες.

Η αγορά του Πειραιά και τα ψηφιακά εργαλεία

Στο νέο περιβάλλον απαιτείται μετεξέλιξη των εταιρειών, υιοθέτηση νέων τάσεων, εστίαση στις νέες καταναλωτικές τάσεις, προσαρμογή στις αλλαγές και συνέργειες. Ο Γιάννης Μώραλης, δήμαρχος Πειραιά, αναφερόμενος ειδικότερα στην αγορά του Πειραιά ανέδειξε τη σημασία του μετρό, της ανάπλασης του πύργου Πειραιά, καθώς και του ρόλου του λιμανιού στην προσέλκυση τουριστών και εμπορικής κίνησης. Σημείωσε τις συνέργειες που αναπτύσσονται με την Αθήνα και την ανάγκη να αναπτυχθεί στεγασμένη αγορά τροφίμων στην περιοχή.

Έρευνα για το καταναλωτικό προφίλ των διερχόμενων καταναλωτών του Πειραιά, από το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του Δήμου Πειραιά, έδειξε ότι 63% είναι κάτοικοι του δήμου Πειραιά και 22% όμορων δήμων, αρκετοί από τους οποίους εργάζονται στον δήμο Πειραιά ή σε όμορους δήμους και επιλέγουν την τοπική αγορά λόγω εγγύτητας. Το 34% πηγαίνει με τα πόδια στην αγορά του Πειραιά για ψώνια και η πλειοψηφία επιλέξει την καλύτερη ισορροπία ποιότητας – τιμής. Επίσης, οι καταναλωτές συνδυάζουν πλέον αγορές με διασκέδαση κι ένα μικρό ποσοστό, 6%, αναφέρει ότι δεν βρίσκει πλεονέκτημα στην αγορά του Πειραιά. Ως αιτία της μείωσης του ποσοστού των αγορών τον τελευταίο χρόνο παρουσιάστηκε η αύξηση τιμών και η ανησυχία για τον γεωπολιτικό κίνδυνο.

Οι τάσεις του λιανικού εμπορίου αναδείχθηκαν από το Ινστιτούτο Εμπορίου & Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας. Η καθηγήτρια ΕΚΠΑ και Επιστημονική Διευθύντρια του ΙΝ.ΕΜ.Υ – ΕΣΕΕ, Δρ. Β. Αρανίτου, σημείωσε ότι το λιανικό εμπόριο δεν είχε μέχρι πρόσφατα ενσωματώσει την τεχνολογία, αλλά πλέον προσαρμόζεται, ενώ μπορούν να επωφεληθούν και μικρότερες επιχειρήσεις. Η Μιλένα Παναγιωτοπούλου, European Affairs Policy Officer της ΕΣΕΕ, μίλησε για τις γενιές στο λιανικό εμπόριο τα τελευταία 70 χρόνια, ενώ τη βιωσιμότητα, ως εξίσου σημαντικό στόχο με την ανάπτυξη, στο νέο οικονομικό μοντέλο, ανέδειξε ο οικονομικός αναλυτής του ΙΝ.ΕΜ.Υ – ΕΣΕΕ, Δρ. Μανόλης Μανιούδης. Όπως εξήγησε, οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου έχουν κρίσιμο ρόλο στην προώθηση αυτού του μοντέλου καθώς έχουν επαφή με τους καταναλωτές.

Σημειώνεται ότι το 97% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα απασχολεί λιγότερα από 9 άτομα και στο τεράστιο αυτό οικοσύστημα πάνω από 70% είναι οικογενειακές επιχειρήσεις, ενώ το 55% δεν εμπορεύεται βιώσιμα προϊόντα την ώρα που η ενεργειακή κρίση αποτελεί παράγοντα βίαιης μετάβασης προς τη βιωσιμότητα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι δυο πλατφόρμες του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς που απευθύνονται στις πειραϊκές επιχειρήσεις που επιθυμούν να κάνουν το επόμενο βήμα και να μπουν στην ψηφιακή εποχή, ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικές και να αναπτυχθούν.

Πρόκειται για την ψηφιακή πλατφόρμα «Εικονική περιήγηση της αγοράς/των επιχειρήσεων του Πειραιά», όπου ο καταναλωτής βλέπει βιτρίνες καταστημάτων, περιηγείται στον εσωτερικό τους χώρο και μπορεί να να κάνει online αγορά επιλεγμένων προϊόντων και την πλατφόρμα κινητής εφαρμογής για την πόλη του Πειραιά με στόχευση στους επιβάτες κρουαζιέρας και τους επισκέπτες της πόλης.