Moody’s: Εντείνεται η ενεργειακή πείνα στην ΕΕ – Πόσο απειλείται η Ελλάδα

Moody’s: Εντείνεται η ενεργειακή πείνα στην ΕΕ – Πόσο απειλείται η Ελλάδα
epa02822243 A sign out side the New York offices of Moody's Corporation in New York, New York, USA, 13 July 2011. Moody's announced on 12 July that it was downgrading Ireland's sovereign debt to 'junk' status. Moody's Corporation is the holding company for Moody's Analytics and Moody's Investors Service, a credit rating agency which performs international financial research and analysis on commercial and government entities. EPA/ANDREW GOMBERT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι υψηλές τιμές πιθανότατα θα ωθήσουν τον βιομηχανικό τομέα και την οικονομία της ΕΕ σε ύφεση κατά το χειμερινό εξάμηνο του 2022-2023, λέει η Moody’s

Eντείνεται η ενεργειακή πείνα στην ΕΕ, καθώς οι περικοπές στον ενεργειακό εφοδιασμό από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία αύξησαν την αβεβαιότητα και εκτίναξαν τις τιμές – ιδιαίτερα του φυσικού αερίου.

Αυτές οι αυξήσεις τροφοδότησαν τον πληθωρισμό σε διψήφια επίπεδα, τα οποία δεν είχαν παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1980, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα οι κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια πολιτικής τους, τερματίζοντας μια μακρά εποχή νομισματικής χαλάρωσης, λέει η Moody’s, προσθέτοντας: «Μοιραία, η καταναλωτική εμπιστοσύνη και η επιχειρηματική δραστηριότητα χτυπήθηκαν. Οι υψηλές τιμές πιθανότατα θα ωθήσουν τον βιομηχανικό τομέα και την οικονομία της ΕΕ σε ύφεση κατά το χειμερινό εξάμηνο του 2022-2023».

Ποιοι κινδυνεύουν

Οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, η Ιταλία και η Γερμανία είναι περισσότερο εκτεθειμένες στον κίνδυνο. Ειδικότερα, μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων χωρών της ΕΕ, Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Ολλανδίας, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 70% της οικονομίας της ΕΕ το 2021, η Ιταλία είναι περισσότερο εκτεθειμένη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτεθειμένη όμως είναι και η Γερμανία, με τον βιομηχανικό τομέα να αντιστοιχεί στο 22% του ΑΕΠ της. Αυτό που ενδεχομένως λειαίνει κάπως τις γωνίες του προβλήματος, λέει η Moody’s, είναι το γεγονός ότι η εταιρική της δομή είναι πιο ευνοϊκή, καθώς οι πολύ μικρές και μικρές εταιρείες αντιπροσωπεύουν μόνο το 21%. Η Ισπανία βρίσκεται στη μεσαία θέση με τη βιομηχανία και το πιο ευάλωτο τμήμα του κλάδου της βιομηχανίας να αντιπροσωπεύει το 15% και 9% του ΑΕΠ της, αντίστοιχα. Η Γαλλία και η Ολλανδία είναι οι λιγότερο εκτεθειμένες μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων χωρών της ΕΕ, με την Ολλανδία να επωφελείται από τη σχετικά μεγάλη εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου, που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 50% της κατανάλωσης. Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν η Τσεχική Δημοκρατία και η Σλοβακία, με τους βιομηχανικούς τους τομείς να αντιπροσωπεύουν το 25% και 23% του ΑΕΠ, αντίστοιχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η περίπτωση της Ελλάδας

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η απειλή για την οικονομία οφείλεται κυρίως στην υψηλή έκθεσή της στον Τουρισμό (15% του ΑΕΠ), κάτι που την καθιστά ευάλωτη στην πιθανή μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών. Επίσης, παράγοντας κινδύνου είναι η διάρθρωση του εταιρικού τομέα στη χώρα, δηλαδή οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στην παραγωγή προστιθέμενης αξίας και στην απασχόληση.

Σε μέτριο κίνδυνο μόνιμης ζημιάς από την κρίση αυτή εκτίθεται η Ελλάδα και εξαιτίας της αδύναμης θέση της στα δημοσιονομικά, του υψηλότερου ρίσκου ενός πιστωτικού γεγονότος στον τραπεζικό κλάδο και  των αδύναμων θεσμών της.