Moody’s: Aναβάθμιση – έκπληξη κατά δυο μονάδες της ελληνικής οικονομίας

Moody’s: Aναβάθμιση – έκπληξη κατά δυο μονάδες της ελληνικής οικονομίας
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Ο οίκος μιλά για ουσιαστική δημοσιονομική και θεσμική βελτίωση, ενώ βλέπει "καθαρή έξοδο" της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης.

Στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας προχώρησε ο οίκος Moody’s. Ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής ικανότητας αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο σε Β3 από Caa2 διατηρώντας παράλληλα το θετικό outlook.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή και η Fitch προχώρησε σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε “Β” από “Β-“, με θετικό το outlook. Είχε προηγηθεί στις 19 Ιανουαρίου η S&P η οποία είχε αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε “Β” από “Β-“, διατηρώντας μεν θετικό το outlook, αλλά διαψεύδοντας όσους ανέμεναν μία πιο γενναιόδωρη κίνηση δύο βαθμίδων.

Ο διεθνής οίκος σημειώνει σε ανακοίνωσή του τους λόγους πάνω στους οποίος στηρίζει την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας:

Συγκεκριμένα αναφέρει:

α) Η Ελλάδα έχει πετύχει αξιόλογη δημοσιονομική, η οποία εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί τα επόμενα χρόνια. Αυτές οι βελτιώσεις θα στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας και τις τράπεζες.

β) Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα προσαρμογής και θα επιστρέψει στην χρηματοδότηση από τις αγορές. Η «καθαρή έξοδος» θα στηριχθεί βραχυπρόθεσμα από σημαντικό “μαξιλάρι” ρευστότητας και μεσοπρόθεσμα από την ισχυρή δέσμευση των δανειστών της ευρωζώνης να παράσχουν πρόσθετη ελάφρυνση χρέους.

γ) Το ρίσκο μιας στάσης πληρωμών ή αναδιάρθρωσης του χρέους που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών έχει μειωθεί σημαντικά. Ενώ η Ελλάδα βρισκόταν σε αντίστοιχο σημείο καμπής στα μέσα του 2014, ο οίκος θεωρεί ότι το ρίσκο ανατροπής ή εκτροχιασμού της δημοσιονομικής και οικονομικής προόδου που έχει επιτευχθεί είναι σημαντικά χαμηλότερο.

To θετικό outlook σημαίνει ότι ο οίκος μπορεί να αναβαθμίσει περαιτέρω το ελληνικό αξιόχρεο εάν οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν οδηγήσουν σε αποτελέσματα που είναι πιο θετικά έναντι των εκτιμήσεων, οδηγώντας σε διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη και πιο έντονη μείωση του δείκτη δημόσιου χρέους, στο πλαίσιο ενός σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος.

Το «ταβάνι» αξιολόγησης για τα ομόλογα αυξήθηκε επίσης στο Ba2 από B3 αντανακλώντας το μειωμένο ρίσκο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Αντίστοιχα, το «ταβάνι» αξιολόγησης για τις καταθέσεις έχει αυξηθεί σε Β3 από Caa2.

Η Moodys εκτιμά πλέον ότι είναι ιδιαίτερα πιθανή η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στα θετικά συμπεράσματα του Eurogroup στις 19 Φεβρουαρίου, αν και καθυστέρησε η επίσημη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης έως ότου ολοκληρωθούν και τα τελευταία δυο προαπαιτούμενα.

Η «καθαρή» έξοδος από το πρόγραμμα – χωρίς αίτημα για περαιτέρω στήριξη ή νέους όρους – και η επιστροφή στην χρηματοδότηση από τις αγορές θα στηριχθεί βραχυπρόθεσμα από το σημαντικό «μαξιλάρι» ρευστότητας, το οποίο ο οίκος εκτιμά τουλάχιστον στα 18 δισ. ευρώ ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και να διευκολυνθεί η επιστροφή της χώρας στις αγορές. Σημειώνεται ότι οι λήξεις ομολόγων μεταξύ Σεπτεμβρίου 2018 και Δεκεμβρίου 2020 είναι της τάξεως των 17,3 δισ. ευρώ με την Ελλάδα να χτίζει μεγαλύτερο «μαξιλάρι» από τις άλλες χώρες που βγήκαν από το πρόγραμμα.

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια είναι πολύ διαχειρίσιμες. Ο οίκος εκτιμά ότι οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης θα μειωθούν από περίπου 14% του ΑΕΠ φέτος σε επίπεδα κάτω του 12% το 2019 και κάτω από το 8% το 2020, σε ευθυγράμμιση και με τις τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν.

Πέφτουν οι αποδόσεις των ομολόγων

Τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου κάνουν ράλι σήμερα το πρωί, παρά το γενικότερο κλίμα πωλήσεων, μετά την αναβάθμιση της Moody’s, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

Αυτό οδήγησε σε μείωση της απόδοσης των ελληνικών 10ετών ομολόγων κατά 15 μονάδες βάσης στο 4,3% από 4,45%, σημειώνει η εφημερίδα στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Δημοσίευμα του Reuters σημείωνε νωρίτερα ότι το κόστος δανεισμού της Ελλάδας μειώθηκε σήμερα γενικά, μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησής της από τον Moody’s.