Στο πλευρό του Τραμπ ο οίκος Moody’s στη σύγκρουση με την Fed

Στο πλευρό του Τραμπ ο οίκος Moody’s στη σύγκρουση με την Fed
epa03995553 (FILE) A file photograph dated 22 January 2008 showing The US Federal Reserve building in Washington, DC USA. The Federal Reserve announced on 18 December 2013 that it will taper its latest round of economic stimulus, known as quantitative easing, by about 10 billion USD per month. Beginning in January the Fed will buy mortgage-backed securities at a pace of 35 billion dollars rather than 40 billion dollars and will buy longer-term Treasury securities at a pace of 40 billion dollars per month rather than 45 billion dollars per month. EPA/MATTHEW CAVANAUGH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα θα αλλάξει σύντομα πολιτική λόγω των αναταράξεων στις αγορές.

Σε σημερινό σημείωμά του ο οίκος Moody’s εκφράζει την εκτίμηση ότι οι έντονες αναταράξεις στις αγορές θα αναγκάσουν την αμερικανική κεντρική τράπεζα να αλλάξει ρυθμό στο βηματισμό της, κάτι το οποίο έχει αναφέρει και ο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι ειδικοί του οίκου θυμίζουν ότι οι αμερικανικές μετοχές βρίσκονται ήδη 7,4% χαμηλότερα από το πρόσφατο ρεκόρ τους, που κατεγράφη στις 29 Αυγούστου. Σε περίπτωση που οι απώλειες υπερβούν το 10%, τότε θα έχουμε και αποκλιμάκωση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, με το επιτόκιο του 10ετους να υποχωρεί κάτω από το 3%.

Μία τέτοια εξέλιξη θα έδινε στη Fed το περιθώριο να ανακόψει προσωρινά τη στροφή προς την αυστηρή νομισματική πολιτική, σύμφωνα με τον Moody’s, που σπεύδει να επισημάνει ότι ποτέ στο παρελθόν η κεντρική τράπεζα δεν κλήθηκε να προβεί ταυτόχρονα σε αύξηση επιτοκίων και μείωση των τοποθετήσεών της σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα, όπως κάνει σήμερα. «Όταν η νομισματική πολιτική δεν έχει προηγούμενο, απαιτείται ευελιξία» υπογραμμίζει ο οίκος.

Δείτε ακόμη: «Βουτιά» για δεύτερη συνεχή μέρα για τον Dow Jones – Τριγμοί στις διεθνείς αγορές