Moody’s: «Η συμφωνία απομακρύνει το ρίσκο κρίσης ρευστότητας»

Moody’s: «Η συμφωνία απομακρύνει το ρίσκο κρίσης ρευστότητας»

Θετικές εξελίξεις η συμφωνία και ο οδικός χάρτης για το χρέος, υπογραμμίζει ο οίκος.

Η συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα είναι μια credit positive εξέλιξη, επισημαίνει η Moody’s.

Η συμφωνία απομακρύνει το ρίσκο κρίσης ρευστότητας, ιδίως βραχυπρόθεσμα, καθώς οι πληρωμές της Αθήνας για λήξεις ομολόγων και επιτόκια από το Μάιο ως το Δεκέμβριο ανέρχονται στα 7,5 δισ. ευρώ.

Το Eurogroup παρείχε έναν οδικό χάρτη για την ελάφρυνση χρέους, που είναι επίσης credit positive, καθώς υποδηλώνει την ολοένα και μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης και των θεσμών, κυρίως του ΔΝΤ και της Κομισιόν, για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Αν και η ανακοίνωση δεν περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τη μορφή της ελάφρυνσης, είναι σαφές ότι η ουσιαστική ελάφρυνση θα εξεταστεί μόνο μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018 και παραμένει υπό την αίρεση της ικανότητας της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιεί επιτυχημένα τους όρους που συνδέονται με το πρόγραμμα, αναφέρει η Moodys.

Ο οίκος αξιολόγησης υπογραμμίζει, ότι τα ρίσκα υλοποίησης στην Ελλάδα παραμένουν μεγάλα, δεδομένης της ισχνής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, της αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού στη χώρα αλλά και του αναβρασμού κοινωνίας και πολιτικών για τα νέα μέτρα.