Moody’s: Αυξάνεται η αβεβαιότητα – Δεν αποκλείονται εκλογές στην Ελλάδα

Moody’s: Αυξάνεται η αβεβαιότητα – Δεν αποκλείονται εκλογές στην Ελλάδα
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Ο οίκος αξιολόγησης βλέπει κίνδυνο να παραταθούν οι συζητήσεις Ελλάδας – πιστωτών ως το «παρά πέντε» του Ιουλίου.

Την ανησυχία τους για την παράταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και θεσμών εκφράζουν τα στελέχη του Moody’s, που αναφέρουν ότι οι καθυστερήσεις αυξάνουν το ρίσκο μία νέας κρίσης ρευστότητας στην ελληνική οικονομία και αποτρέπουν την όποια συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, το δημοψήφισμα στη Βρετανία στις 23η Ιουνίου για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ, είναι πιθανό να αναβάλλει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος για μετά τον Ιούνιο!

Μέσα σε αυτή την κατάσταση, οίκος βλέπει πως η πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα αυξάνεται ξανά και δεν αποκλείει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Σύμφωνα με τον οίκο Moody’s η χώρα μας χρειάζεται για πληρωμές ομολόγων απ’ το Μάιο ως το Δεκέμβριο συνολικά 7,5 δισ. ευρώ. Τα 5 δισ. ευρώ θα πρέπει να δοθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και αφορούν κυρίως οφειλές προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Η επόμενη δόση του ελληνικού προγράμματος εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση φθάνει τα 5,7 δισ. ευρώ.

Οι πληρωμές ομολόγων που διακρατούν ιδιώτες είναι περιορισμένοι, σύμφωνα με τον οίκο, κάτω απ’ τα 100 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και περίπου άλλα 80 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς. Επιπρόσθετα των δανειακών της υποχρεώσεων η ελληνική κυβέρνηση όμως θα πρέπει να πληρώνει κάθε μήνα και περίπου 1,5 δισ ευρώ σε μισθούς και συντάξεις.

Προκειμένου να ανταπεξέλθει σε αυτές τις πληρωμές η κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την πρόκληση της συγκέντρωσης φόρων. Αν και ο προϋπολογισμός της ελληνικής κυβέρνησης κατέγραψε στο πρώτο τρίμηνο πλεόνασμα 251 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 1,3 δισ ευρώ, τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού εξακολουθούν να υποαποδίδουν κατά 0,6% έναντι των στόχων που έχουν τεθεί.

Επιπρόσθετα η πολιτική αβεβαιότητα αυξάνεται ξανά αναφέρει ο Moody’s.