Moody’s: Άλμα στη δυνητική ανάπτυξη Ελλάδας και Κύπρου την επόμενη δεκαετία

Moody’s: Άλμα στη δυνητική ανάπτυξη Ελλάδας και Κύπρου την επόμενη δεκαετία
epa02822243 A sign out side the New York offices of Moody's Corporation in New York, New York, USA, 13 July 2011. Moody's announced on 12 July that it was downgrading Ireland's sovereign debt to 'junk' status. Moody's Corporation is the holding company for Moody's Analytics and Moody's Investors Service, a credit rating agency which performs international financial research and analysis on commercial and government entities. EPA/ANDREW GOMBERT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να πραγματοποιήσουν το μεγαλύτερο άλμα στη δυνητική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, εκτιμούν οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης, προειδοποιώντας ωστόσο πως η χώρα μας ενδέχεται να παραμείνει η οικονομία με την πιο αργή ανάπτυξη στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τη Moody’s η Μάλτα και η Ιρλανδία αναμένεται να γνωρίσουν τη μεγαλύτερη πτώση στη δυνητική ανάπτυξη, αν και πιθανότατα θα παραμείνουν μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων οικονομιών της Ε.Ε.

Οι ρυθμοί δυνητικής ανάπτυξης αναμένεται να παραμείνουν υψηλότεροι στις χώρες που μπήκαν στην Ευρωζώνη από το  2004 και βραδύτεροι στις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες, εκτιμά η Moody’s. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Γερμανία, όπου οι δημογραφικές πιέσεις αναμένεται να πιέσουν την ανάπτυξη προς τα κάτω, χαμηλότερα από το μέσο όρο της Ε.Ε..

Η ευαισθησία των χωρών σε αναταράξεις αναμένεται πάντως να αυξηθεί, καθώς η ανάπτυξη στην ΕΕ παραμένει χαμηλή και αβέβαιη. «Αν και οι ρυθμοί ανάπτυξης θα εμφανίζουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. η συνολική τάση θα είναι για επιβράδυνση της ανάπτυξης ή διατήρηση σε υποτονικά επίπεδα τη δεκαετία του 2020», σημειώνει ο συντάκτης της έκθεσης, Petter Bryman.