«Μονομαχία» Τζορτζ Κλούνεϊ και Μπραντ Πιτ για ένα σκάνδαλο που συγκλόνισε τον κόσμο

«Μονομαχία» Τζορτζ Κλούνεϊ και Μπραντ Πιτ για ένα σκάνδαλο που συγκλόνισε τον κόσμο

Μέσα από τα χέρια του Κλούνεϊ «έκλεψε» ο Μπραντ Πιτ τα δικαιώματα για την υπόθεση της Chevron/Texaco και τη μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή στο Εκουαδόρ.

Χαρακτηρίστηκε το «Τσέρνομπιλ του Αμαζονίου». Όταν το 1992 η Texaco αποχώρησε από τις εγκαταστάσεις εξόρυξης στο Lago Agrio του Εκουαδόρ, η συμφωνία ήταν να καθαρίσει το περιβάλλον στο βαθμό που της αναλογεί μαζί με την Petroecuador, την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία. Το 1993,  30.000 κάτοικοι της περιοχής προσέφυγαν στη δικαιοσύνη υποστηρίζοντας πως ο καθαρισμός ήταν πλημμελής με αποτέλεσμα τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση και βλάβες στην υγεία των ανθρώπων.

Αυτό που ακολούθησε, και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, είναι μια ιστορία όπου η μία πλευρά κατηγορεί την άλλη για απάτη και διαφθορά και που δικαστήρια στο Εκουαδόρ και τις ΗΠΑ εκδίδουν αντικρουόμενες αποφάσεις και εξακολουθούν να την ερευνούν χωρίς να έχει βρεθεί κάποια άκρη.

Το χρονικό της υπόθεσης περιγράφεται αναλυτικά στο βιβλίο «Ο Νόμος της Ζούγκλας» του δημοσιογράφου Paul Barrett, τα δικαιώματα του οποίου αγόρασε η εταιρεία παραγωγής του Μπραντ Πιτ, ενώ έντονο ενδιαφέρον είχε επιδείξει και εκείνη του Τζορτζ Κλούνεϊ, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ταινίες με πολιτικό θέμα.

Πρωταγωνιστής (αρνητικός) στο βιβλίο και στην υπόθεση είναι ο Steven Donziger, δικηγόρος από τη Νέα Υόρκη ο οποίος έχει αναδειχθεί σε εκπρόσωπο και κύριο καθοδηγητή των μηνυτών. Το 2011 πέτυχε να κερδίσει υπέρ των πελατών του την υπόθεση σε δικαστήριο του Εκουαδόρ το οποίο διέταξε τη Chevron (που στο μεταξύ είχε αγοράσει την Texaco) 18,2 δισ. δολάρια, ποσό που αργότερα το ανώτατο δικαστήριο της χώρας έριξε στα $9,5 δισ.

Όμως η υπόθεση περιπλέκεται με περίεργο τρόπο.

Το 2014 δικαστήριο της Νέας Υόρκης -στο οποίο προσέφυγε η Chevron- δέχτηκε πως η απόφαση του δικαστηρίου του Εκουαδόρ ήταν προϊόν διαφθοράς, απάτης, δωροδοκίας, εκβιασμού, παρακώλυσης δικαιοσύνης και άλλων αδικημάτων. Σύμφωνα με το δικαστήριο ο Donziger έγραψε ο ίδιος την απόφαση με αντάλλαγμα 500.000 δολάρια στον Εκουαδοριανό δικαστή, ενώ πλαστογράφησε έγγραφα και δήθεν εκθέσεις ειδικών.

Το αμερικανικό δικαστήριο απαγόρευσε την εκτέλεση της πρώτης απόφασης στις ΗΠΑ (μια και η Chevron δεν έχει το παραμικρό περιουσιακό στοιχείο στο Εκουαδόρ) και κίνησε διαδικασίες εναντίον του Donziger.

Ο Donziger δεν συμφωνεί με την παρουσίαση της υπόθεσης έτσι όπως γράφεται στο βιβλίο του Barrett και έχει καταγγείλει ακόμα και δημοσιογράφους βιβλιοκριτικούς που το προτείνουν στις σελίδες τους. Το ίδιο και για ένα δεύτερο βιβλίο με τίτλο «Crude Awakenings» του Michael Goldhaber. Ένα τρίτο βιβλίο κυκλοφόρησε πέρσι το οποίο περιέχει το σκεπτικό του δικαστή Kaplan στην απόφαση του 2014 στη Νέα Υόρκη, έργο που είναι ελεύθερης πρόσβασης και δεν προστατεύεται από δικαιώματα χρήσης.

Το ερώτημα τώρα είναι αν πράγματι το βιβλίο γυριστεί σε ταινία και αν ο ίδιος ο Μπραντ Πιτ θα πρωταγωνιστήσει σε αυτή. Σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική, οι περισσότερες παραχωρήσεις δικαιωμάτων δεν καταλήγουν απαραίτητα και στη μεγάλη οθόνη, ενώ τα τελευταία χρόνια η εταιρεία του Πιτ συμμετέχει σε παραγωγές στις οποίες ο ίδιος δεν έχει συμμετοχή ως ηθοποιός.

Ωστόσο, με δεδομένο ενδιαφέρον του ηθοποιού για την υπόθεση (έχει επισκεφθεί το Lago Agrio και έχει συνομιλήσει με τους κατοίκους και έχει μιλήσει για αυτή) καθώς και το μέγεθος και το είδος των κατηγοριών δεν αποκλείεται να τον δούμε τελικά να πρωταγωνιστεί.